Kol kas neaišku kaip reikės dirbti rudenį: ar ir vėl bus stabdomas planinis gydymas, kaip nutiko per karantiną.

Nereikėjo laukti net rudens, nors epidemiologai tikėjosi, kad vasarą nuo koronaviruso šiek tiek atsikvėpsime, o nauja banga ateis tik spalį, tačiau susirgimų daugėja.

Medikai taip pat bijo, ruduo ant nosies, susirgimų koronaviruso panašiai tiek, kiek buvo pavasarį, o kaip reikės dirbti, kai naujų atvejų daugės dar labiau, lieka neaišku. Medikai skundžiasi, kad iki šiol nėra žinoma, kaip atėjus antrai koronaviruso bangai dirbs gydymo įstaigos: ar jos bus uždarytos kaip per karantiną, ar teiks tik skubią pagalbą, o gal dirbs kaip dabar – priims visus pacientus.

Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė Živilė Gudlevičienė LNK žinioms teigė, kad gydymo įstaigos pasimetusios.

„Nėra aiškaus veiksmų plano, kaip bus su tomis įstaigomis daroma. Ar vos visos bus uždarytos, paliekant veikti tik kovidines ligonines, ar bus tik nuotolinis konsultavimas ir gydymas tik ekstrinių būklių. Ar įstaigos dirbs kaip dabar dirba“, – klausimus kėlė Ž. Gudlevičienė.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga aiškina, kad gydymo įstaigų ateitis paaiškės artimiausiomis dienomis. Tačiau jau dabar yra aišku, kad planinių pacientų bus priimama mažiau.

„Per porą dienų turėtų būti sutarta su gydymo įstaigomis dėl tokio šviesoforo principo. Kada užsidega geltona šviesa, tada būtų mažinamas planinis guldymas. Nes turi būti tam tikras rezervas, nes gydymo įstaigos negali užsiguldyti visų lovų“, – kalbėjo A. Veryga.

Ministras tikisi, kad tokio drastiško gydymo įstaigų uždarymo kaip pavasarį, nebus. Tiesa, jei įstaigoje įvyktų koronaviruso protrūkis, planinės gydymo paslaugos būtų stabdomas visiškai.

Medikai taip pat baiminasi, kad turi per mažai apsaugos priemonių.

„Gali būti, kad rugsėjo viduryje, gal jo pabaigoje jau bus galima pažymėti, kad antroji koronaviruso banga prasidėjo. Tai jau reikia ruoštis dabar. Kiek teko bendrauti su gydymo įstaigų vadovais, tai mažųjų įstaigų, iš vidinių rezervų turi mėnesiui, gal pusantro“, – situaciją komentavo Ž. Gudlevičienė.

Ministrui šie skaičiai skamba pozityviai.

„Tai labai gerai, jei turi apsaugos priemonių rezervą mėnesiui, pusantro, reiškia, kad juos ruošiasi, išgirdo mūsų reikalavimus. Nes dažniausiai tiek turint yra pakankama, po to perkant į priekį“, – sakė A. Veryga.