„Šiandien komisijos atliks perskaičiavimus, nors pirmumo balsai jau skelbiami VRK internetinėje svetainėje. Tačiau dar turėtume pažiūrėti, ar viskas gerai suskaičiuota. Šiandien komisijos nuo 12 iki 14 val. atliks perskaičiavimus, o tos, kurios kreipėsi, bet tuo metu neturės galimybės - nuo 17 val. “, - Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė L. Matjošaitytė.

Oficialūs rezultatai bus paskelbti per 7 dienas, kai bus išnagrinėti visi su rinkimais, rezultatais, bendra tvarka ir procedūromis susiję skundai. Tuo metu 19 savivaldybių, kuriose pirmajame ture išrinkti merai, bus patvirtinti tarpiniai rezultatai. O tose, kuriose dar nėra išrinkti, po dviejų savaičių bus organizuojami pakartotiniai rinkimai.

Vyriausiajai rinkimų komisijai sulaukus skundų dėl negreito balsų skaičiavimo tempo, L. Matjošaitytė įsitikinusi, kad tai ne lenktynės, ir kokybė yra daug svarbiau už greitį.

„Yra apylinkių, kurios turi 4000 rinkėjų, 1000 išankstinio balsavimo vokų, o balsus ne visada skaičiuoja nariai, turintys patirties“, - teigė Vyriausioji rinkimų komisijos pirmininkė.

Anot jos, taip pat pastebima, kad ankstesniuose rinkimuose dirbę komisijų nariai šiemet patys kandidatuoja į rinkimus, o tvarkos prižiūrėjimui deleguoja patirties neturinčius partijos narius, ir tai lemia, kad balsų skaičiavimas užtrunka. Taip pat rinkimuose dirbantiems asmenims yra mokamas nedidelis atlygis.

„Tai nėra atlyginimas už darbą, tai kompensacija už sugaištą laiką, ir kiekvienam iš mūsų turėtų būti garbė prisidėti prie tokio demokratinio proceso. Tai reikia ugdyti, daugiau šviesti visuomenę“,- sakė L. Matjošaitytė.

Ji kartu pažymi, kad yra gyventojų, norinčių prisidėti skaičiuojant balsus, tačiau jie nenori būti deleguojami nuo vienos ar kitos partijos ar kažkaip kitaip būti su jomis siejami, todėl atsisako prisidėti.

Mažesnių apylinkių gyventojai yra aktyvesni

Suskaičiavus Savivaldos rinkimų rezultatus pastebima, kad mažesnių apylinkių rinkėjai, lyginant su didesnių, juose dalyvavo aktyviau. Bendras šalies aktyvumas siekė 47,8 proc., o aktyviausiai gyventojai balsavo Pagėgių, Birštono, Lazdijų, Pagėgių, Širvintų apylinkėse. Tuo metu Klaipėdos mieste ir rajone, Šiaulių, Panevėžio rajonuose gyventojai buvo mažiau aktyvūs.

Anot Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės Lauros Matjošaitytės, tai greičiausiai sąlygojo situacija, kad mažesnių apylinkių gyventojai geriau pažįsta pačius kandidatus.

„Tai signalizuoja kandidatams daugiau eiti į žmones, į visuomenę, daugiau su jais kalbėti, prisistatyti ir aiškinti, ką jie planuoja nuveikti ir kokius darbus padaryti“, - „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė L. Matjošaitytė.

Jos teigimu, šiais metais dėl eilių balsavimo vietose nebuvo daug skundžiamasi. Žmonės daugiausia buvo nepatenkinti rinkimų agitacija.

„Dominuojantis skundas buvo dėl agitacijos rinkimų pažeidimų. Sulaukėme daugybės skundų, kreipimųsi iš rinkėjų, kad rinkimų dieną naujienų portaluose skelbiami straipsniai galimai yra agitaciniai“, - teigė L. Matjošaitytė.

Nemažai skundų gauta ir dėl rinkimų stebėtojų trūkumo, tačiau šiemet didelių eilių vis dėlto buvo išvengta.

Iš viso VRK gavo 205 pranešimus, dėl kurių pradėta 11 ikiteisminių tyrimų. 6 - dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise.

ELTA primena, kad sekmadienį rinkimų apylinkėse piliečiai rinko 60 savivaldybių merų bei 1442 tarybos narius. Dėl šių postų iš viso Savivaldybių tarybų rinkimuose varžėsi 13 666 kandidatai.