Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, viešųjų gydymo įstaigų gydytojų vidutinis darbo užmokestis neatskaičius mokesčių sudarė 2 681 eurą, slaugytojų – 1 403 eurus. Su profesinėmis sąjungomis suderinta, kad siekiamybė yra slaugytojams uždirbti 1 625 eurus, gydytojams – dukart daugiau: 3 250 eurų.

Gegužę visas sveikatos priežiūros įstaigas pasiekė papildomi 130 mln. eurų medikų algoms kelti.

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidento Liutauro Labanausko teigimu, maždaug 55 procentų, arba 6 100, šalies gydytojų užmokestis jau atitinka susitarimo sąlygas ar net viršija 3 250 eurų vidurkį. Dar 28 procentams, arba kiek daugiau nei 3 000 gydytojų, iki vidurkio likę gana nedaug – per 20 procentų. Bet apie 1 900 gydytojų tėra kelio viduryje.

„Pinigai buvo skaičiuojami taip, kad jų turėjo užtekti sutartiems atlyginimams pasiekti. Bet reikėjo juos visus ir atiduoti atlyginimams. Jeigu kurios įstaigos tam gautų lėšų medikams neatidavė, realu, kad vidurkio niekaip nepasieks, nes viskas buvo suskaičiuota iki cento“, – sako L. Labanauskas.

Pinigai į kojinę

L. Labanausko teigimu, jau dabar aišku, jog dalis medikų atlyginimams iš valstybės biudžeto skirtų pinigų nebuvo panaudoti pagal paskirtį.

„Vienos įstaigos tuos pinigus gal laiko kojinėje – sunkiai valandai ruošiasi“, – ironizuoja Lietuvos gydytojus vienijančios organizacijos vadovas.
Jis sako neabejojantis, jog situacija kardinaliai pasikeistų tokias įstaigas papurčius Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Juridiškai priversti gydymo įstaigą skirti pinigus atlyginimams negalima – ji gali juos panaudoti ir kitur.

„Jei būtume valstybės tarnyboje, tie pinigai ateitų per eilutę „kam“ ir niekur kitur jų panaudoti negalėtum. Dabar mes turime tik teisės aktą – tai yra susitarimą“, – apibendrina L. Labanauskas.

Tačiau rankų nuleisti neketina: medikams dar nesumokėtų pinigų bus bandoma išsireikalauti.

Kaip vieną iš uoliausiai su atlyginimais besitvarkančių įstaigų Gydytojų profesinė sąjunga įvardija Respublikinę Panevėžio ligoninę. Pasak L. Labanausko, ji gydytojams planuoja mokėti 3 401 eurą, slaugytojams – 1 654 eurus neatskaičius mokesčių.

Ieško pusiausvyros

SAM duomenimis, Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje nuo 2019 m. rugsėjo iki 2020 m. vasario vidutinis gydytojų atlyginimas neatskaičius mokesčių siekė 3189 eurus, slaugytojų – 1501 eurą.

Ligoninės direktorė Violeta Grigienė sutinka, kad jos vadovaujamos įstaigos medikų atlyginimai ir dabar dar nepasivijo susitarto vidurkio. Anot direktorės, kitaip ir negalėjo būti, ypač dirbant karantino sąlygomis – sumažintomis apimtimis.
Pasak V. Grigienės, pusmečio finansiniai rezultatai turėtų parodyti, kiek įstaiga galės padidinti atlyginimus.

„Vadovas turi ne tik mechaniškai vykdyti profesinių sąjungų susitarimus su darbdaviais, bet ir užtikrinti visos įstaigos veiklos rentabilumą“, – pabrėžė direktorė.
Anot jos, visos viešosios įstaigos dirba ūkiskaitos principu. Kitaip tariant, turi išlaikyti teigiamą pajamų ir išlaidų balansą.

Pavyzdžiui, šiųmetis Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės darbo užmokesčio fondas sudaro 70 procentų gautų pajamų. Poliklinikoms šis procentas didesnis – gali siekti nuo 80 iki 85 procentų. Tad nusprendusi skirti atlyginimams daugiau lėšų, įstaiga jau netrukus susidurtų su finansiniais sunkumais.

„Turime surasti pusiausvyrą ir atsižvelgti į bendrą uždirbamų pinigų kiekį, o jis labiausiai priklauso nuo suteiktų paslaugų skaičiaus“, – aiškina V. Grigienė.

Tarp kūjo ir priekalo

V. Grigienės nuomone, ne viena gydymo įstaiga dėl karantino susidurs su dideliais iššūkiais. Ji svarsto, kad poliklinikoms dėl to bus sunkiau, nes jos gauna lėšų ne tik už kiekvieną prirašytą pacientą, bet ir už gerus rezultatus. Dabar veiklos specifika pasikeitusi, todėl ir gaunamos lėšos bus mažesnės. V. Grigienės manymu, greičiausiai negali labai džiaugtis ir įstaigos, gydžiusios COVID-19 sirgusius pacientus. Už tai gauti nemenki priedai, tačiau smarkiai sumažėjo planinių paslaugų.

V. Grigienės teigimu, vadovai jaučiasi atsidūrę tarsi tarp kūjo ir priekalo.

„Mane truputį stebina mūsų politikų požiūris: pakelkite algas savo darbuotojams. Galima už paskutinius pinigus pakelti algas, bet kas po to? Įstaiga užsidarys, bankrutuos?“ – mano direktorė.

Didina ir ne medikams

Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stoties slaugytojų atlyginimai jau viršija vidurkį – 1403 eurai neatskaičius mokesčių. O gydytojams iki siekiamybės dar trūksta. Vasario mėnesio duomenimis, jie uždirbo vidutiniškai 2 572 eurus. Pasak stoties direktorės Rūtos Ramoškienės, nuo balandžio atlyginimai vėl kelti.

„Mes keliame atlyginimus visiems maždaug vienodu procentu. Nesinori, kad būtų didelis atotrūkis tarp slaugytojų ir gydytojų. Juk darbo pobūdis labai panašus“, – teigė direktorė.

Greitoji pagalba – specifinė sritis, tad ir finansavimas kiek kitoks. Čia mokama ne už suteiktas paslaugas, o pagal statistinį gyventojų skaičių. Be to, įstaiga atlyginimams gauna tikslines lėšas ir jų negali niekam kitam išleisti.

Tačiau, pasak R. Ramoškienės, pusė greitosios darbuotojų medikai, o pusė – ne. Sumą, gaunamą medikų atlyginimams, reikia dalyti ir kitiems darbuotojams.

„Skiria sumą medikų atlyginimams, tačiau nei vairuotojai, nei paramedikai niekada nebūna įskaičiuoti“, – problemą mato direktorė.

Kiek uždirba medikai Panevėžyje

  • Vieno etato vieno mėnesio vidutinis gydytojų ir slaugytojų darbo užmokestis 2019 rugsėjo – 2020 vasario mėnesiais eurais:
  • Panevėžio fizinės medicinos ir reabilitacijos centras – 3 634 (gydytojų) ir 1 409 (slaugytojų).
  • Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė – 3 189 ir 1 501.
  • Respublikinė Panevėžio ligoninė – 2 889 ir 1 405.
  • Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stotis – 2 572 ir 1716.
  • Panevėžio miesto odontologijos poliklinika – 2 375 ir 1194.
  • Panevėžio miesto poliklinika – 2 366 ir 1229.
  • Panevėžio rajono savivaldybės poliklinika – 3127 ir 1393.
  • Krekenavos PSPC – 1 934 ir 1 028.