Atėjo ilgai lauktas ir kviestas pavasaris – aplinkui viskas žydi, žaliuoja. Tačiau tai malonu ne visiems. Tūkstančius Lietuvos gyventojų kankina stiprios alerginės reakcijos. Būtent dabar kai kuriems žmonėms atsidurti greta žydinčių beržų gali būti pavojinga net gyvybei. Apie alergines reakcijas ir kokių priemonių kovojant su jomis tenka imtis, LNK žiniose pasakoja Vilniaus Antakalnio klinikinės ligoninės darbuotojai, kurie jau dabar sutinka begalę pacientų, prašančių pagalbos.

Šiuo metu į alergologijos centrą pagalbos kreipiasi ir vaikai, ir suaugusieji. Anot Antakalnio klinikinės ligoninės darbuotojų, skambučių gausa prasidėjo jau prieš mėnesį, o per dieną sulaukiama apie šimtą tokių skambučių.

„Vaikams šiuo metų jau talonų nebeturime. Gegužė visa užimta, tuoj pradėsime registraciją birželiui. Yra didelė problema“, – teigia Vilniaus Antakalnio klinikinės ligoninės darbuotoja.

„Atšilus orams, pavasarį pagausėja žiedadulkių. Šiuo metu žydi beržas, o beržo žiedadulkių Lietuvoje yra labai gausu. Žinoma, alergologų darbas suintensyvėja, nes tokių pacientų pagausėja“, – teigia vaikų alergologijos skyriaus vedėja Aušra Astrauskaitė. Anot gydytojos, tokius pacientus kamuoja intensyvus čiaudulys, peršti akis, vargina sloga dėl kurios žmogus gali net ir prarasti uoslę. Pavojingiausi yra astmos priepuoliai, kurių metu žmogus, prisikvėpavęs žiedadulkių, dūsta.

Būtent tokio siaubingo atvejo detalėmis dalinasi neseniai į ligoninę atvežto berniuko mama. Jos teigimu, sveikata pablogėjo po savaitgalio, praleisto gamtoje: „Tai vyksta kiekvieną pavasarį, turbūt beržai padarė daugiausiai įtakos“, – teigia ji.

„Sergamumas vaikų tarpe yra didesnis, bet ir suaugusiųjų ateina. Su kiekvienais metais simptomai gali stiprėti. Labiausiai žmonės išsigąsta, kai ištinsta akys arba kyla pavojus gyvybei – pradedama dusti“, – aiškina gydytoja A. Astrauskaitė.

Kiekvienas žmogus turėtų atkreipti dėmesį tiek į savo, tiek į vaikų sveikatą. Dažniausiai pastebimi ne patys stipriausi apie alergiją signalizuojantys požymiai, o, pavyzdžiui, pasunkėjęs kvėpavimas, į kurį nereaguojant – sveikata būklė paūmėja. Žmonėms, kuriems įtariama alergija, atliekamas odos alergologinis tyrimas. Jo metu ant odos užlašinamas alergenas, kuris reaguoja su žmogaus poodiniais antikūniais.

Anksčiau buvo manoma, kad alergija – tai nuosprendis visam gyvenimui. Dabar atsirado būdų, kuriais galima jas panaikinti. Pavyzdžiui – taikyti imunoterapijas.

„Specifinė imunoterapija trunka tris-penkis metus“, – pasakoja vaikų alergologijos skyriaus vedėja A. Astrauskaitė. Jos teigimu, paprastai tokia metodika pradedama taikyti žmogui nuo penkerių metų amžiaus, tačiau jeigu yra vartojami vaistai, galima pradėti ir anksčiau. Gydytoja primena, jog jeigu žmogui yra įtariama alergija, būtina pasitarti su šeimos gydytoju, prašyti siuntimo pas alergologą, kuris atsakys į visus rūpimus klausimus.