Šalina iš partijos

Po rugsėjo 29 d. įvykusio partijos „Tvarka ir teisingumas“ Kongreso, kuriame net prireikė policijos įsikišimo, ir toliau verda neramumai: lieka neaišku, ar R. Andrikis paliks frakciją. Jei taip nutiks, „tvarkiečių“ frakcijos tiesiog nebeliks, nes jai susiformuoti truks vieno žmogaus.

Tačiau, rodos, tai tėra „tvarkiečių“ vidinių problemų ledkalnio viršūnė. Dalis partijos narių tvirtina, kad R. Žemaitaitis susidoroja su prieš jį drįstančiais stoti partiečiais.

Rimas Andrikis
Šiaulių miesto mero padėjėja bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ Šiaulių miesto skyriaus pirmininkė Jūratė Šivickienė DELFI teigia, kad dėl to, jog išdrįso partijos Kongrese dėl pirmininko pozicijos konkuruoti su Remigijumi Žemaitaičiu, dabar patiria kerštą – esą su ja ir kitais „tvarkiečiais“ bandoma susidoroti.

Anot jos, partiečiai negali išsakyti kitokios nuomonės nei pirmininko. „Kokioje šaly gyvename? Taigi ne baudžiavos laikai. Aš neįsivaizduoju, kas dedasi“, – kalbėdama apie situaciją partijoje sako J. Šivickienė.

„Vyksta susidorojimas su partijos pirmininkais, nariais, kurie pasakė šiek tiek kitokią nuomonę. Jeigu taip įvyktų, kad narystė būtų sustabdyta, tai nesuprantu, už ką. Kad išdrįsau savo kandidatūros neatsisakyti? Nematau kito kažkokio įvykio. Atrodo, kad nei įskaudinau, nei ką nors pasakiau“, – DELFI sakė pašnekovė.

Kaip pasakoja politikė, Kongreso metu jos skyriaus partiečiai ekspromtu pasiūlė jos kandidatūrą partijos pirmininko rinkimuose. J. Šivickienė išbandė savo jėgas, o šiandien jau aišku, kad jos narystė partijoje – sustabdyta.

„Išdrįsau stoti prieš. Sako, kad mes ardome partiją. Nieko mes neardome. Buvo pasakyta kita nuomonė. Labai norime, kad Rolandas Paksas dar kartą pabandytų (tapti partijos pirmininku – DELFI). Nes partijoje nerimas, suirutė, žmonių neįsiklausymas: vieni nori vieno, kiti – kito. Sakome, kad gal būtų atėjęs, išbandęs jėgas su R. Žemaitaičiu, gal būtų laimėjęs, įnešęs ramybę į partiją“, – sako J. Šivickienė.

Politikė tikina, kad jei partijos pirmininkas neįsiklausys į partiečių poreikius, partijos tiesiog nebeliks.

Pasiteiravus J. Šivickienės apie situaciją frakcijoje, ji patikina, kad partiečiai daug apie tai kalba. „Aš girdėjau, kaip jis (R. Andrikis – DELFI) sakė, kad tokios neteisybės nepakęs ir nėra matęs. Jeigu tokie žmonės prabyla, tai vadinasi, kažkas iš tikrųjų negerai“, – tikina J. Šivickienė.

Partijos pirmininko kerštas

Panašiai DELFI pasakojo ir jau buvusi „tvarkietė“ Viktorija Vigėlienė. Buvusi partijos Švietimo reikalų komiteto pirmininkė DELFI pranešė, kad vakar pateikė prašymą išeiti iš partijos.

„Kai nesutampa požiūris į bendrą tikslą, nebematai prasmės, pasirenki tokį kelią. Per daug vyksta vidinių kovų, nėra darbo, neleidžiama dominuoti kitai nuomonei, stengiamasi atsiriboti nuo tų žmonių, juos ignoruoti, visaip engti, galbūt, net drįsčiau pasakyti, grasinti. Tokie žmonės nereikalingi partijai“, – apie situaciją partijoje sako ji.

Skuodo skyriaus pirmininkas Ignas Jonušas DELFI sako, kad nedrįstų vartoti žodžio diktatūra kalbėdamas apie R. Žemaitaičio pirmininkavimą, tačiau tikina, kad partijoje tikrai yra neįsiklausoma į kitų nuomonę.

„Partijoje nuotaikos tikrai yra neigiamos. Apmąstymų nuotaikos. Pasigendame partijoje naujų idėjų: vien tik ginčai ir intrigos. Artėja savivaldybės rinkimai, reikėtų sėsti prie stalo, nusimesti neapykantą ir spręsti kardinalius klausimus: kur partija eina ir ką darome? Turi kažkas suvienyti jėgas. Paskutiniai veiksmai parodo, kad pirmininkas nelabai nori įsiklausyti“, – sako I. Jonušas.

