„Manau, kad ne. Turbūt nėra dėl ko, šiaip manyčiau. <...> Manau, jų algos ir taip gana didelės yra“, – apie politikų algų kėlimą kalbėjo vienas vilnietis.

Kita kalbinta moteris taip pat svarstė, jo politikų algos gan nemažos.

„Kai sako, kad užtenka, tai kalba dykaduoniai įvairūs, kurie patys nieko nedirba, atsakomybės neprisiima, dėl to sako, kad nereikia, o iš tiesų reikia.

Kita vilnietė Delfi sakė, kad kitiems žmonėms reikėtų kelti atlyginimus, ne politikams.

Dar kitas vilnietis teigė, kad geriausia būtų, ji atlyginimas priklausytų nuo rezultatų.

„Geriausia būtų, kad priklausytų nuo rezultatų, bet, aišku, atlyginimai turėtų kilti pagal Lietuvos normą visiems“, – sakė vyras.

Delfi kalbintas vilnietis teigė, jog politikai „stengiasi daugiau sau į kišenę įsidėti“.

„Jie kiek galėdami stengiasi sau į kišenę daugiau įsidėti. <...>. Pagal rezultatus nepasakyčiau, kad jie gerai dirba ir kad jiems reikėtų už darbą kelti atlyginimą. Sakyčiau, priešingai“, – savo nuomonę Delfi išdėstė vyras.

„Užtenka jau“, – reagavo kitas pašnekovas.

„Aš išgyvenu už 600. O jie už du tūkstančius, sako, neišgyvena. Už du tūkstančius normaliai, jeigu normalus žmogus gautų, normaliai čia“, – argumentavo jis.

Politikai nesutaria

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovas Algirdas Sysas Delfi sakė, kad mažai kas atkreipia dėmesį į buvusius didinimus.

„Taip, dabar visi žiūri – padidins net 100 ar 200 eurų. Bet turėkite omenyje: per 14 metų didino tik po vieną eurą bazinio dydžio, tai, vadinasi, jeigu išdėliosite į 14 metų, tai tas didėjimas yra 10–15, turint omenyje, kad šiais metais darbo užmokestis didėjo 14, pernai – 17 proc. vidutinis, dar prieš metus – maždaug 9–10, akivaizdu, kad viešasis sektorius išbalansuotas“, – Delfi sakė socialdemokratas A. Sysas.

Pinigai

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Matas Maldeikis tikino, jog Seimo narių atlyginimai turi didėti.

„Nežinau, apie kokias sumas mes kalbam, bet tai, ką dabar uždirba Seimo nariai, niekaip neadekvatu. Be abejo, <...> visuomenėje, viešajame sektoriuje, sveikatos apsaugos, švietimo apsaugos srityse, mes turime neadekvačius atlyginimus, mes turime infliaciją, ir apskritai, kiek žmonės į save investuoja; <...> mes neturim adekvačių atlyginimų realiai situacijai. Be abejo, ir Seimo narių, ir kitų sektorių atstovų atlyginimai turi didėti“, – aiškino politikas.

Opozicinės Regionų frakcijos atstovė, parlamentarė Agnė Širinskienė Delfi sakė, kad raginant taupyti algų kėlimas atrodo keistai.

„Manau, turėtų proporcingai augti viešojo sektoriaus atlyginimai, ir jie iki šiol augo proporcingai. Paaiškinti, kodėl keliami Seimo narių atlyginimai virš 1000 eurų ar premjero, žmonėms yra sunku, ypač kai Seimas šiuo metu ragina visus viską taupyti“, – sakė politikė.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas sutiko, jog laikas tokiems sprendimams priimti niekada nebus tinkamas.

„Laikas niekada nebus tinkamas, žmonės turbūt norėtų, kad Seimo nariai dirbtų nemokamai, tai dabar bet koks kalbėjimas apie atlyginimų padidinimą, žinoma, bus nepopuliarus“, – svarstė liberalas.

Socialdemokratas A. Sysas pabrėžė, jog planuojama atlyginimus didinti tik kitos Seimo kadencijos atstovams.

„ Atlyginimų didinimas politikams bus tik kitos kadencijos. Šitos kadencijos Seimas gali tik priimti kitai kadencijai, tai visi labai norintys ir galvojantys, kad tai dideli pinigai, dalyvauja Seimo rinkimuose, prieš tai gali pasitreniruoti savivaldos rinkimuose, pirmyn, išrinkite pačius geriausius, bet už darbą Lietuvoje reikia mokėti, ir normaliai mokėti, nes mes kitaip turime prastą valdžią, keikiat, nepatenkinti, tai va, turi ateiti ir protingesnių, bet protingesni renkasi ten, kur daugiau moka. Jeigu privatus sektorius moka daugiau, tai niekas neis į šitą viešą sektorių“, – kalbėjo jis.

100 eurų kupiūra

Konservatorius M. Maldeikis stebėjosi, kaip dalis Seimo narių išgyvena.

„Aš, tiesą pasakius, nežinau ir nelabai suprantu, kaip dalis mūsų Seimo narių tiesiog išgyvena. Jeigu tu gyveni Vilniuje su tokiu atlyginimu, kokį gaunu aš... Taip, aš turiu NT, esu išsiskyręs, man nereikia išlaikyti daug vaikų, turiu vieną vaiką, tai man lengviau, bet jeigu yra šeima, ir didesnė šeima, aš nežinau, kaip tie žmonės išgyvena. Iš tikrųjų, nuoširdžiai sakau tai“, – sakė politikas M. Maldeikis.

Opozicijos atstovė A. Širinskienė pabrėžė, jog ne vien atlyginimas turėtų lemti norą ateiti dirbti į Seimą.

„Aš manau, problema, jeigu žmonės į Seimą eina tik dėl atlyginimo. Iš tikrųjų politikas neturėtų vien tik dėl atlyginimo eiti į parlamentą, šiuo atveju ne tai turėtų būti pagrindinis motyvas, o galimybė savo idėjas realizuoti ir kiti dalykai“, – kalbėjo ji.

Liberalas E. Gentvilas Delfi sakė, kad Seimo narių ir ypač ministrų atlyginimai yra žemumose tarp Europos valstybių.

„Jie neis į tą Seimą. Nors idėjų galbūt turi begalę. Jeigu mes galvojame, kad ateis skurstantys arba senstantys žmonės ir užvers Lietuvą [idėjomis], kaip spręsti jaunų šeimų problemas ir t. t., tai neturėkime tokių iliuzijų. Įvertinkime Europinį kontekstą – Lietuvos Seimo narių ir ypač ministrų atlyginimai yra žemumose tarp 27 ES valstybių“, – Delfi teigė jis.

Delfi primena, kad dabar eilinis Seimo narys į rankas gauna 2 tūkstančius 100 eurų, po reformos jo alga kiltų iki 3 tūkstančių 800. Seimo pirmininko ir premjero atlyginimas pakiltų nuo 2 tūkstančių 800 iki 5 tūkstančių 200. Ministrų – nuo 2 tūkstančių 600 iki 4 tūkstančių 600.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)