Savaitgalį – mažiausiai 4 skenduoliai

Deja, bet vien per ilgąjį savaitgalį Lietuvos ežeruose ir upėse nuskendo mažiausiai keturi žmonės, pranešė ugniagesiai gelbėtojai. Šeštadienį Anykščiuose, Šventosios upėje, nuskendo 50-metis vyras.

Sekmadienį vanduo pasiglemžė dvi gyvybes – Kaune Nemune nuskendo moteris, o Švenčionių rajone Asvejos ežere – 1974 metais gimęs vyras.

Įtariama, kad dar vienas vyras galėjo nuskęsti Varėnoje, Ilgio ežere. Kūno paieškos vyksta nuo sekmadienio.

Nuo gegužės pradžios Lietuvoje jau nuskendo 37 žmonės.

Ragina nesimaudyti vieniems

Greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius nurodė, kokį pavojų gali sukelti karštis. Anot jo, kartais žmonių neapdairumas gali baigtis tragiškai.

„Pirmiausia, aš manau, kad reikia eiti maudytis tada, kai netoli yra žmogus, kuris tave matytų. Jeigu žmogus maudysis naktį, jo tikrai galima ir nepamatyti. Per karščius irgi reikia žinoti, kur eiti. Visada reikia bijoti pačio blogiausio, o šalia visada turėtų būti žmogus, kuris galėtų suteikti pagalbą. Aš manau, tai vienas iš pagrindinių principų“, – DELFI sakė Zdislavas Skvarciany.

Jis patvirtino, kad daugelis lietuvių vis dar nežino, kaip svarbu yra mokėti suteikti greitą pagalbą žmogui, kuris jau vos po kelių minučių gali mirti. Jis nurodė, kaip reikia teisingai padėti žmogui ir suteikti pirmąją pagalbą.

„Skundžiasi žmonės dėl blogos savijautos. Prie pačių tvenkinių nėra dar tokia situacija, kad mums reiktų labai dažnai ten važiuoti, nebent Vilniuje. Visada, jeigu eini maudytis, būtinai reikia žinoti, koks yra to tvenkinio gylis. Dar vienas svarbus momentas tas, kad mes patys labai dažnai kalbame, ką reiktų daryti, kad neįvyktų tragedijos ar nelaimės, bet visada reikia pakalbėti apie tai, jeigu jau įvyko nelaimė. Jeigu paklaustume žmonių, kuris moka gaivinti žmogų, rankų bus nedaug. Reikia kuo skubiau pradėti gaivinti, jeigu įvyko nelaimė. Pirmiausia, reikia, kad šalia būtų žmonės, skambinti greitosios pagalbos numeriu, ieškoti pagalbos.

Prieš gaivinant pirmiausia reikia įsitikinti, kad žmogus nekvėpuoja, nėra širdies veiklos ir tada pradėti gaivinti spaudžiant krūtinę, pradėti dirbtinį kvėpavimą. Žinoma, reikia mokėti spausti, mūsų visuomenė to nelabai moka daryti, nes niekada niekas nemokino, dažnis turėtų būti 100-120 kartų per minutę, 5-6 centimetrai, kad krūtinė nusileistų, bet svarbiausia, kad jeigu teisingai darytas kvėpavimas ir masažas, tikrai yra galimybė išgelbėti žmogų. Kuo anksčiau pradeda, tuo geriau. Kertinis momentas yra 5 minutės, svarbiausia, kad kažkas būtų šalia. Paskambinus greitosios pagalbos numeriu, jeigu žmogus nežino, ką daryti, reikia palikti telefoną įjungtą, kad girdėtumėte, ką tiksliai daryti“, – sakė pagalbos stoties direktorius.

Padėti žmogui galite ir turėdami vandens buteliuką

Jis taip pat nurodė, kad šiomis dienomis labai svarbu kuo trumpiau būti saulės apšviestose vietose.

„Reikia vengti tiesioginio saulės smūgio, tiesioginės šilumos. Reikia žiūrėti, kad laikotarpiu nuo 11 val. iki 16 val. nebūtumėte saulėje. Jeigu yra galimybė, nebūkite lauke. Būtinai turėkite buteliuką vandens, o ne kažkokio saldaus gėrimo.

Saulės smūgis yra pavojingas, nes sutrinka visos organizmo funkcijos. Kitas dalykas – sutrinka termoreguliacija. Žmogus pasidaro vangus, prakaituoja, temperatūra kyla iki 40 ar daugiau laipsnių. Reikia atskirti saulės ir šilumos smūgį. Pagalba žmogui prasideda nuo to, ką jį reikia nunešti į pavėsį, duoti šalto vandens arba pavilgyti lūpas, padėti šlapią skudurėlį, skambinti medikams 112 numeriu“, – DELFI sakė specialistas.

Daugiau informacijos apie skubią pagalbą: https://www.lt72.lt/