Liepos 17-26 dienomis, naujienų portalo DELFI užsakymu, bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa parodė, kad tik 2 proc. respondentų mano, kad nupirkti vaikui visko, ko jam reikės mokyklai, užtektų iki 50 eurų.

16,6 proc. manė, kad tam reikia 51-100 eurų, o 63,7 proc. – kad išlaidos viršija 100 eurų. 17,7 proc. respondentų sakė, kad jiems yra sunku atsakyti į šį klausimą.


Nustebino kuprinių mažyliams kainos

Būsimos pirmokės mama Lina paskaičiavo, kad išruošti dukrą į mokyklą jai kainuos iki 300 eurų.

Mama sakė, kad jai dukrai jau reikėjo pirkti uniformą, kuri kainuoja apie 100 eurų.

„Iš pradžių tai gali atrodyti daug, bet, jeigu paskaičiuotum, kiek kainuotų per metus nupirkti vaikui drabužių (vis tiek dabar ji jau turi savo skonį ir norus), tai nebūtinai tai būtų pigiau nei nupirkti vieną kartą uniformą. Tiesa, aš nesuprantu, kaip vaikas su viena uniforma vaikšto visus metus, kaip ją skalbti. Man tai truputį keista higienos požiūriu“, – sakė mama Lina.

Dar vienas didelis pirkinys, kurį teko pirkti dukrai, buvo kuprinė.

„Aš pirmą kartą leidau vaiką į mokyklą, tai mane nustebino kuprinių kainos. Mes nuėjome į kuprinių parduotuvę, ir aš jai pasakiau: „rinkis, ką nori“. Kai ji pradėjo rinktis, ką ji nori, aš pradėjau žiūrėti, kiek tai, ką ji renkasi, kainuoja, tai ten kainos siekė, pavyzdžiui, 140 eurų. Tada aš sakau: „ne, nesirink, ko nori, rinkis iš šitos lentynos“, nes ten buvo kuprinės nuo 40 eurų“, – pasakojo Lina.

Mama sakė norėjusi, kad kuprinė būtų ortopedinė, nežalotų vaikui stuburo.

„Visi vaikai turi norų, ir tėvams nėra lengva, kai vaikai su ašaromis akyse sako: „aš noriu tos kurpinės“ su kokiu nors vienaragiu, o ta kuprinė kainuoja mano akimis neadekvačiai daug. Mes radome sprendimą, ji išsirinko iš tos lentynos, kur leidau, tai sumokėjome už kuprinę apie 50-60 eurų, ir tai tikrai nebuvo brangiausios kuprinės“, – sakė Lina.

Pasak būsimos pirmokės mamos, pardavėja jai sakė, kad vaikai su ta kuprine vaikšto ketverius metus.

„Bet aš nežinau, ar jie nori su ja vaikščioti ketverius metus, nes turbūt pirmokas nuo ketvirtoko savo skoniu skiriasi, bet gal tai kažkaip išsprendžiama“, – sakė Lina.

Dar, pasak mamos, vaikui reikia sportinės aprangos. Šitą klausimą jos šeima išsprendė sukomplektavusi aprangą iš jau esamų drabužių.

„Pirkome sportbačius, tai jie kainavo 30-40 eurų“, – sakė Lina.

Mama sakė kanceliarines prekes pirkusi su nuolaidomis per kelis kartus. Per pirmą kartą joms išleido 30-50 eurų, antrą kartą – dar keliolika eurų.

„Nežinau, ar tikrai jau viską nupirkau, gal dar paaiškės, kad kažko trūksta. Dar pratybos kainuoja apie keliasdešimt eurų“, – sakė Lina.

Nebūtinoms prekėms taupo pačios

12 ir 14 m. amžiaus dukrų tėtis Laimonas sakė, kad jo šeima sąrašą, ko gali prireikti mokyklai, pradeda dėliotis ir išlaidas planuotis maždaug liepos pradžioje. Vyras sakė, kad sunku tiksliai įvertinti išlaidas, bet labai bendrai skaičiuojant išleisti vaiką į mokyklą gali kainuoti apie 200 eurų.

Laimonas prisipažino, kad dukrų išruošimu mokyklai didžiąja dalimi rūpinasi jo žmona.

„Man tiek kantrybės neužtenka vaikščioti su dviem mergaitėm“, – nuoširdžiai prisipažino vyras.

Jis skaičiavo, kad mokyklinėms prekėms šeima skyrė maždaug 40-50 eurų. Vienai iš paauglių labai norėjosi naujos kuprinės, tai ji ją įsigijo iš savo sutaupytų pinigų.

„Praėjusiais metais mes ją pirkome, ir šiemet jau kaip ir neturėjome to daryti, bet ji labai norėjo, tai nusipirko už sutaupytus pinigus. Yra visokie gimtadieniai, seneliai, lieka pinigų nuo pietų, dar kažko, tai jos taupo“, – sakė Laimonas.

Tėtis sakė, kad dar prieš mokyklą teko pirkti sportbačius. Merginos labai norėjo, kad jie būtų su vardiniais prekės ženklais, tokie batai irgi kainuoja nuo 60 eurų.

„Tai buvo toks mano pirkinys, plius dar 50 eurų daviau žmonai, sakiau, kad jos nusipirktų, ko joms reikia“, – sakė Laimonas.

