Seimo Sveikatos reikalų komiteto pasiūlyto Žmogaus užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisa nurodė ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbantiems medikams mokėti nuo 50 iki 100 procentų priedus prie atlyginimų. Jį siūlė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

O A. Matulo ir R. Martinėlio pataisoje buvo siūloma, kad paskelbus karantiną visiems sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams būtų mokama 50 proc. jų pastoviosios darbo užmokesčio dalies dydžio priedas. Tiems, kurie dirba su ypač pavojinga užkrečiamąja liga sergančiais pacientais ar vykdo epidemijų profilaktiką, būtų skiriami nuo 100 iki 150 proc. priedai.

Seimo balsavimas dėl atlyginimų priedų medikams.

Pritarus šiai pataisai, valdantieji nesiregistravo visam projektui priimti, todėl nepavyko surinkti būtino minimalaus 71 Seimo nario skaičiaus. Iš viso registravosi 59 parlamentarai, už balsavo 51, prieš – 0, susilaikė 6 parlamentarai.

Paaiškino motyvus

A. Matulas Delfi paaiškino, kad mintis tokiai pataisai kilo dėl to, kad jau sunku nustatyti, kurie medikai susiduria su grėsme, o kurie – ne.

„Idėja kilo dėl to, kad visi medikai susiduria su rizika, diferencijuoti tik tuos medikus, kurie tiesiogiai dirba su sergančiais ligoniais, nebūtų visai sąžininga. Pasižiūrėkime, Šeškinės poliklinika uždaryta, Ukmergės ligonė praktiškai uždaryta, Klaipėdos ligoninės atskiri skyriai, nesusiję su tuo, uždaryta. Virusas išplitęs visur, paklauskite mokslininkų – 79 procentai serga besimpotiniais dalykais.

Akivaizdu, kad tiek medikai, tiek greitosios pagalbos darbuotojai, tiek šeimos gydytojai susiduria su šia problema. Ir logiška būtų nekelti atlyginimų, kaip kad buvo žadėta rugsėjo mėnesį, prieš pat rinkimus, bet šiandien tai daryti“, – savo motyvus aiškino politikas.

Ramūnas Karbauskis, Antanas Matulas

Jis teigė, kad savo projektu siūlė žiūrėti į priekį, jei viruso plitimas nebus sustabdytas, o į centrines gydymo įstaigas bus perleidžiami medikai iš kitų įstaigų.

„Matome, kad kai kurie medikai jau dabar yra perkeliami dirbti į kitas ligonines, tą reikės daryti ir plačiau. Gali būti, kad iš mažesnių ligoninių, poliklinikų specialistai bus komandiruojami dirbti į tas vietas, kur tiesiogiai gydomi, ar konsultuojami tie ligoniai. Reikia gi žiūrėti į priekį“, – Delfi pasakojo konservatorius A. Matulas.

Politikas sakė, kad tokią idėją ir pasiūlė, norėdamas nekiršinti ir neskirstyti žmonių. A. Matulas sakė, kad siūlė prie su koronavirusu apsikrėtusiais ligoniais dirbančių medikų atlyginimų priedus padidinti iki 150 procentų.

O visiems medikams, nesvarbu, kokiame skyriuje dirbantiems, priedas prie atlyginimo būtų apie 50 procentų

„Mūsų pasiūlymai kainuotų apie 30–40 milijonų eurų per mėnesį. Jei krizė ir karantinas truktų 2–3 mėnesius, tai ta suma nėra didelė“, – aiškino parlamentaras.

„Nes šiandien pasakyti, kuris medikas daugiausiai susiduria su šiuo virusu, sudėtinga“, – sakė A. Matulas.

Asta Kubilienė

Parlamentaras itin kritiškai vertino valdančiosios daugumos sprendimą priėmimo metu ištraukti korteles.

„Faktas buvo, kad jeigu būtų mūsų pataisai Seimas nepritaręs, visi buvom susitarę balsuoti ir palaikyti tą A. Kubilienės variantą. Nelabai tikėjome, kad tam pritars“, – sakė A. Matulas.

Konservatorius teigė, kad ši mintis kartu su frakcija derintas nebuvo.

„Jo, čia mūsų abiejų autorystė. Na, buvo su vienu, kitu šnekėta. Pas mus nėra tokių dalykų nėra, kad reikėtų kažką derinti“, – sakė politikas.

Registruotas naujas pasiūlymas

Jau trečiadienį Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė A. Kubilienė ir valstietis Darius Kaminskas registravo naują pasiūlymą – numatyta didinti ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbančių medikų atlyginimų koeficientus nuo 60 iki 100 proc.

Atlyginimai būtų keliami atsižvelgiant į konkretaus sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojo vykdomų funkcijų pobūdį, sudėtingumą ir atsakomybės lygį, darbo krūvį. Padidinti atlyginimai būtų skaičiuojami nuo karantino pradžios – kovo 16 dienos.

A. Matulas sakė, kad naują projektą registravę Sveikatos reikalų komiteto nariai prisidėti opozicijai neleidžia.

„Mums pasakė, kad nesiderės. O toliau – galvosime“, – apie galimą naują registruojamą įstatymo projektą Delfi sakė A. Matulas.

„Mūsų tikslas, kad nebūtų suskaldyti medikai, kad visiems būtų bent minimaliai pakeltos algos. (…) Tai mes dabar kalbame frakcijoje, bandome įsisiūlyti į derybas, į bendrą kalbėjimą. Bet mūsų frakcijos tikslas yra pasiekti, kad visiems tikrai būtų keliamos, nes pinigų šiam dalykui nėra“, – teigė parlamentaras A. Matulas.

Užtektų Vyriausybės

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė feisbuke priminė, kad Seimo pritarimo visai nereikia, norint pakelti medikų algas ir priedus, dirbant pavojingomis sąlygomis.

„Tam, kad šiandien pridėtume 50–100% prie atlyginimo medikams, nesvarbu – visiems ar tik dirbantiems su užkrečiamosiomis ligomis – tam įstatymų keisti nereikia. Papildomus finansus gali numatyti Vyriausybė, o įstaigos juk pačios planuojasi savo darbo užmokesčius. Jas gi ne Seimas valdo“, – feisbuke rašė politikė.

Kritikuodama kolegas parlamentarus dėl noro pasirodyti.

„Tai žinokite, kad ir valdantieji, ir opozicija norėjo vienas už kitą būti gražesni, bet patį sprendimą tai galima priimti be visos šitos parodomosios isterijos“, – socialiniame tinkle teigė A. Armonaitė.

Skvernelis priėmė sprendimą

Premjeras Saulius Skvernelis informuoja, kad Vyriausybė nusprendė nuo balandžio pradžios didinti medikų atlyginimus.

„Nėra ko laukti. Iššūkiai ir grėsmės verčia priimti greitus sprendimus. Ką tik priėmėme sprendimą didinti medikų atlyginimus. Ne priedus – ATLYGINIMUS. Tai buvo suplanuota daryti nuo rugsėjo 1 dienos. Su finansų ir sveikatos apsaugos ministrais sutarėme, kad algas medikams keliame jau nuo balandžio pradžios“, – savo feisbuko paskyroje rašo S. Skvernelis.

Premjeras informuoja, kad tam papildomai iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo rezervo bus skirta apie 130 milijonų eurų. Ministro pirmininko teigimu, medikų darbo užmokesčio fondas didės 18 proc.

„Esu įsitikinęs, kad antradienį Seimas pritars registruotam projektui, pagal kurį priedai medikams, dirbantiems koronaviruso židiniuose, bus padidinti nuo 60 iki 100 proc.“, – rašo S. Skvernelis.