Anot Seimo nario, didelė dalis žmonių Vakaruose ir net Lietuvoje nesupranta, kad „Rusija jau seniai neužsiima propaganda“.

„Žmogaus protas neleidžia meluoti ilgą laiko tarpą – sąmoningas protas po kurio laiko tiesiog atsisako tai daryti. Todėl žmogus pradeda tikėti savo skleidžiamu melu, priimdamas melą už realybę ir taip reabilituodamas save visų pirma savo akyse.
Taip ir atsitiko su Rusija. Prieš daugelį metų pradėjusi nuo akivaizdaus melo vidaus auditorijai, šiuo metu visi Kremliaus bokšteliai tiki, tuo ką kalba. Ir todėl juos reikia girdėti ne kaip eilinius kliedesius, o matyti kaip tą paralelinį pasaulį, kuriame šie žmonės gyvena. O tai jau visai kitas pokalbis“, – įžvalgomis dalijosi parlamentaras.

Jo teigimu, tai yra vakarų problema.

„Tikėdami, kad tai vis dar pigiai parduodama propaganda, jie viliasi „atsisėsti“ su Vladimiru Putinu ir tiesiog susitarti dėl ABC punktų ir tada tas nustos blogai elgtis. Problema, kad V. Putinas tiki, tuo ką kalba. Suprantant tai, mes turime daug problemų“, – išvadą darė M. Maldeikis.

Jo teigimu, dviejuose pasiūlytuose juodraščiuose Rusija derasi ne dėl Ukrainos.

„Rusija liepa NATO iš naujo perrašyti saugumo taisykles ne tik Ukrainoje. Reikalavimai apima visą mūsų regioną – Baltijos šalis, Lenkiją, kitas centrinės Europos šalis prie NATO prisijungusios po 1997 m., visą Juodosios jūros regioną bei Barenco jūrą. Iš esmės yra reikalaujama NATO savižudybės ir JAV išėjimo.

Mes ir kitos centrinės Europos šalys matomos kaip „rusofobai“, kurių klausimas išsispręs išėjus JAV, o su tokiomis šalimis kaip Vokietija ar Prancūzija bus susitarta dėl „strateginės autonomijos“. Už tai Rusija pasižada.... negrasinti JAV saugumui. Stipru. Ką yra pasakęs Putinas Baltiesiems rūmams, kad mes greitu metu sulauksime „derybų“ su tokia darbotvarke?“ – klausimą socialiniame tinkle kėlė politikas.

M. Maldeikis rašė, jog dabar būtina klausti, kodėl šis klausimas keliamas būtent dabar.

„V. Putinas mato galimybių langą. Paskutinį dešimtmetį jis ruošėsi karui. Ne tik karinėje srityje, kurioje rezultatai tikrai stiprūs. Milžiniškais kiekiais buvo superkami aukso rezervai (kieno kainos kyla esant karui?), išmokta gyventi esant sankcijų režimui, išvalytos informacinė ir finansinė erdvės, atsirado šiokia tokia maisto, kitos pramonės“, – rašė Seimo narys.

Jis, žvelgdamas į dabartines energetikos kainas Europoje jas supranta kaip paskutinį signalą – Europa de facto yra „Rusijos įkaitas“.

„Tai suteiks jam didelę manevro laisvę eskalacijos akivaizdoje. Ne mažiau svarbus ir užnugaris. Naujoji JAV administracija jau gavo aiškų signalą dėl Rusijos ir Kinijos bendro veikimo – iš karto po rinkimų Rusija prie Ukrainos sienų, Kinija prie Taivano, pademonstravo, kad veikiant vienu metu JAV sunkiai rastų atsakymus. Jau neklabant apie tai, kad Vakarų akys šiuo metu nukreiptos ten“, – feisbuke mintimis dalijosi Seimo narys, konservatorius M. Maldeikis.

Jis teigė, jog V. Putinas dabar mato geriausią „galimybių langą“ priversti su juo sėsti prie derybų stalo „siekiant geriausio sau rezultato“.

„Ir tai jau, panašu, nėra vien noras pasidemonstruoti prieš vidaus auditoriją, kad jis kaip lygiavertis sėdi prie vieno stalo su JAV prezidentu. Prie stalo daug aukštesni statymai. Žiūrint į V. Putino kalbas ir veikimą susidaro vaizdas, kad jame susimaišė tikėjimas jo paties skleidžiama surkovine propaganda, supratimas, kad Rusija eina į nebūtį – jo 20 metų kurtas šalies veikimo modelis tiesiog neveikia, ir baimė, kad Vakarai jau prie pat Kremliaus sienų. Jėgos, galimybių ir baimės kokteilis“, – teigė politikas.

M. Maldeikis darė išvadą, jog tarptautiniuose santykiuose yra jaučiamas parako kvapas.

„ Kažkoks pirmo pasaulinio karo išvakarių parako kvapas. Netikiu karu. Tačiau pavojingas žaidimas tampa vis sunkiau valdomas“, – feisbuke rašė konservatorius M. Maldeikis.

Artėja derybos

Prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį perspėjo Rusijos prezidentą V. Putiną, kad bet kokia invazija į Ukrainą sulauktų griežto atsako, o Kremliaus vadovas pareiškė, kad sankcijos Maskvai būtų „kolosali klaida“.

Po 50 minučių trukusio telefono skambučio, antrojo per kiek daugiau nei tris savaites, abu prezidentai pasisakė už tolesnę diplomatiją dėl įtemptos padėties tarp Rusijos ir Vakarų remiamos Ukrainos.

V. Putinas buvo „patenkintas“ derybomis, žurnalistams sakė patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas. Aukšto rango JAV pareigūnas, kuris norėjo likti neįvardytas, sakė, kad derybų tonas buvo „rimtas ir esminis“.

Tačiau, artėjant asmeninėms aukšto rango Rusijos ir JAV pareigūnų deryboms sausio 10 dieną, nebuvo slepiami pavojingai gilūs nesutarimai dėl padėties Rytų Europos pakraščiuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)