„Diskusijos vyksta jau dabar, ne kažkada ateityje, ir esu šiek tiek nustebęs, kad jos vyksta vangiau, nei mes tikėjomės. Štai rytoj ateis vežėjai diskutuoti, jų nuomonė mums taip pat labai svarbi. Tačiau pasikartosiu - iš visuomenės norisi didesnio aktyvumo“, - teigė ministras.

Jo teigimu, Susisiekimo ministerija užsakė nuomonės tyrimą, ir jau šio mėnesio pabaigoje bus aiškūs preliminarūs rezultatai. Kitos ministerijos savo nuomonę dėl laiko sukiojimo turi pateikti pirmadienį ir antradienį. Apibendrinus visas nuomones ir gavus gyventojų apklausos rezultatus, bus diskutuojama su kaimyninių šalių - Lenkijos, Latvijos ir Estijos - atstovais, siekiant suderinti bendrą priimtiną laiką.

„Kol kas tik mes ir suomiai pakankamai pasistūmėję šiuo klausimu, kitose valstybėse diskusijos vyksta labai vangiai. Todėl nesu tikras, ar 2021 metais, kaip yra numatyta, Europos valstybėms pavyks suderinti nuomones dėl laiko pasirinkimo“, - sakė R. Masiulis.

Jo žiniomis, Vokietija jau anksčiau yra pasisakiusi už vasaros laiką ir greičiausiai savo pozicijos nekeis. Ministras teigia girdėjęs, kad Latvijoje ir Estijoje linkstama prie žiemos laiko; Lietuvos gatvėse žiniasklaidos kalbinti žmonės daugiau pasisako už vasaros laiką, tačiau išsami apklausa dar nėra atlikta.

ELTA primena, kad Vyriausybės surengtoje viešojoje konsultacijoje dėl nuolatinio laiko Lietuvoje pasirinkimo ministerijos turi išreikšti savo nuomonę lapkričio 19-20 dienomis.

Šios konsultacijos tikslas - išklausyti skirtingų sektorių suinteresuotų šalių nuomones ir argumentus, kurį sezoninį laiką mūsų šaliai reikėtų pasirinkti, ir išgirsti siūlymus, kaip galima būtų prisitaikyti prie būsimų pokyčių.

Europos Sąjungos mastu planuojant atsisakyti sezoninio laiko keitimo, Lietuva, kaip ir kitos ES valstybės, turi apsispręsti, kurį - vasaros ar žiemos - laiką pasirinkti kaip nuolatinį. Visuomenės nuomonę padės išsiaiškinti reprezentatyvi gyventojų apklausa, suinteresuotų šalių - viešosios konsultacijos.

Galutinis šalies sprendimas bus priimtas nuolatinio laiko pasirinkimą suderinus ir su kaimyninėmis valstybėmis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (278)