„Šeštadienį ryte įvykdytas kraupus nusikaltimas, kurio metu buvo išprievartauta ir sudeginta mergina. Šiandien ministerijoje sušaukiau pasitarimą, kuriame man buvo pristatyta visa medžiaga, susijusi su nusikaltimu ir tarnybų reagavimu į jį. Dėl šio metu vykdomo ikiteisminio tyrimo tikrai neturiu galimybės pateikti daugiau informacijos apie nusikaltimo aplinkybes, tačiau, noriu pabrėžti, kad į pranešimą buvo sureaguota tinkamai, policija operatyviai išsiuntė visas toje vietoje turimas pajėgas į spėjamą nusikaltimo vietovę, o įtariamieji asmenys, kaip jūs žinote, buvo sulaikyti per labai trumpą laiką“, - dėstė ministras.

Pasak D. Barakausko, dabar pagrindinis klausimas, į kurį reikia atsakyti, yra, kodėl Bendrasis pagalbos centras (BPC) negavo duomenų iš judriojo ryšio operatoriaus, kurio paslaugomis naudojosi žuvusioji.

„Šiuo metu yra duotas pavedimas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriui Remigijui Baniuliui skubiai atlikti tarnybinį patikrinimą, kad būtų įvertina ar BPC direktorius Artūras Kedavičius ėmėsi visų būtinų priemonių dėl skambinančiųjų vietos nustatymo. Aš asmeniškai noriu pabrėžti, aš asmeniškai manau, kad BPC direktorius nepadarė visko, kad vietos nustatymo duomenys būtų gaunami iš operatorių ir už tai turėtų prisiimti atsakomybę. Asmeniškai kreipiausi į Ryšių reguliavimo tarnybą, kuri pagal Lietuvos Respublikos įstatymus yra atsakinga už operatorių veiklos kontrolę, kad įvardintų, dėl kokių priežasčių informacija apie žuvusiosios buvimo vietą šeštadienio ryte nepasiekė BPC“, - dėstė ministras.

Pirmadienį planuojamas pasitarimas pas premjerą Algirdą Butkevičių, kad Lietuvoje būtų išvengta tokių tragedijų ateityje.

„Pasirodo, kad ar yra SIM kortelė, ar nėra SIM kortelės, 112 numeriu telefonas yra pasiekiamas, - konstatavo D. Barakauskas. - Ir vietą galima nustatyti, ar yra, ar nėra SIM kortelės, nėra jokio skirtumo.“

Jis pridūrė, kad reikia aiškintis, kas neperdavė duomenų BPC ir dėl neperduotų duomenų yra kaltas ne BPC, tačiau D. Barakauskas kaip politikas mano, kad BPC direktorius nepadarė visko, kad duomenys apie skambinančiųjų vietą būtų sklandžiai teikiami.

„Jis (BPC - DELFI) negavo tų duomenų, kuriuos turėjo perduoti mobiliojo ryšio operatoriai“, - apgailestavo ministas.

Vidaus reikalų ministras dėstė, kad pats kaip ministras yra atlikęs viską.

Sekmadienį BPC vadovas Artūras Kedavičius DELFI paaiškino, kad BPC gavo pagrobtos merginos skambutį be papildomų duomenų, tai yra jie nematė nei merginos numerio, nei jos buvimo vietos. Paprastai taip nutinka, kai telefonas yra be SIM kortelės, ne ryšio zonoje ir pagauna kito mobiliojo ryšio operatoriaus tinklą skambinant telefonu 112, yra sutrenktas ir panašiai.

BPC vadovas DELFI taip pat paaiškino, kad yra galimybė nustatyti žmogaus buvimo vietą net ir tuo metu, kai telefone nėra SIM kortelės ir pridūrė, kad duomenis apie žmogaus buvimo vietą naudojantis IMEI kodu BPC siunčia tik „Tele2“. IMEI kodas yra susietas su telefonu, ne su kortele.

BPC vadovas: palaukite tyrimo

Vidaus reikalų ministrui prabilus apie BPC viršininko A. Kedavičiaus tinkamumą eiti pareigas, pastarasis teigia, jog reikia palaukti tarnybinio patikrinimo išvadų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) tarnybinį patikrinimą pradėjo po to kai šeštadienį žiauriai buvo nužudyta nepilnametė, kuri prieš tai telefonu kreipėsi pagalbos į BPC, tačiau šio centro specialistams nepavyko nustatyti aukos buvimo vietos.

„PAGD pavesta atlikti tarnybinį patikrinimą ir išsiaiškinti. Aš manau, kad būtų labai gerai, kad išsiaiškintų, ar aš viską padariau, ar ne viską", - LRT radijui sakė A.Kedavičius.

Pasak jo, yra nesąžininga kaltinti BPC, kad nenustatė merginos buvimo vietos.

„Kaltinti mus, kad mes negavome, tai yra nesąžininga, nes operatoriai privalo mums pateikti, o ne mes turime iš operatorių kažkokiu būdu išlupti", - kalbėjo A.Kedavičius.

Pasak jo, pagal galiojančią tvarką dabar ryšio operatoriai kartu su pagalbos skambučiais turi pateikti ir skambinančiojo vietos nustatymo duomenis.

„Šiuo atveju mes šių duomenų negavome. Reikia išaiškinti kodėl", - tikino BPC viršininkas.

Jis sakė, jog skambinant 112 iš telefono, kuriame nėra SIM kortelės, vietą galima nustatyti tik „Tele2" tinkle.

„Tele2" tinkle galima. „Bitės" ir „Omnitel" tinkluose tokių galimybių nėra. Kai su ryšio operatoriais buvo derinama, kaip realizuoti šį reikalavimą, ir „Omnitel", ir „Bitė" informavo, kad tinkle jie neturi technologinių galimybių, kad kartu su skambučiais ateitų skambinančiojo be SIM duomenys", - kalbėjo A.Kedavičius.

Pasak jo, šiuo metu BPC nei iš „Bitės", nei iš „Omnitel" BPC nėra gavęs oficialaus patvirtinimo, kad jie savo tinkle įdiegė tokius sprendimus.

Tragedija įvyko per kelias valandas

Šeštadienį Panevėžio rajone buvo nužudyta mergina. Vežama bagažinėje 17-metė skambino į BPC ir sakė, kad ją išžagino ir ketina nuskandinti. Deja, BPC nenurodė, iš kur skambinama. Vėliau paaiškėjo, kad patruliai buvo netoli vietos, kur netrukus buvo sudegintas automobilis su mergina bagažinėje.

Šeštadienį vidaus reikalų ministras teisino BPC dėl to, kad nepranešė policijai skambinusiosios buvimo vietos: iš merginos telefono galėjo būti išimta SIM kortelė, todėl buvo neįmanoma nustatyti, iš kur skambinama.

Tačiau būdama bagažinėje 17-metė skambino draugui ir pasakė, kad ją pagrobė. Be SIM kortelės ji būtų galėjusi skambinti tik bendruoju pagalbos numeriu. Tačiau BPC paaiškino, kad kai kurie skambučiai pagalbos numeriu yra priimami ir tuo atveju, kai telefonas patenka į naudojamo operatoriaus ne ryšio zoną, yra sutrenkiamas arba dėl kitų priežasčių.

Vidaus reikalų ministras D. Barakauskas LRT „Panoramai“ tvirtino, kad po tragedijos iš postų turėtų pasitraukti BPC vadovai ir pirmadienį jis įvardinsiąs pavardes. Pasak ministro, jie yra atsakingi, kad sistema, nustatanti skambinančiojo pagalbos vietą, veiktų.