Buvęs valstiečių žaliųjų bendražygis Bronius Matelis atskleidžia, kad R. Karbauskis apie jį rinko informaciją – pas jo draugus Panevėžyje lankėsi Karbauskio siųsti žmonės. Kad valstiečių lyderio nurodymu domimasi netgi jo tolimais giminaičiais, pasakojo ir Gabrielius Landsbergis. Sakoma, kai R. Karbauskiui patogu, surinktą kompromituojančią medžiagą jis išsitraukia iš stalčiaus ir viešina.

Valstiečių ir žaliųjų partijos lyderis R. Karbauskis aplink save prieš eidamas į rinkimus subūrė didelę už jį mūru stojančią armiją. Atėjus į valdžią susižavėjimas Karbauskiu tai vienam, tai kitam nariui ėmė gesti – šią savaitę iš frakcijos gretų pasitraukė jau ketvirtas narys – J. Džiugelis.

Prieš dvejus metus J. Džiugelis sakė, kad R. Karbauskis – žmogus, kuris laikosi pažadų ir nevynioja žodžio į vatą. Dabar jį laiko Seimo Putinu.

„Man labai gaila, kad valdžia žmones taip gali sugadinti, ir man nuoširdžiai gaila R. Karbauskio“, – kalbėjo Mišrios grupės frakcijos narys J. Džiugelis.

J. Džiugelis esą pašalintas, nes bandė paveikti Aplinkos ministrą Kęstutį Navicką prašydamas netirti vienos pakuočių tvarkymo įmonės. Tik vėliau paaiškėjo, kad pats ministras sakė spaudimo nejautęs, J. Džiugelis teigia norėjęs, kad įmonė kaip tik būtų tiriama. Tik tai paaiškinta jau J. Džiugeliui besitraukiant iš frakcijos.

„Kalbant apie metodus, kuriais buvo dorojamasi su manimi – propagandos būdas – buvo paskleista tiesos neatitinkanti informacija. Buvo sukurtas burbulas, kad aš esu labai didelis nusikaltėlis, bet iš tiesų po mano pasitraukimo iš frakcijos kaltinimai subliuško“, – pasakojo J. Džiugelis.

Justas Džiugelis

LVŽS lyderis pats sako, kad jo frakcijos pamatai pastatyti ant demokratijos – visų nuomonės girdimos, už kitokią poziciją jokios kritikos nėra.

„Jei jūs paklaustumėt visų Seimo frakcijos narių, jie pasakytų, kad tas demokratinis veikimas, kai mes dėl visko tariamės, ir balsavimai, kad ir vakar balsavimas Kultūros komitete, kai mūsų frakcijos nariai balsuoja skirtingai nei aš balsuoju – aš jokių pretenzijų nereiškiu. Niekada nė vienam nereiškiau jokių pretenzijų dėl to, kaip jis balsuoja“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Ištikimiausi R. Karbauskio bendražygiai jo kompanijos palikti nė nesvarsto, pasak opozicijos, kai kurie lyderį netgi yra sudievinę. Dešiniąja valstiečių lyderio ranka vadinama Agnė Širinskienė negaili pagyrų – R. Karbauskis su partijos kolegomis esąs tikras demokratas, o politinės nuostatos, priešingai nei teigia palikusieji partiją, kokios buvo, tokios ir liko.

„Mane patraukė, visų pirma tai, kokia programa formuojama rinkimams, prisimenam 5 darnas ir kalbėjimą, kas natūraliai tapo veikimu, turint Vyriausybės programą – apie socialinę politiką, skaidrumo klausimus, ir tikrai nesigaliu“, – sakė LVŽS frakcijos narė A. Širinskienė.

Prieš kone dvejus metus „valstiečius“ palikęs B. Matelis greitai tapo aršiausiu R. Karbauskio kritiku. B. Matelis sako, kad R. Karbauskio valdymo metodas – šantažas. Esą savo parankiniams jis nurodo rinkti informaciją apie jam nepatogius asmenis. Kai prireikia, tą informaciją išsitraukia iš stalčiaus. B. Matelis atskleidžia, kad R. Karbauskio nurodymu, buvo lankomasi pas jo draugus.

