Malinauskas: daliai elektorato patinka

Tinklaraštininkas, buvęs premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ ragino nepamiršti, kad ir politikai yra žmonės.

„Ir čia reikia skirti du dalykus. Kai ta aštri retorika, balansuojanti gal net ant įžeidimo ribos, apgalvota ir bandoma tokiu būdu nukreipti dėmesį nuo kitos problemos, ar reitingą savo auginti. Ir kai tai yra visiškai impulsyvus dalykas“, – kalbėjo S. Malinauskas.

Jis teigė, jog buvęs premjeras S. Skvernelis ir dabartinė Vyriausybė vadovė I. Šimonytė pasižymi sarkazmu, bandymu atsakyti „daug negalvojant ir nesveriant“.

„Bet kartais toks labai tiesmukas, gal net chamiškas elgesys daliai elektorato patinka, jie sako, kad irgi taip sureaguotų. Čia yra dvi medalio pusės. Ir kitas aspektas – kai politikai yra provokuojami“, – sakė Žinių radijo laidos „Atviras pokalbis“ pašnekovas tinklaraštininkas S. Malinauskas.

Pašnekovas laidoje priminė, jog I. Šimonytės ir A. Širinskienės apsižodžiavimas socialiniuose tinkluose kilo po to, kai Seime apsilankė komikas Olegas Šurajevas. Tad reikia kalbėti ir apie politikų provokavimą, teigė S. Malinauskas.

„Politikai tampa paprastais žmonėmis, jie nežino, kokia reakcija turi būti normali. Ir atsako taip, kaip jie įsivaizduoja“, – Žinių radijo laidoje teigė tinklaraštininkas S. Malinauskas.

Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė

Katauskas: senoji politikų karta taip nesielgtų

Viešųjų ryšių ekspertas Arijus Katauskas Žinių radijo laidoje dar pridūrė, jog politikas viešai šnekasi ne su savo oponentu, o su tiksline auditorija.

„Ir jeigu tikslinė auditorija už vienokius ar kitokius išsireiškimus, kalbas, elgesius nebaudžia politiko, tai jis taip ir darys. Tarkime, jeigu tavo tikslinė auditorija yra išsilavinę, mokslo žmonės, filosofai, intelektualai, elegancijos įsikūnijimai, o tu išsireikši su žodžiu, prasidedančiu „š“ raide, ko gero, reakcija bus kitokia.

Bet kai I. Šimonytė kalba su A. Širinskiene feisbuke, o pastaroji turbūt nėra pats mėgstamiausias žmogus feisbuke, ir kai politikas mato, kaip gerbėjai ploja, tai jis nemato priežasties, kodėl tai reikėtų keisti“, – kalbėjo viešųjų ryšių ekspertas.

A. Katauskas sutiko, jog skirtingiems politikams keliami ir skirtingi reikalavimai. Jis pateikė ir pavyzdį, kad retam politikui leidžiama tiek, kiek yra leidžiama parlamentarui Petrui Gražuliui, kuris yra pagarsėjęs skambiais pasisakymais, necenzūrine ir įžeidžia leksika.

„Politika yra spektaklis žmonėms, konkurencija tarp oponentų yra tos pačios politikos. Ir šioje vietoje politikams leisime daryti tą šou, nes mes jį norime stebėti. Bet kai mes kalbame apie politikus, ir tuos, kurie užima pirmą, antrą, trečią vietą kaip šalies vadovas – čia mes jau turėtume pradėti kelti kitokius reikalavimus.

Sunkiai įsivaizduojame Europos Komisijos (EK) vadovę besikeikiančią feisbuke, kai kalba apie oponentą. Jeigu tai nutiktų, ko gero, kritika jai būtų pakankamai didelė.

O pas mus, kai politikai atrado feisbuką ir pradėjo elgtis ten taip pat, kaip elgiasi daugelis žmonių, mes nediskutavome, kaip jie turėtų kalbėti. Bet esu įsitikinęs, kad jeigu paimsime senesnę politikų kartą, neatsimenu tokių, kurie galėtų leisti sau taip kalbėti viešai“, – įžvalgomis dalijosi viešųjų ryšių ekspertas A. Katauskas.

Nausėdos nekomentuoja, bet atrėžia Širinskienei?

O komentuodamas premjerės I. Šimonytės ir opozicijos atstovės A. Širinskienės apsižodžiavimą viešojoje erdvėje, tinklaraštininkas S. Malinauskas tikino, jog pralošia čia premjerė.

„Nes ji nusileidžia į tą lygmenį, kai atrodo, kad A. Širinskienė yra jai lygiavertiškas oponentas ir ji dar tokia leksika kalba, tarsi neturėtų labai argumentų. Ir tuo labai naudojosi A. Širinskienė. (…)

O prieš kurį laiką I. Šimonytė sakė, kad pasirinko prezidento Gitano Nausėdos nekomentuoti. Tai žmonės ir mato, kad prezidento pasisakymų nekomentuoja, o apie šūdus su A. Širinskiene kalbiesi. Čia keista situacija, tai ir savitvardos klausimas“, – teigė S. Malinauskas.

Viešųjų ryšių ekspertas A. Katauskas dar pridūrė, jog bet kurio politiko charakteris bus išnaudojamas oponentų.

„Tarkime, jeigu A. Širinskienė žino, koks yra I. Šimonytės charakteris, ji pasiprovokuos ir dar kartą. Po tokios sėkmės, kurią A. Širinskienė gavo su šia istorija, oponentas visą laiką išnaudoja charakterio savybes, gebėjimą ar negebėjimą kalbėti. Mes tai matydavome su visais politikais“, – tikino A. Katauskas.

Jis teigė, jog visuomenė iš šalies vadovų turėtų reikalauti atsakomybės už savo kalbas.

„Manau, kad politikai į komunikaciją socialinėje žiniasklaidoje turėtų imti žiūrėti atsakingiau“, – aiškino ekspertas.