Ministras BNS trečiadienį sakė norįs, jog prieš savaitgalį numatomą vizitą į užsienį norintis ramiai pabūti ir pasikalbėti su šeima.

„Reikia grįžti namo, su šeima pasišnekėti“, - sakė B. Markauskas.

B. Markauskas antradienį pranešė, kad jo šeima praėjusį savaitgalį nutarė parduoti karvių ūkį Klaipėdos rajono Trušelių kaime ir taip išvengti interesų konflikto.

Trečiadienį ministras patikino, jog žemės ūkio verslų ketina atsisakyti per du-tris mėnesius.

„Žinoma, nespėsiu per dvi dienas, bet aš tą pažadą tikrai realizuosiu, tikrai tą darysiu, nes nepriklausomai nuo tolimesnės situacijos, aš pažadėjau, aš tikrai tą ūkį uždarysiu kartu su šeima“, - BNS teigė ministras.

„Mes nuosavos žemės turime tik 20 ha, visa kita yra nuomojama, mes parduosime visus gyvulius, kiek turime ir atsisakysime visos nuomojamos žemės ir išvis nedeklaruosime šiemet žemės. Atsisakome bet kokios ūkinės veiklos“, - aiškino B. Markauskas.

Pardavus gyvulius ir nebesiverčiant pienininkyste, anot jo, teks išstoti ir iš kooperatyvo „Pienas.lt“, kurio pajininkė dabar yra jo motina Sofija Markauskienė.

„Tai tikrai nebus fiktyvu. Mes net savo žemę išnuomosim, nepaliksim apleistos“, – sakė B. Markauskas.

Ministras sakė, jog mintis atsisakyti verslų nekilo spontaniškai, nors pripažino, jog kilęs politinis skandalas tapo postūmiu veikti greičiau.

„Tai nėra labai netikėta, aš ne kartą esu minėjęs, kad vieta mūsų (žemės - BNS) yra labai sudėtinga, nes tai miesto plėtros zona. Ir į ateitį minėjau, kad nebūtų jokių konfliktų. Bet tai buvo postūmis, kadangi pažadėjau“, – sakė B. Markauskas.

Jo teigimu, jis dar kalbės apie situaciją su premjeru S. Skverneliu, nuo kurio priklauso tolesnis jo likimas.

Ministro šeimos verslo, žemių nuomos bei išmokų peripetijas ėmėsi aiškintis ir Nacionalinė mokėjimo agentūra. Ši institucija pavaldi Žemės ūkio ministerijai, kuri šiuo metu ieško naujojo NMA vadovo.

Klausiamas, ar neketina nusišalinti nuo NMA vadovo atrankos, ministras teigia kol kas nežinąs savo paties ateities, todėl svarstyti apie galimą nusišalinimą – dar anksti. Konkursas turėtų baigtis balandžio pabaigoje.

Vyriausybės spaudos tarnyba BNS pranešė, kad premjeras potvarkį dėl B. Markausko atostogų pasirašė antradienį, ministrą pavaduos aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį tvirtino, kad ministras pateko į konfliktinę situaciją reputacijos požiūriu. Tačiau valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Seime veikiausiai palaikytų savo deleguotą ministrą B. Markauską.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį Seime žurnalistams pakartojo nematąs pagrindo žemės ūkio ministrui trauktis. Tačiau, anot jo, B. Markauskas „turi susitvarkyti“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šią savaitę pareiškė, jog piktnaudžiavimo šešėliai, krintantys ant B. Markausko, kompromituoja ne tik jį, bet ir visą Vyriausybę.