Medikai išsako nuogąstavimus, kad jei viruso plitimo tempai ir toliau greitės, šaliai gali ne tik nelikti kitos išeities kaip tik įvesti karantiną, bet vėl tektų apriboti kai kurių kitų medicininių paslaugų teikimą, kas gali turėti labai skaudžių pasekmių, kurių dabar siekiama išvengti.

Kreipimąsi į Lietuvos visuomenę pasirašo: NVSC darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga, Asociacija Lietuvos Medikų Sąjūdis, Lietuvos ligoninių asociacija, Lietuvos rajonų ligoninių asociacija, Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacija, Jaunųjų gydytojų asociacija, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius, šeimos gydytojas Vytautas Kasiulevičius, Lietuvos gydytojų vadovų sąjunga, Nacionalinė gydymo įstaigų asociacija, Lietuvos slaugos specialistų organizacija.

Pateikiame visą medikų kreipimąsi:

Mieli Lietuvos žmonės,

Mes, Lietuvos gydytojai, epidemiologai ir visi sveikatos priežiūros specialistai, kreipiamės į Jus prašydami visų Jūsų pagalbos: kviečiame susitelkti, susivienyti bendram tikslui būti atsakingiems ir padėti sustabdyti COVID-19 plitimą.

Su šiuo virusu susiduriame kasdien teikdami pagalbą, gydydami ir tirdami gyventojus, atlikdami epidemiologinį tyrimą. Padėtis darosi vis sunkesnė. Jau dabar dirbame be poilsio dienų, esame pavargę, tačiau labai nerimaujame dėl to, kas bus toliau ir kas gali nutikti, jei padėtis nesikeis.

Virusas plinta tokiu greičiu, kokio pavasarį neregėjome. Jau dabar daugiau nei pusė COVID-19 užsikrėtusiems ligoniams gydyti numatytų lovų yra užimtos, o susirgimų skaičiai toliau nevaldomai auga. Netrukus būsime priversti stabdyti kitų medicinos paslaugų teikimą.

Nerimaujame, kad esant tokiam epidemijos plitimo mastui, gali atsitikti neįsivaizduojama ir ateiti ta diena, kai nebegalėsime tinkamai pasirūpinti sunkiai sergančiais šiuo virusu ar kitomis gyvybei pavojingomis ligomis. Kaip rodo kitų šalių pavyzdžiai, tokiu atveju vienintelis būdas sustabdyti virusą – griežtas karantinas ir visiškas šalies uždarymas. Nė vienas to nenorime, suvokdami, kaip skaudžiai tai atsilieptų visų mūsų gyvenimo kokybei, darbovietėms, mūsų ekonomikai, visuomenės dvasinei būklei ir raidai, galiausiai – kiekvieno iš mūsų piniginėms.

Dar galime sustabdyti pandemiją neuždarydami visos Lietuvos. Tačiau tam mes visi turime gyventi šiek tiek ramiau. Šį pavasarį visi drauge parodėme, kad tai sugebame ir žinome kaip tai daryti.

Prašome: atsisakykime nebūtinų susitikimų, kelionių, draugų susibūrimų, vakarėlių ir švenčių, veiklos būreliuose, sporto treniruočių. Išeidami iš namų visur ir visuomet dėvėkime kaukes. Nuolat plaukimės rankas, dezinfekuokime paviršius. Laikykimės saugaus atstumo viešose vietose. Jei tik yra galimybė, dirbkime nuotoliniu būdu. Visus savo reikalus tvarkykime telefonu ar internetu.

Ypatingai prašome: saugokime vyresniojo amžiaus žmones ir sergančius sunkiomis ligomis. Dauguma labiausiai nuo šio klastingo viruso nukentėjusių gyventojų yra būtent tokie žmonės, mūsų tėvai ir seneliai. Mylėdami juos ir rūpindamiesi jais savo artimiesiems skirkime daugiau laiko, bendraukime nuotoliniu būdu, susilaikykime nuo tiesioginių susitikimų, padėkime jiems įsigyti būtiniausių prekių, palaikykime juos.

Virusas kelia milžinišką grėsmę viskam, ką branginame gyvenime. Ypač – mūsų artimiesiems. Ši grėsmė yra čia pat. Ji neatsitraukė ir nesumažėjo, kad ir kaip būtume nuo jos pavargę, kad ir kaip norėtume sugrįžti į gyvenimą, prie kokio buvome įpratę.

Tačiau yra ir šviesioji pusė: šią grėsmę, kaip retą kurią kitą, galime suvaldyti ir įveikti savo pačių pastangomis ir sąmoningumu. Moksliniai tyrimai, pasaulio ir Lietuvos patirtis, sukaupta grumiantis su šiuo virusu, rodo labai aiškiai – saugodami vieni kitus, viruso plitimą galime sustabdyti labai sparčiai. Prašome: pagyvenkime ramiau ir apsaugokime save, savo artimuosius, mus – gydytojus, Lietuvos ekonomiką ir savo pajamas bei gerovę.

#Gydytojaiprašo
#Ramiau

„Delfi“ primena, kad Vyriausybė trečiadienį apsisprendė, jog gyvenimas Lietuvoje keisis – įvedama lankytojų registracija kai kuriose laisvalaikio ir pramogų vietose, trumpinamas barų bei restoranų darbo laikas, kurį laiką po atostogų mokiniams teks mokytis iš namų, 13 savivaldybių gyvens lokalaus karantino sąlygomis.