Seimo Antikorupcijos komisijos vicepirmininkas konservatorius Bronislovas Matelis sako, kad trečiadienį išklausius VSD vadovo Dariaus Jauniškio informaciją tapo aiškiau, kaip buvo išduotas leidimas A. Stončaičiui, tačiau liko neatsakyta į esminį klausimą – kokie ryšiai sukėlė abejonių dėl jo reputacijos.

„Šis žmogus yra mūsų komisijos pirmininkas ir mus natūraliai kyla klausimas, ar mes galime šiuo žmogumi pasitikėti, ir tam mes turime turėti informaciją, kuri kažkur plaukioja, kad yra kriminalinės žvalgybos informacija apie kai kuriuos nepatogius ryšius pono A. Stončaičio su kai kuriais asmenimis“, – po uždaro Antikorupcijos komisijos posėdžio žurnalistams sakė B. Matelis.

Pasak komiteto pirmininko pavaduotojo, nors VSD minėtos medžiagos nematė kliūtimi A. Stončaičiui išduoti leidimą dirbti su slapta informacija, tačiau Antikorupcijos komisijai svarbu ne tik teisiniai, bet ir reputaciniai klausimai.

„VSD kvietėsi poną A. Stončaitį pateikti papildomus paaiškinimus, vadinasi, kažkas buvo. Mes žinome, kad kažkas yra, bet kas yra ir kurioj lentynėlėj – mes nežinom, mums to nepateikė. Mes nusprendėme, kad to dalyko taip nepaliksim ir raštu kreipsimės į specialiąsias tarnybas, kad jos pasvarstytų tą informaciją arba išslaptinti, arba leisti mums susipažinti“, – kalbėjo B. Matelis.

„Tai ne smalsumo reikalas. Jei mes žinome, kad yra kažkokia kriminalinės žvalgybos informacija apie pirmininką, kaip mes galime dirbti?“, – pažymėjo B. Matelis.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pavaduotoja Rūta Kaziliūnaitė po posėdžio teigė negalinti detalizuoti, kokio pobūdžio informacija buvo pateikta VSD, tik pažymėjo, kad institucijos bendradarbiaudamos keičiasi informacija, kurią mano galint būti naudinga priimant vienus ar kitus sprendimus.

VSD vadas: prašymų iš S. Skvernelio dėl A. Stončaičio patikrinimo poligrafu – nebuvo

Uždarame posėdyje dalyvavęs VSD vadas Darius Jauniškis tikino, jog pateikė parlamentarams visus atsakymus dėl Antikorupcijos komisijos pirmininko A. Stončaičio bei aplinkybių, kuriomis politikui buvo išduotas leidimas dirbti su slapta informacija. Visgi, po susitikimo VSD vadovas teigė negalįs detaliai pakomentuoti, kas buvo aptarta, mat posėdis buvo uždaras.

„Posėdis uždaras, mes pateikėme informaciją, kurios prašė komisija“, – žurnalistams sakė jis.

Užsiminus apie STT informaciją, kuri galėjo tapti pagrindu papildomam A. Stončaičio patikrinimui, D. Jauniškis pakartojo, jog „informacija buvo įvertinta pagal visus įstatymus ir buvo priimtas sprendimas“ leidimą išduoti.

Paklaustas, ar asmeniškai buvo gavęs kokių nors prašymų iš tuometinio Vyriausybės vadovo Sauliaus Skvernelio dėl A. Stončaičio patikros poligrafu, D. Jauniškis tvirtino negavęs jokių nurodymų ir pokalbių šia tema su ekspremjeru neturėjęs.

„Iš pono Skvernelio jokių nurodymų ar paprašymų nebuvo. Tas ir buvo pasakyta komisijos metu“, – nurodė D. Jauniškis.

„Su ponu Skverneliu aš turėjau daug pokalbių per mano tarnybą. Apie šitą temą – nebuvo“, – pridūrė jis.

Tuo metu B. Matelis žurnalistams teigė, jog A. Stončaičiui patikros metu buvo užduotas procedūrinis klausimas, kurio sulaukia visi, norintys gauti leidimą dirbti su jautria informacija. Demokrato buvo klausta, ar jis sutiktų pasitikrinti poligrafu, jeigu reikėtų. Kokį atsakymą A. Stončaitis pateikė, B. Matelis neatskleidė ir teigė, kad tai galėtų atskleisti tik VSD.

ELTA primena, kad naujienų portalas „15min“ publikavo tyrimą, kuriame teigiama, kad A. Stončaitis gavo leidimą dirbti su slapta informacija, nors atsisakė tikrintis poligrafu. Antikorupcijos komisijos nariai, valdančiosios koalicijos atstovai paragino A. Stončaitį pasitraukti iš komisijos pirmininko posto, tačiau demokratas nesutiko to padaryti. Siekdami išsiaiškinti visas situacijos aplinkybes, komisijos nariai kreipėsi į saugumo tarnybas ir paprašė atsakyti į klausimus, susijusius su jų pirmininko reputacija.

Prieš savaitę VSD pateikė išvadą, kurioje teigiama, kad Komisijos pirmininkas turėjo leidimą dirbti su įslaptinta informacija ir neprivalėjo tikrintis poligrafu, tačiau valdančiųjų atstovų toks atsakymas neįtikino. Savo ruožtu partijos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis stebisi, kad po institucijų išaiškinimų konservatoriams vis dar kyla klausimų dėl A. Stončaičio atvejo. Pasak politiko, VSD ir policijos departamentas atsakė taip, kad ir ypač kvailiems būtų aišku, kad šioje istorijoje padėtas taškas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)