„Mes, Lietuvos medikai, vieningai tariame, jog Lietuvos sveikatos sistemoje pokyčiai yra būtini ir neatidėliotini. Pasirašydami profesionalumo deklaraciją (...) pokyčius pradedame nuo savęs ir jiems įpareigojame visuomenės išrinktus atstovus“, – teigiama kvietime į renginį.

Per renginį medikai valdžios atstovams žada įteikti „Pasiūlymą, kurio negalima atsisakyti“.

Lietuvos medikai savo profesionalumo deklaracijoje pažymi, kad jie didžiuojasi pasirinkimu rūpintis žmogaus sveikata ir gerove.

„Deja, jaučiame, kad dabar sveikatos sektorius yra apleistas. Dėl šios priežasties, pasirašydami deklaraciją, skelbiame, jog pokyčiai sveikatos sistemoje yra būtini ir neatidėliotini“, – rašoma deklaracijos tekste.

Iš savo pusės jie žada, kad jų rūpestis visuomet bus paciento sveikata ir gerovė – palaikyti ir saugoti paciento orumą ir savarankiškumą, gerbti jo nuomonę.

Medikai žada neleisti, kad paciento amžius, rasė, lytis, tautybė, socialinis statusas, seksualinė orientacija ar bet koks kitas faktorius darytų įtaką jų, kaip medikų, pareigai pacientui, gerbti ir saugoti paciento paslaptį, net ir jam mirus ir visuomet išlaikyti. didžiausią pagarbą žmogaus gyvybei.

Savo ruožtu iš valdžios jie reikalauja Lietuvos sveikatos sektoriaus finansavimą prilyginti Europos sąjungos vidurkiui bei reglamentuoti minimalius sveikatos specialistų atlygius.

Medikai reikalauja sudaryti medicinos specialistų rengimo strategiją bei užtikrinti nuolatiniam medikų kvalifikacijos tobulinimui reikalingas sąlygas, reglamentuoti sveikatos specialistų darbo krūvius, kurie užtikrintų pacientų bei medikų saugumą, sukurti vadybinius sprendimus, kurie užkirstų kelią korupcijos apraiškoms.

Jaunoji gydytoja: svarbiausia – atkurti pasitikėjimą

Į renginį atėjusi jaunoji gydytoja-rezidentė Gabija pasakojo, kad prieš eidama į šitą sistemą, dar būdama studentė, girdėjo, kad yra kyšiai, ir galvojo, kad tai yra didžiausia problema.

„Supratau, kad su šita bėda reikės kažkaip kovoti. Bet atėjus į rezidentūrą supratau, kad čia yra ne vienintelė problema, kad čia – tik viršūnėlės, ir yra daug kitų problemų“, – sakė Gabija.

Jaunai medikei norisi sistemoje daugiau ne tik skaidrumo, bet ir bendruomeniškumo, atvirumo.

„Taip pat ir kalbant apie klaidų kultūrą – priimti, kad medikai irgi klysta. Tą reikia priimti ir mums patiems, bet žmonėms – irgi“, – sakė Gabija.

Tačiau, jaunos medikės nuomone, reikia pradėti nuo korupcijos.

„Medikai neturi tiek pasitikėjimo, kaip norėtųsi, kad turėtų. Mes dirbame savo darbą, ir aš tikiuosi, kad žmonės pasitikės, bet supranti, kad nepasitiki, ir yra natūralu dėl ko – nes tikrai yra tos korupcijos – ir stambios, ir smulkios. Aišku, kad nuo šito dalyko reikia pradėti, ir pradedame nuo savęs“, – sakė Gabija.

Jauna gydytoja atvirai pripažino, kad jai yra pacientai bandę siūlyti kyšį.

„Tai yra abipusė problema, ir iš medikų pusės, kurie paima tas „dovanas“ , bet – ir iš visuomenės pusės. Čia – kaip santykiuose, abi pusės yra kažkiek kaltos. Visuomenę reikėtų po truputį nuo to atpratinti, gerinti suvokimą, kad tai yra kyšis, o ne „dovana“. Mūsų bendruomenei labai padėjo STT mokymai“, – sakė Gabija.

Pasak jos, medikams yra daug jautrių klausimų, atlygimai yra vienas jų.

„Bet manau, kad pirmiausia reikia atkurti pasitikėjimą sveikatos sistema ir medikais. Nuo to reikia pradėti – ir iš žmonių pusės, ir mums patiems – medikams pradėti pasitikėti kitais medikais“, – sakė Gabija.

Gabija planuoja likti dirbti Lietuvoje.

Studentas: norime, kad mus mokytų motyvuoti specialistai

Lietuvos medicinos studentų asociacijos (LiMSA) prezidentas Adomas Danilevičius, kaip vieną svarbiausių studentams klausimų paminėjo norą, kad juos mokantys gydytojai būtų motyvuoti.

„Kai gydytojas ateina pavargęs, nespėja, tas labai atsiliepia studijų kokybei. (…) O mes norime tapti aukščiausio lygio specialistais, kad galėtume priimti adekvačius sprendimus ir padėti pacientams. To norime, ir manome, kad ir gydytojų atlyginimai turėtų būti labiau atlyginantys už jų įdėtą indėlį“, – sakė A. Danilevičius.

Medicinos studentas dar kol kas nežino, ar po studijų liks dirbti Lietuvoje. Pasak jo, apsisprendimui šiuo klausimu įtakos turi ne tik pinigai.

„Negalėčiau sakyti, kad tik pakelkite man algą, ir liksiu, yra ir kultūra, ir pasitikėjimas, korupcija – stambioji, smulkioji, taip pat pacientų požiūris į gydytojus, ir gydytojų – į pacientus“, – sakė A. Danilevičius.

Jis tiki, kad sistema pasikeis, pasak jo, tik – klausimas, kada. Tačiau studentas sako, kad net, jeigu tuos pokyčius pajus jo vaikai, verta stengtis dabar.

Judėjimo koordinatorius: pokyčiai bus

Judėjimo „Būk pokytis“ koordinatorius ir Medikų sąjūdžio sekretorius Martynas Gedminas teigė, kad dabar jau jaučiasi ramiai, nes tiki, kad yra vilties.

„Mes susivienijome kaip medikai – pokyčiai bus. Mes tikimės, kad iniciatyvą perima bendruomenė, patys medikai spręs, kokia turi būti vizija, ir mes siekiame, kad šita eisena taps atskaitos tašku, kai mes sakysime, kad sveikatos sistema turi būti tokia, kuria pasitiki pacientas, ir kurioje didžiuojasi dirbdamas medikas“, – sakė M. Gedminas.

Jis teigė, kad atlyginimas nėra vienintelis klausimas.

„Mes negalime kalbėti tik apie atlyginimą, nes, jei mūsų atlyginimai bus geri, bet pacientai negaus vaistų arba kitų priemonių savo sveikatai, tai nebus tas dalykas, ko reikia. Mes kalbame, kad sveikata turi turi tapti didžiausia vertybe, o to išraiška – kad jos kaip sektoriaus finansavimas prilygtų ES vidurkiui“, – sakė M. Gedminas.