„Nė vieno naujo koronaviruso atvejo nėra nustatyta (...) Bet šiandien paruošėme rekomendacijas, algoritmus medikams“, – teigė A. Veryga.
Pasak jo, nustatant koronavirusą svarbi kiekviena diena bei valanda.
„Kaip rodo dabartinė situacija, nustatant ir gydant užsikrėtusiuosius COVID-19, svarbi kiekviena diena ir valanda. Visame pasauliui yra didžiulis iššūkis, kaip „perprasti“ ir suvaldyti koronavirusą.

Susisteminta, moksliniais tyrimais paremta informacija leis mūsų šalies gydymo įstaigoms būti pasirengus, pasinaudoti gerąja savo ir kitų šalių gerąja patirtimi“, – sakė A. Veryga.

Prašo visuomenės kantrybės

Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė Ligita Jančiuvienė teigia, kad pacientai dažnai skundžiasi, jog tyrimų atsakymų laukia itin ilgai. Bet, pasak L. Jančiuvienės, šiuo metu jie nieko pakeisti negali.

„Norėčiau paprašyti visuomenės, jei pacientas atvežamas į gydymo įstaigą ir jam tenka užtrukti skubios pagalbos skyriuje. Kadangi mes esame sutarę gaires, kokius tyrimus reikia atlikti ir kokius sprendimus priimti, laikas iki tyrimų rezultatų gali užtrukti iki 12 valandų, net iki 24 valandų Mes, medikai, prašome žmonių ramybės, supratimo ir pasiruošimo, kad teks gydymo įstaigoje užtrukti“, – sakė ji.

Tuo metu Greitosios medicinos pagalbos asociacijos valdybos pirmininkas Nerijus Mikelionis prašė visuomenės įvertinti savo būklę ir, tik pasikonsultavus su Nacionalinio sveikatos centro specialistais, kviesti greitąją pagalbą.

„Prieš skambinant 112 ar 003, pasinaudokite suteikta galimybe pasikonsultuoti su Nacionalinio sveikatos centro specialistais ir įsitikinti, ar tikrai jums reikalinga tokia pagalba. Todėl, kad greitoji medicinos pagalba, kaip ir visa sveikatos sistema, turi ir kitų užduočių. Mes turime teikti būtinąją pagalbą nukentėjusiems, susirgusiems, ir darbo apimtys yra didelės. Tikrai labai norėtume paprašyti žmonių įsivertinti savo būklę. Pasikonsultuoti su specialistais, su kuriais yra galimybė suteikta konsultuotis, ir tik tuomet kreiptis 112 arba 003“, – teigė N. Mikelionis.

Saviizoliacija – vienintelis kelias, kovojant su viruso plitimu

Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų klinikos vadovė Auksė Mickienė teigia, kad Lietuvoje dar nėra blogojo scenarijaus, kuomet liga pradėtų plisti po visą visuomenę.

„Supraskite, kad liga turi dvi stadijas. Kuomet plinta ir yra problema žmonių, kurie iš kažkur grįžo ir susirgo šita liga. Antra stadija, kur virusas plinta jau visoje visuomenėje. Turime džiaugtis, kad esame tik pirmoje stadijoje, kuomet mes įtariame ligą tik tiems žmonėms, kurie grįžę iš pavojingų rajonų. Kritinis momentas, kad stadija A nepereitų į stadiją B ir kad liga neišplistų į visuomenę, tai – saviizoliacija namuose pagal labai aiškiai įvardintas 14 dienų rekomendacijas. Norėčiau paprašyti visų žmonių, kad jie laikytųsi šių rekomendacijų“, – teigė ji.

ELTA primena, kad Lietuvoje patvirtintas vienintelis koronavirusu (COVID-19) susirgęs asmuo. Tai 39 metų šiaulietė, kuri iki šiol gydoma Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.