„Juos bando išlaikyti ne tik saldainį pakišdami, bet panaudodami šantažą, rinkdami kompromituojančią medžiagą. Aš niekam apie tai nebuvau sakęs, bet dabar galiu pasakyt – kai aš pasitraukiau iš frakcijos, Panevėžyje pas mano draugus vaikščiojo žmonės, kaip man sakė, pasiųsti būtent R. Karbauskio, ir jie rinko apie mane kompromituojančią medžiagą“, – pasakojo Mišrios grupės frakcijos seniūnas B. Matelis.

Bronius Matelis

Pasak B. Matelio, informaciją apie jį rinko ir kitas valstietis Seimo narys – Petras Nevulis. Šis tai neigia.

„Jokių prašymų, aš niekada tuo neužsiminėjau ir neužsiminėsiu“, – sakė LVŽS frakcijos narys Petras Nevulis.

Tokius pat metodus įvardija ir opozicija – Gabrielius Landsbergis sako, kad R. Karbauskis apie jį nori sužinoti viską, kas įmanoma.

„Esu gavęs indikacijų, kad knaisiojamasi, ieškoma informacijos. Vėliau ji vienu ar kitu būdu pasirodydavo, natūraliai tekdavo atsakyti į klausimus žiniasklaidai. Čia problemos nematau, bet nuoroda, nurodymas buvo duotas iš frakcijos seniūno – ieškoti kastis bet ko, netgi apie tolimus gimines“, – teigė TS-LKD pirmininkas G. Landsbergis.

Esą Karbauskiui įdomu, ką apie tolimus G. Landsbergio giminaičius gali pasakyti net jų kolegos.

„Šeimos nariai, tolimesni šeimos nariai, su kuriais aš netgi ryšio nelabai turiu, gali dirbti valstybės tarnyboje. Jie visi deklaruoti ir taip toliau. Bet yra sakoma, kad privaloma apie juos iškasti, pakalbinti bendradarbius. V. Putino metodas – kompromato galimo ieškojimas“, – sakė G. Landsbergis.

Buvęs R. Karbauskio bendražygis Povilas Urbšys greitai frakcijos lyderiui pradėjo jausti antipatiją. P. Urbšys sako, kad R. Karbauskis taiko dvejopus standartus – apie kitus informaciją renka, apie save – slepia.

„Kai priartėjome prie „Agrokoncerno“ interesų, paaiškėjo, kad R. Karbauskis jau čia supranta visai kitaip skaidrumą ir todėl, kai jis kalba apie kito koncerno neskaidrumą, bet pats viską daro, kad jo koncerne nebūtų galima įsitikint, ar tai skaidru, ar neskaidru – man asmeniškai nėra priimtina“, – kalbėjo Mišrios grupės narys P. Urbšys.

Pirmoji R. Karbauskio gretas paliko Dovilė Šakalienė. R. Karbauskio valdymo metodų ji nekomentuoja – teigia, kad pasitraukė, nes prieš rinkimus valstiečiai buvo liberalūs, po rinkimų tapo per daug konservatyvūs.

„Po to visas kairumas išnyko ir buvo ryškus konservatyvumas – tai buvo viena iš pagrindinių priežasčių“, – sakė LSDP frakcijos narė D. Šakalienė.

Pats R. Karbauskis sako, kad pasitraukę žmonės – nedidelė netektis, nes jie tebuvo prisiplakėliai. Esą atėjo pas valstiečius, nes norėjo valdžios, o ją gavę nuėjo savo keliais.

„Tie keli žmonės, kurie išėjo, tai yra žmonės, kurie buvo prisiplakę prie mūsų frakcijos savo naudai pasiekti. Bet matyt vertybes deklaravo ne tas, kurias iš tikrųjų jie turėjo“, – teigė R. Karbauskis.

Frakciją palikus J. Džiugeliui, jos gretos sumenko iki 54 narių. Tačiau, kaip kartojo nuo pradžių, taip R. Karbauskis sako ir dabar – frakcija stabili kaip niekada.