27-erių metų Kupiškio gyventoja teisme atsidūrė dėl mažamečio vaiko nepriežiūros. Kone dvi paras dvimetį sūnų moteris paliko užrakintą vieną namuose.

Teismo salėje žurnalistų kalbinta jauna mergina, paklausta, ar suprato, kad mažylis yra paliktas vienas namuose, atkirto, jog suprato. Taip pat pripažino, kad savimi jis pasirūpinti negalėjo, tačiau kodėl taip pasielgė nenorėjo komentuoti.

„Nežinot kaip buvo ir dabar čia kalbat. Nepasakosiu nieko“, – atrėžė ji.

Kaip anksčiau buvo skelbta, mažylį rado šeimą prižiūrinti socialinė darbuotoja. Vaikas buvo sušalęs, alkanas, ištroškęs, namuose grojo garsi muzika. Spėjama, kad ją motina paliko specialiai, kad nesigirdėtų vaiko verksmo.

Teisiamoji gynėsi, kad buvo palikusi vandens ir sumuštinių, kad muzika nebuvo tokia garsi ir kad kažkokio ypatingo poveikio jo sveikatai ji nemano, jog yra padaryta. Kone po dviejų parų mažamečio motina rasta kaime už keliasdešimties kilometrų, kaip pati sako, pas pažįstamą.

„Ne sugyventinis jis, – žurnalistams komentavo ji. – Taip draugas, pažįstamas“.

Motina taip pat neslėpė, kad kai ją rado, jos žodžiais, buvo šiek tiek išgėrusi.

Nukentėjusiojo atstovė Eligija Norkienė komentavo, kad mergina planavo išvykti vienai dienai, tačiau buvo kompanijoje ir užsitęsė šventimas.

„Išgėrusi moteris, matyt, užmiršo viską pasaulyje, nors jai buvo skambinama ir bandoma išsiaiškinti šitą situaciją, kur ji dingusi. Ji buvo visai kitame rajone, pareiti pėstute, matyt, nebuvo galimybės, pasigabeno tada, kada galėjo“, – teigė atstovė.

Vaiką radę specialistai mažylį vadino laimės kūdikiu. Esą iki didesnės nelaimės buvo vienas žingsnis.

Prokurorė Valdemara Chodorcevičienė tikino, kad grėsmė vaikui buvo reali, tokio amžiaus jis buvo paliktas beveik dvi paras.

„Jo gyvybei buvo iškilusi grėsmė, vienas jis bet ką namuose galėjo padaryti tokio amžiaus“.

Moteris augina ir dar vieną, vyresnę mergaitę. Šeima buvo žinoma vaiko teisių apsaugos specialistams. Motina jau buvo bausta dėl vaikų nepriežiūros. Šiuo metu su abiem vaikais ji gyvena pagalbos šeimai centre.

„Vaikas priežiūroje, prižiūrimas, rūpinamasi juo, viskas dabar kol kas yra tvarkoje“, – komentavo Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistė Vilma Ribakovienė.

Vaikas nenorėjo atsiplėšti nuo mamos

„Delfi“ primena, kad liepos mėnesį Kupiškio rajono savivaldybės tarpinstitucinio bendravimo koordinatorius Julius Panka nurodė, kad atvejo vadybos posėdyje nuspręsta palikti motiną ir vaiką gyventi Šeimos pagalbos centre.

J. Panka pasakojo, kad motina ir mažylis vis dar glaudžiasi Šeimos pagalbos centre ir jai buvo teikiamos visapusiškos paslaugos.

„Jiems teikiamos psichologo, socialinių darbuotojų paslaugos, taip pat su šia šeima intensyviai dirbo mobili komanda. Šią savaitę įvykusiame atvejo vadybos posėdyje buvo nuspręsta, kad mama ir vaikas lieka gyventi šiame centre. Iš tikrųjų, pagal šeimos centro nuostatus galima sudaryti sutartį metams su galimybe pratęsti. Iš tikrųjų, bus bandoma ugdyti reikalingus įgūdžius“, – sakė jis.

Koordinatoriaus teigimu, jie negalėjo tiksliai prognozuoti, kaip viskas bus, nes kiekviena šeima yra labai individuali. J. Panka nuogąstavo, kad kai kuriais atvejais yra geriau vaiką perduoti globėjams, nei palikti su biologiniais tėvais, kurie neturi įgūdžių auginti vaikus ir sunku padėti per trumpą laiką jiems susiformuoti.

„Aišku, vaikas iš pradžių patiria stresą pereiti pas globėjus, tačiau greitai pamato, kad tas gyvenimas gali būti ir visai kitoks. O kiekvieną kartą kviesti specialistus ir palikti vaiką grėsmėje, kitaip sakant, lyg šalia sprogstamųjų medžiagų, irgi ne visada išeitis. Kita vertus, visi puikiai suprantame, kad vaikui augti biologinėje šeimoje yra palankiausia.“

Kadangi šis atvejis visuomenėje sukėlė visuomenėje didžiulį rezonansą, tęsė specialistas, ir niekas iš institucijų nenorėjo Matuko tragedijos pasikartojimo, todėl ir nuspręsta motiną palikti centre ir toliau mokytis gyventi savarankiškai.

Savaime aišku, pasakojo J. Panka, kad vaikas patyrė didžiulę traumą, kai buvo paliktas vienas. Jo įsitikinimu, tuomet komentavo jis, psichologinės pasekmės gali likti visam gyvenimui, kadangi mažylis jau tokio amžiaus, kai turėtų prisiminti patirtą skriaudą.

„Nepaisant to, matome jo prisirišimą prie motinos, nenori jos niekur paleisti ir tai galime suprasti. Šiuo metu vaikas tikrai nėra paliktas likimo valiai, motinai teikiama pagalba, tuo pačiu ir socialinių įgūdžių paslaugos. Mano žiniomis, ji bendradarbiauja su specialistais“.