Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamentas 2017 m. birželio 22 d. buvo skyręs R. Malinauskui 225 euro baudą už tai, kad jis nustatytu laiku, iki 2017 m. vasario 15 d., neįvykdė privalomojo nurodymo ir nepašalino visos medinių konstrukcijų tvoros su betono pamatu iš Ratnyčios upės pakrantės apsaugos juostos. Kurorto meras šį nutarimą apskundė Druskininkų miesto apylinkės teismui, kuris 2017 m. lapkričio 3 d. skundą atmetė. Nutartyje skelbiama, kad R. Malinauskas, turėjęs nugriauti po 5 metrus tvoros nuo kranto linijos, nugriovė tik 3 m, o „ties tvoros galais pakrantėje bei upės vagoje sudėti akmenys, kuriuos sudėjus pasikeitė kranto linija“.


Šį sprendimą Druskininkų savivaldybės vadovas apskundė Kauno apygardos teismui, tačiau ir ten pralaimėjo – sausio 3 d. neskundžiama nutartimi atmestas R. Malinausko skundas ir palikta galioti apylinkės teismo nutartis.


Nagrinėjant bylą paaiškėjo, kas R. Malinauską, pasak jo advokato, paskatino užversti upės vagą akmenimis. DELFI paskelbus vaizdus, kaip Druskininkų savivaldybės tarnautojai „talkininkavo“ tampydami akmenis į upę mero sodyboje, tai su kėlė aplinkos apsaugos ministro Kęstučio Navicko ir kitų politikų pasipiktinimą. Tačiau R. Malinausko advokatas teisme aiškino, neva keisti upės vagą jo klientą paskatino to paties K. Navicko pavaldinys – Alytaus aplinkos apsaugos departamento direktorius Stasys Vanagas.


Advokato teigimu užfiksuotu byloje, R. Malinauskas konsultavosi su S. Vanagu, kaip įvykdyti privalomąjį nurodymą atlaisvinti 5 metrus pakrantės, ir šis esą padavė atspausdintą aplinkos ministro 2014 m. gruodžio 16 d. įsakymą, kuriuo patvirtintas Paviršinių vandens telkinių tvarkymo reikalavimų aprašas. Juo vadovaudamasis R. Malinauskas teigė atlikęs „pažeistos upės pakrantės grunto atkūrimo ir erozijos židinių tvarkymo darbus – sudėjo akmenų metinius prie žemės sklypo šiaurės rytinio ir pietinio kampų“, nes „buvo suklaidintas Departamento direktoriaus S. Vanago“.
Teisėjas Olegas Šibkovas tokia gudrybe nepatikėjo ir nutartyje konstatavo, kad aplinkosaugininkų privalomuoju nurodymu R. Malinauskas „buvo įpareigotas atlikti konkrečius veiksmus, galimybė alternatyviai įvykdyti šį nurodymą nebuvo numatyta“, o pasakojimą apie suklaidinimą pavadino „jokiais objektyviais duomenimis nepagrįstais teiginiais“.


S. Vanagas neigia liepęs politikui versti akmenis į upelį: „Aš konsultavau, kaip įvykdyti nurodymą, apie jokį akmenų vertimą tai čia šneka neina. Žodžio, kaip sakant, niekur nepridėsi, o raštiško jeigu nieko nėra, tai nėra“.


Pasibaigus bylinėjimuisi, Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamentas nustatys naują terminą, per kurį R. Malinauskas privalės nugriauti likusią tvoros dalį.