Arešto orderis I. Ždanovui išduotas dėl teismo nurodymo nevykdymo.

„Teismas patenkino tyrėjo prašymą už akių areštuoti Ivaną Ždanovą“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė advokatas Vladimiras Voroninas. Jis pridūrė apskųsiantis sprendimą.

I. Ždanovas kaltinamas piktavališku teismo sprendimo nevykdymu. Ankstesnė jam taikyta kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti iš miesto ir gerai elgtis – pakeista suėmimu, sakė teismo atstovė Fidan Gasanova. Pasak jos, vieno mėnesio suėmimo terminas prasidės tą dieną, kai I. Ždanovas bus išduotas Rusijai arba bus sulaikytas Rusijoje.

Reikalas yra susijęs su teismo nurodymu sumokėti 29 mln. rublių (335 tūkst. eurų) kompanijos „Moskovskij školnik“ iškeltoje byloje, sakė V. Voroninas. Už piktavališką teismo sprendimo nevykdymą gali būti skirta įkalinimo iki dvejų metų bausmė.

2019 metų pabaigoje Maskvos arbitražo teismas nurodė opozicijos aktyvistui A. Navalnui, FBK ir fondo teisininkei Liubov Sobol sumokėti po maždaug 29 mln. rublių kompensacijas minėtai kompanijai. Vėliau teisės į kompensacijas perėjo verslininkui Jevgenijui Prigožinui, gavusiam pravardę „Putino virėjas“, nes jo bendrovė tiekia maistą Kremliui.

Anksčiau antradienį paaiškėjo, kad I. Ždanovas buvo įtrauktas į tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą ir kad atitinkama medžiaga buvo nusiųsta Interpolui.

2020 metų lapkričio 5 dieną Federalinės antstolių tarnybos Maskvos biuras paskelbė pradėjęs baudžiamąjį tyrimą dėl teismo sprendimo nevykdymo.

I. Ždanovas išvyko iš Rusijos ir dabar yra Lietuvoje. Rusijoje jis figūruoja keliose iškeltose baudžiamosiose bylose, įskaitant bylas dėl sukčiavimo ir visuomeninės organizacijos, kurios veikla susijusi su smurtu, įkūrimo.

Anksčiau šį mėnesį Maskvos teismas patenkino sostinės prokuratūros prašymą pripažinti FBK, Piliečių teisių gynimo fondą (FZPG) ir A. Navalno regioninių biurų tinklą ekstremistinėmis organizacijomis, jas uždrausti ir likviduoti.

Maskvos prokuratūra tuomet sakė, kad „prisidengdami liberaliais šūkiais“ FBK, FZPG ir A. Navalno regioninių biurų tinklas „rengia sąlygas socialinės ir visuomeninės politinės situacijos destabilizavimui“.

Pernai liepos 28 dieną taikos teismas skyrė I. Ždanovui 100 tūkst. rublių baudą už teismo nurodymo pašalinti iš interneto dokumentinį filmą „Jis jums ne Dimonas“ (On vam ne Dimon) nevykdymą.

Filme pasakojama apie partijos „Vieningoji Rusija“ lyderio, buvusio prezidento ir ministro pirmininko Dmitrijaus Medvedevo korupcijos imperiją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)