Plius tėtis yra užsispyręs, kad dukros turėtų ir dar kokius nors „normalius batus“, tai yra ne sportbačius.

„Man ne visada priimtina, kad jos vaikščiotų visą laiką su tais pačiais „kedais“. Ir aš toje vietoje šiek tiek spaudžiu“, – sakė Laimonas.

Nevažiuoja nei į Gariūnus, nei į Lenkiją

Paauglių tėvas sakė, kad po vasaros dažnai tėvams tenka susidurti su situacija, kad jų vaikai yra išaugę kelnes, sukneles, ir tada pulti į parduotuves. Laimonas sako, kad nebevažiuoja pigesnių prekių ieškoti Gariūnų turguje.

„Keletą kartų ten buvau. Nepasakyčiau, kad mane tenkinančios kokybės rūbai arba batai ten kainuotų pigiau“, – sakė Laimonas.

Į Lenkiją jų šeima prieš mokslo metus apsipirkti irgi nevažiuoja.

„Mums (nuo Vilniaus) gautųsi apie 500 kilometrų. Tai yra toli. Kad apsimokėtų, reikėtų kooperuotis dar su kokiu nors bent vienu vienu tėčiu. Nuvažiuoti 1000 kilometrų su mano automobiliu kainuoja apie 120 eurų, plius – pietūs, kava, tai vien kelionė kainuos apie 140 eurų“, – skaičiavo Laimonas.

Dviejų paauglių tėvas sakė, kad jo šeima planuoja išlaidas, ir stebėjosi drabužių parduotuvių asortimentu vasarą.

„Liepą drabužių parduotuvėse nerasi normalių drabužių. Dažniausiai tai yra išparduodami dalykai, pasirinkimas mūsų kainų lygyje yra labai mažas, o kokybė yra baisi“, – sakė Laimonas.

„Swedbank“ minimalus krepšelis atpigo

Banko „Swedbank“ Finansų instituto ekspertai skaičiuoja, kad minimalus mokyklinių prekių krepšelis, palyginti su praėjusiais metais, atpigo apie 20 procentų. Be to, didėjant pajamoms tėvai gali daugiau dėmesio skirti įsigyjamų mokyklinių prekių ir daiktų kokybei.

Šiuo metu būtiniausių reikmenų krepšelis, į kurį įeina nauja kuprinė, rašymo priemonės, sąsiuviniai, piešimo reikmenys ir kitos kanceliarinės prekės, kainuoja 58 eurus. Palyginus su tokios pačios komplektacijos praėjusių metų krepšeliu, į kurį iš viso įtrauktos 39 skirtingos prekės, jo kaina sumažėjo apie 13 eurų. Šįmet parduotuvėse galima rasti pigesnių kuprinių, rašalinių parkerių, kai kurių piešimo reikmenų, teigiama banko pranešime spaudai.

„Mūsų atlikta palyginamoji kainų analizė rodo, kad reikšmingų kainų skirtumų tarp skirtingų prekybininkų siūlomo mokyklinių prekių asortimento nėra. Vis dėlto jei mokyklai reikia aprūpinti kelias atžalas, tai net ir būtiniausiems pirkiniams bus galima sutaupyti iki keliasdešimties eurų. Be to, nors patraukliausias kainas dažniausiai siekia pasiūlyti didieji prekybos tinklai, pigesnių pasiūlymų galima rasti specializuotose raštinės prekių parduotuvėse“, – teigė „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė.

Tiesa, jei moksleivį reikia aprūpinti ne tik būtiniausiomis prekėmis mokyklai, kurios kainuoja apie 58 eurus, bet ir nauja uniforma, sportine ar šokių apranga, pratybų sąsiuviniais, tokiu atveju reikės papildomai išleisti apie 200 eurų. Didesnę dalį šių pinigų gali tekti skirti naujai uniformai.

„Pastebime, kad pasisiūdinti naują uniformą šįmet kainuoja 8–10 proc. daugiau negu praėjusiais metais. Naujas mergaitėms skirtos uniformos komplektas, kurį sudaro švarkas, sijonas, sarafanas ir džemperis, kainuoja 128 eurus. Uniformos berniukams kaina šiek tiek mažesnė – ji siekia 123 eurus“, – sako „Swedbank“ Finansų instituto vadovė.

Apie 40 eurų tėvams teks išleisti sportinei ar šokių aprangai, dar iki 50 eurų reikės skirti ir pratybų sąsiuviniams. Bendra tokio mokinio krepšelio kaina, įskaitant anksčiau minėtas būtinąsias išlaidas, sudarys apie 260 eurų. Tiesa, jei tėvai nuspręs rinktis aukštesnės kokybės prekes, pavyzdžiui, brangesnę kuprinę ar sportinę aprangą, jų išlaidos moksleivio aprūpinimui gali priartėti prie 500 eurų.

J. Cvilikienė atkreipia dėmesį, kad būtiniausias mokyklines prekes sunkiau besiverčiančioms šeimoms gali padėti įsigyti savivaldybių skiriama parama. Dėl jos tėvai dar prieš rugsėjo pirmąją turėtų kreiptis į savo savivaldybės socialinės paramos skyrių.