Prieš daugiau nei trejus metus po sėkmingos pirmos kadencijos V. Matijošaitis triuškinamai laimėjo rinkimus, surinkęs daugiau nei 80 proc. rinkėjų balsų. LNK aiškinosi, ką apie merą mano kauniečiai, baigiantis antrai kadencijai.

„Žmogų reikia ant rankų nešioti, atstatė – pažiūrėkite, kas darosi Kaune: pasaka. Čia labai geras žmogus, labai geras meras, tiesiog nėra lygių“, – komentavo praeivis.

„Aš jį labai gerbiu, jis labai prižiūri Kauną ir tiesiog nuostabus žmogus“, – antrino kaunietė.

„Reikia atsinaujinti, kiek gali būti tas pats. Turi kažkas ateiti naujo, tada bus galima palyginti“, – prieštaravo kitas LNK kalbintas miestietis.

„Nenorėčiau, kad būtų būtent šis meras. Turbūt jau pakankamai pridirbo visko, gal jau užteks“, – pritarė dar viena Kauno gyventoja.

Politologė Ingrida Unikaitė-Jakuntavičienė sako, kad rinkėjų nuomonės keičiasi.

„Dabar matyti, kad kažkoks jau vertybinis lūžis vyksta“, – LNK sakė ji.

Visvaldas Matijošaitis

Viena iš priežasčių – skandalai. Kauno savivaldybę supurtė korupcijos skandalas, kai buvo sučiuptas savivaldybės administracijos direktorius, įtariamas paėmęs didžiausią Lietuvoje kyšį.

„Turi įtakos ir skandalai, ir dabartinė karo situacija – daug sprendimų turi įtakos. Ir korupcijos skandalas, kilęs savivaldybėje“, – sakė LNK kalbintas praeivis.

„Buvo viskas kaip ir gerai iki šios situacijos kare su Ukraina, nes manau, kad dabar Kauno meras turi keblių pozicijų, kurios galėtų būti keičiamos“, – teigė kita kaunietė.

Putinui pradėjus karą Ukrainoje, visų akys nukrypo į lietuviškus verslus Rusijoje. Vienas iš tokių – Matijošaičių „Vičiūnai“. Pelningo verslo savininkai pirmosiomis karo dienomis sakė, kad iš Rusijos nesitrauks, dabar tikina, kad verslui ieškomas pirkėjas, o konkrečios pasitraukimo datos neįvardija.

Aktyvistai po savivaldybės langais su plakatais klausia, kiek laiko „Vičiūnai“ mokės mokesčius Rusijai, o prie Matijošaičių restoranų žinomi visuomenės veikėjai organizuoja akciją apgręžti klientus. Taip pat maisto kurjeriai „Bolt“ ir „Wolt“ atsisakė išvežioti šių restoranų maistą.

Anksčiau buvęs vienu populiariausių politikų Kauno meras, pagal apklausas, iš trečios vietos krito į devintąją.

„Jei žemėja reitingai, tai tikėtina, kad bendrai nuotaikos keičiasi ir rinkėjų tarpe. Turint tokią situaciją galime tikėtis, kad vis dėlto konkurencija jau kituose rinkimuose bus didesnė“, – LNK komentavo VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto docentė I. Unikaitė-Jakuntavičienė.

Ar sieks trečios kadencijos, V. Matijošaitis aiškiai neatsako.

Seimo rinkimuose iš anksto balsuoja Visvaldas Matijošaitis

„Aš ne caras, ne karalius, ne Putinas, kaip dabar įsivaizduoja. Patys žmonės, kauniečiai pasirinks ir nuspręs“, – LNK sakė meras.

Jis sako, kad šie metai bus suplanuotų darbų pabaigimo metai, tačiau meta jauką, kad ir naujų pradėjimo.

„Todėl ir likau antrai kadencijai, nes buvo pradėta daug darbų. Nepabaigtų nesinori palikti. Esame įsitikinę, kad šie metai turi būti visų darbų pabaigimo metai, bet ir kitų darbų pradėjimo metai. Ir man pačiam, ir visiems kitiems savivaldybės darbuotojams, visai komandai einant per miestą širdis džiaugiasi“, – komentavo V. Matijošaitis.

Pasak politologų, akivaizdžių miesto pokyčių akcentavimas naudingas Matijošaičiui.

„Kadangi prie ankstesnių merų buvo diskutuojama, kas kelintas žibintas švies Kaune – ar kas ketvirtas, ar kas aštuntas – tai visokių grupių tokia pramoga pagal praeivį buvo lyg kasdienybė, ne tik Partizanų gatvėje. Reikės mąsto – o gal tai ir gerai, gal mums kaip baudžiavinio kaimo bendruomenei to ir užtenka, gal mums ir nereikia kažko norėt“, – svarstė politologas Bernaras Ivanovas.

Jo nuomone, konservatoriams šansų yra nebent iš esmės pakeitus partijos įvaizdį.

„Nebent konservatoriai padarytų rebrandingą, jų lyderiai pakeistų lytį ir sakytų piktus žodžius buvusių savo bendražygių atžvilgiu, kurie čia kažkada reiškėsi. Tada tikiu, kad tai įmanoma“, – komentavo B. Ivanovas.

„Jei atras naujų kandidatų, galbūt ir naujai susikūrusi Skvernelio partija turi kažkokių perspektyvų, ypač žinant, kad buvo glaudūs ryšiai su meru ilgą laiką ir galbūt tas elektoratas yra panašesnis“, – pastebėjo VDU politologė I. Unikaitė-Jakuntavičienė.

Politologai sako, kad norint laimėti kitus Kauno mero rinkimus, reikės ne pinigų, o proto ir net gudrumo. Savivaldybių tarybų ir tiesioginiai merų rinkimai vyks mažiau nei už metų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: