„Pareigūnai žiauriai elgiasi su moterimis Medininkų stovykloje, jie jėga verčia jas eiti pas konsulą“, – susisiekęs su Delfi pasakojo migrantas ir perdavė vaizdo įrašą, kuris jau sklinda ir socialiniuose tinkluose.

Keliasdešimties sekundžių trukmės įraše užfiksuota kaip keli pareigūnai jėga tempia užsienietę.

Pasak migrantų, į Lietuvą atvykę konsulai iš Kongo sprendžia priverstinio migrantų grąžinimo į tėvynę klausimą, todėl kai kurie užsieniečiai nenori su juo susitikti.

Visgi migrantų ir pasieniečių versijos apie įvykį kiek skiriasi. Pastarųjų teigimu, tai buitinė situacija, kurios metu pareigūnams teko panaudoti „švelnią jėgą“.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis pasakojo, kad incidentas įvyko moterų sektoriuje, kur gyvena maždaug 20 Kamerūno piliečių ir 60 užsieniečių iš Kongo.

„Į Lietuvą yra atvykę Kongo diplomatai, misija, kurie bendrauja su tautiečiais apie galimybę grįžti, dokumentus“, – pasakojo G. Mišutis.

VSAT atstovas sakė, kad pas konsulą turėjusi eiti moteris, paraginta kamerūniečių, nusprendė netęsti kelionės.

„Kamerūnietės pasižymi agresyvoku elgesiu, ragina nesusitikti su valdžios atstovais, nepaklusti, bando įvedinėti savo tvarką. Ir ta kongietė, paklausiusi reikalavimų iš Kamerūno piliečių nesusitikinėti su diplomatais, atsisėda ir bando nebeiti, – sakė jis. – Tada švelnia jėga ji įsodinama į mikroautobusą ir pavežama į kitą pastatą, kur ji turėjo susitikti su konsulais. Ji grįžta gyva, sveika.“

Pasak G. Mišučio, tai – buitinė situacija, kurios per daug sureikšminti nereikėtų.

Paklaustas, ar užsienietė privalėjo eiti pas konsulą, G. Mišutis atsakė neigiamai, tačiau akcentavo, kad tai ir nebuvo tikslas.

„Ši situacija vertintina kaip pagalba migrantei nuo kitų užsieniečių spaudimo ir jos perkėlimas į saugią aplinką. Kita vertus, labai gerai, kad sėkmingai išspręsta sudėtinga situacija, pareigūnai sudarė sąlygas įvykdyti ir migrantės norą susitikti su konsulais. Pareigūnams yra privaloma apsaugoti į pavojingas situacijas patekusius užsieniečius, užtikrinti jų saugumą ir bei jų poreikių patenkinimą“, – aiškino VSAT atstovas.

Jis paminėjo, kad situacija eskalavosi, kai migrantė atsisakė vykdyti teisėtus pareigūnų nurodymus ir atsisakė toliau eiti.

„Vengiant dar didesnių įtampų bei galimo dar didesnio psichologinio spaudimo migrantei iš minėtų agresyvių kamerūniečiu, buvo pasirinktas tinkamiausias sprendimas – užsienietė palydėta į saugią vietą bei jai suteikta galimybe pačios noru susitikti su savo šalies atstovais. Vėliau paaiškėjo, kad tai buvo optimalus pareigūnų sprendimas, jų veiksmai vertinti tinkamai“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)