„Ta „neregėta Lietuva“ – tarsi priekaištas pačiai prezidentei. Kai tu susirašinėji su politikais elektroniniais laiškais, tai ko tu nežinai? Atrodo, kad viską žinom, tiktai nešnekam. Šiame pranešime trūksta aiškesnio savo pačios indėlio į visa tai įvertinimo ir kertinių taškų sudėliojimo, ką daryti, kad būtų kitaip“, – LRT TELEVIZIJAI sako I. Makaraitytė.

Politologė Rima Urbonaitė taip pat sutinka, kad, nors prezidentė užsiminė, jog ir jos pavardė buvo linksniuojama pastarojo meto politiniuose skandaluose, savikritika buvo per santūri.

„Matėme bent kelias vietas, kur ji net savotiškai pasiteisina, nes kalba apie principingumą... Ta savikritika, kuri pasirodė tik viename sakinyje, amortizuojama toliau buvusioje kalboje. Atsakomybės prisiėmimo, gilesnės, detalesnės savikritikos pritrūko“, – mano R. Urbonaitė.

Politologės teigimu, prezidentės žinutė turėjo būti tokia, kuri visuomenei „pasiųstų žinią, kad dar galime kažkuo tikėti“, ją sutelktų, tačiau D. Grybauskaitei buvo sunku atrasti kelią, kaip paaiškinti, kas įvyko.

Valdančiajai daugumai pranešimas palankus

Kaip pastebi apžvalgininkės, nors tiek Algirdo Butkevičiaus, tiek Andriaus Kubiliaus vyriausybės sulaukdavo aštrios prezidentės kritikos, šį kartą vyriausybės darbą šalies vadovė įvertino santūriau.

„Iš esmės vyriausybei buvo visai smagu girdėti tokį pranešimą. Aš manau, kad jam (premjerui Sauliui Skverneliui – LRT.lt) buvo smagu girdėti tokį pranešimą. Priešingai nei Ramūnui Karbauskiui, kuris kritikuotas bent 4–5-iose vietose“, – specialioje LRT TELEVIZIJOS laidoje kalbėjo R. Urbonaitė.

I. Makaraitytė sutinka, kad, nors keliose pranešimo vietose neįvardydama konkrečiai prezidentė kritikavo valdančiosios partijos lyderį R. Karbauskį, iš esmės prezidentės pranešimas valdančiajai daugumai buvo palankus.

„Šiame pranešime buvo keletas gana stiprių dūrių R. Karbauskiui – apie žemės koncentraciją, latifundinį žemės ūkį... Galų gale, kad parlamentinės kontrolės nėra... Bet [kritikavo] labai švelniai ir manau, kad ji buvo nusprendusi, jog neminės nė vieno oligarcho. Aš manau, kad [R. Karbauskis] tokį taikingą prezidentės pranešimą įvertino kaip signalą, nes valdančiajai daugumai jis yra santykinai palankus. Jei R. Karbauskis pradėtų inicijuoti tyrimą dėl prezidentės, tai būtų jai nepalankiausias dalykas ir stengiamasi dirbti, kad to nebūtų“, – sako I. Makaraitytė.