Tai ji patvirtino atsakydama į VRK nario Viliaus Semeškos klausimą. V. Semeška pasipiktino, kodėl apie komisijos nariai apie tai nieko nežinojo.

„Iš STT tarnybos, mano žiniomis, gauti prašymai komisijos vardu pateikti medžiagą, ir komisijos vardu jau atsakyta STT. Kyla logiškas klausimas, kodėl nebuvo paviešinta, ir kodėl nebuvo supažindinti komisijos nariai su paklausimu ir atsakymu“, – žurnalistams sakė V. Semeška.

L. Matjošaitytė patikino, kad atsakymas įkeltas į vidinę duomenų valdymo sistemą. Kaip parodė tyrimo dėl juridinių asmenų skirtos paramos mecenatu įvardijant R. Karbauskį istorija, pažymas toje sistemoje ne visada pavyksta be sekretoriato pagalbos rasti ir patyrusiems VRK nariams.

Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis praėjusią savaitę kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimos VRK pirmininkės nusikalstamos veikos padarymo.

2016 m. pavasarį, prasidėjus Seimo rinkimų politinės kampanijos laikotarpiui, VRK pradėjo tyrimą dėl paslėptos politinės reklamos ir rinkėjų papirkimo su Ramūnu Karbauskiu susijusiuose renginiuose.

Tyrimo duomenys parodė, jog „Agrokoncernas“ 2013–2016 m. laikotarpiu iš viso šiai paramos veiklai skyrė net 798 978,95 Eur. Nors VRK darbo grupė, įvertinusi surinktą medžiagą, nenustatė, kad buvo pažeisti Seimo rinkimų ar Finansavimo įstatymai, tačiau įvertino, kad taip galimai buvo pažeistos Lietuvos Respublikos mokesčių įstatymų nuostatos dėl paramos skyrimo.
Buvo rekomenduojama dėl šių pažeidimų VRK perduoti surinktą medžiagą Valstybinei mokesčių inspekcijai, tačiau išvada niekados nebuvo svarstyta VRK posėdyje ir dėl jos nebuvo priimti jokie kiti procesiniai veiksmai, teigiama G. Landsbergio pranešime spaudai.

„Kalbama apie skundą, kurį G. Landsbergis perdavė Generalinei prokuratūrai, o ji perdavė tirti STT. Mano žiniomis, STT domisi šia byla, išsiuntė paklausimus, išsiųsti iš VRK atsakymai, tačiau VRK nariai apie tai nieko nežino“, – sakė V. Semeška.

Teigia, kad čia įprastinė procedūra

VRK pirmininkės teigimu, STT prašymas yra „įprastinio pobūdžio procedūra“.

„Kol kas paprastai pagal jų bendrą tvarką kreipiamasi, kadangi yra gautas raštas, ir prašoma pateikti atsakymus į gautus klausimus, tai yra įprastinio pobūdžio procedūra“, – sakė L. Matjošaitytė.

Ji informavo, kad į VRK kreipėsi STT su prašymu pateikti 2017 m. birželio 14 d. išvadą. „Ta išvada buvo pateikta. Buvo prašomo atsakyti, kodėl išvada nebuvo pateikta svarstyti, ir kodėl nebuvo kreiptasi į Valstybinę mokesčių inspekciją“, – sakė L. Matjošaitytė.

VRK pirmininkė kol kas nemato pagrindo trauktis arba tikrintis pasitikėjimo Seime.

Kilo maištas ir dėl kreipimosi į VMI

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariai sukilo prieš siūlymą perduoti Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pernai birželį parengtą pažymą dėl juridinių asmenų skirtos paramos mecenatu įvardijant Ramūną Karbauskį, kurios jie nenagrinėjo, nes komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė neįtraukė jos į darbotvarkę.

VRK sekretoriato Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė pristatė siūlymą perduoti VMI darbo grupės išvadą kartu su tyrimą atlikusių asmenų surinkta informacija ir 2018 m. vasario 26 d. gautomis UAB „Agrokoncernas“ paramos teikimo metinėmis ataskaitomis.

Pasak L. Petronienės, toks siūlymas pateiktas, kadangi buvo išreikštos abejonės, kad „Agrokoncernas“ teikė paramą įvairiems projektams, ir jų rėmėju buvo R. Karbauskis. Darbo grupė nebuvo tikra, ar nebuvo bandoma apeiti Paramos įstatymo nuostatų.

Toks siūlymas sukėlė VRK narių pasipiktinimą. Aistė Žilinskienė išreiškė norą susipažinti su pažyma, nes, pasak jos, pritarti siūlymui net nemačius originalaus dokumento nėra atsakinga.

Svajonė Šaltauskienė stebėjosi, kad siūloma patvirtinti sprendimą, kuris buvo išvadoje, kuri buvo nepatvirtinta.

„Reiškia mes svarstome klausimą dėl dalinio pažymos tvirtinimo“, – sakė S. Šaltauskienė.

VRK pirmininkė pažymėjo, kad nesiūloma vertinti turinio. Esą visus atsakymus pateiks nauja darbo grupė, kuri savo išvadas pristatys kovo 22 dieną.

Pažymos ieškojo su kolegų pagalba

L. Matjošaitytė, atsakinėdama į klausimus, taip pat patikino, kad praėjusios darbo grupės pažyma 2017 m. birželio 22 d. buvo paskelbta duomenų valdymo sistemoje. Esą nuo to laiko į darbotvarkę ją įtraukti galėjo ne tik ji, bet ir bet kuris kitas VRK narys.

„Mes nežinojome, ir negalėjome žinoti, kad yra sistemoje“, – sakė Svetlana Misevičienė.

VRK narė pasakojo, kad pažymą buvo sunku surasti. Jos ji ieškojo su kitų VRK narių pagalba, bet nerado, kol nepadėjo Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja L. Petronienė.

L. Petronienė paaiškino, kad pažymą buvo sunku rasti dėl to, kad nebuvo tarp raktinių žodžių žodžio „Naisiai“, o reikėjo ieškoti pagal Karbauskio pavardę.

Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja pažadėjo persiųsti komisijos nariams dokumentus.

L. Petronienė svarstė, ar nusišalinti iš tyrimą atliekančios darbo grupės, nes ji priklausė ir buvusiai, ir baiminasi galimų spekuliacijų dėl to. Patyrusi VRK sekretoriato narė sulaukė plataus VRK narių palaikymo ir pagyrimų už profesionalumą. Po to L. Petronienė persigalvojo, ir sutiko likti darbo grupėje.

Klausimo dėl medžiagos perdavimo VMI nagrinėjimas VRK nukeltas.