„Delfi” pašnekovo vertinimu, Kinijos reakcija į Lietuvos suartėjimą su Taivanu gali būti lyginama su Vakarų sankcijomis Rusijai po 2014 m. įvykdytos Krymo aneksijos.

„Nuostolis dėl santykių su Kinija akumuliuosis, didės, ir tik vėliau, jei sulauksime investicijų iš Taivano, JAV, galbūt sumažės. Bet tai – tik ilguoju laikotarpiu. Jei situacija nesikeis, tai ekonominis nuostolis Lietuvai dėl Kinijos įvestų ribojimų kol kas didės kaip sniego gniūžtė.

Jei Kinijos politika nesikeis, dalis Lietuvos pramonės gali būti tiesiog išstumta iš pasaulinių gamybos grandinių. Be to, Lietuvai bus sunkiau pritraukti naujų investuotojų bei įtikinti esamus plėsti Lietuvoje pramonės gamybos pajėgumus”, – pažymi Mauricas.

„Kadangi JAV yra pasaulio prekybos centras, tai ėmė strigti tiekimo grandinės, išaugo transportavimo kaštai, prasidėjo vėlavimai. Pramonės įmonės ėmė kelti kainas. Antai IKEA paskelbė, kad šįmet kels kainas 9 proc. Tai – nemenkas kėlimas.”, – teigia Mauricas.

Bet problemos kyla ne tik dėl JAV.

„Europoje turime dar ir energetikos krizę. Tai pirmiausia – gamtinių dujų krizė, nes Rusija (ypač praėjusių metų paskutinį ketvirtį) sumažino gamtinių dujų tiekimą Europos Sąjungai. Jamalo-Europos dujotiekiu dujos į Europą nebeteka ir juda net atvirkščiai – iš Vokietijos į Lenkiją, nors visada judėjo iš Rusijos per Baltarusiją ir Lenkiją į Vokietiją,“ - perspėja ekonomistas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)