Anot jo, partijos pirmininko tikslas yra suvienyti partiją, ją vesti į priekį. „O ne skaldyti, kaip dabar įvyko per paskutinį partijos posėdį. Tai neteisingas žingsnis. Valdybos posėdyje buvo pašalinti kai kurių skyrių pirmininkai, kitų partijos narių įgaliojimai buvo sustabdyti“, – pasakoja I. Jonušas.

Anot jo, taip buvo padaryta, nes šie asmenys išreiškė kitokią nuomonę nei partijos pirmininkas. „Kas kaip supranta, galima sakyti, kad čia savotiškas kerštas“, – atsargiai sako partijos tarybos narys.

Vykdo „užsakymą“

Savo nuomonę apie situacijoje turi ir P. Gražulis. „Galiu pasakyti, kad partija jau keičia pavadinimą. Bus – „Tvarka ir diktatūra“. Įsivaizduokite, apie 30 tarybos narių į Kongresą neįleidžiami, nes žinoma, kad jie balsuos kitaip nei Remigijus Žemaitaitis. Pasisamdo apsaugą, policiją. Ir mane bandė išvesti, bet aš nepasidaviau. Apsauginiai neturėjo sveikatos, neišvedė jėga“, – partijos Kongresą prisimena P. Gražulis.

Anot jo, tai, kas vyksta partijoje, yra R. Žemaitaičio diktatūra. „Pažiūrėkite, ką jis padarė frakcijos nariams, kad jie dreba iš baimės? Kaip jis pasako, taip jie balsuoja“, – sako P. Gražulis.

Anot jo, R. Žemaitaitis yra griovėjas. „Gal klystu, bet jūs įrašykite ir pabraukite šiuos žodžius: aš manau, kad jam duota užduotis sugriauti partiją. Labai džiaugčiausi, jei taip nebūtų“, – tikina P. Gražulis.

Petras Gražulis
Anot jo, nors partija atrodo nestipri, bet turi 7 Seimo narius. „Tegu tie septyni nariai išeina į opoziciją, dar po vieną kitą iš valdančiosios daugumos nutrupa, J. Džiugelis dabar paskutinis, nelieka valdančios daugumos“, – teigia P. Gražulis.

Pasiteiravus, kam, jo nuomone, naudinga sunaikinti „tvarkiečių“ partiją, P. Gražulis mano, kad tai naudinga dabartinei opozicijai. „Konservatoriai savo neoficialioje strategijoje nurodė“, – sako P. Gražulis.

DELFI primena, kad rugsėjo mėnesį buvo nutekintas Tėvynės Sąjungos-Krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) planas, kaip per rinkimus įveikti „valstiečius“.

Vienas iš strategijoje minimų punktų – bendradarbiauti su Seimo nariu Nagliu Puteikiu. P. Gražulis tikina, kad „tvarkiečių“ ir N. Puteikio elektoratas yra panašus. Esą nebelikus „tvarkiečių“ balsus susirinktų N. Puteikis ir konservatoriai kartu su juo galėtų formuoti daugumą.

„Konservatoriai ginasi, kad jų planas yra nuotrupos, kaip ateiti į valdžią kitą kadenciją. Jie numatę, kad Naglis turės 17-18 Seimo narių ir, kad jo kritikuoti nereikia. Jie tikisi sudaryti valdančiąją daugumą. Jie taip ruošiasi kitiems Seimo rinkimams. Manau, kad tai labai sąmoningai apgalvotas, strategiškai parengtas planas“, – tikina P. Gražulis.

"Tvarka ir teisingumas" kongresas, Petras Gražulis
Ir nors dabar „tvarkiečiai“ yra daugumoje su „valstiečiais“, P. Gražulis tikina, kad tai ne R. Žemaitaičio nuopelnas. „Pats R. Žemaitaitis nenorėjo, bet buvusi valdyba priėmė tokį sprendimą. Pašmaikštausiu: priėmė, kad bus įteisinta eutanazija. Tai, matyt, pirmiausia, eutanaziją pritaikys Tvarkos ir teisingumo partijai“, – juokauja P. Gražulis.

Nušalinti už neteisėtus veiksmus

Partijos pirmininkas R. Žemaitaitis, išgirdęs jam P. Gražulio mestus kaltinimus teigia, kad jų nekomentuos. „Aš į pono P. Gražulio mintis, komentarus nebeatsakinėju, jis nėra partijos narys“, – sako R. Žemaitaitis.

Pasiteiravus, apie kaltinimus dėl diktatūrinio režimo partijoje, R. Žemaitaitis patikina, kad jei už nesutampančias nuomones šalintų žmones iš partijos, tai jų tektų pašalinti apie 5000.

Skyrių pirmininkams, pavyzdžiui J. Šivickienei, narystė buvo sustabdyta dėl jų neteisėtų veiksmų. „Paklauskit, kaip jiems ten sekėsi neteisėtus tarybos posėdžius šaukti“, – situaciją Šiauliuose komentuoja „tvarkiečių“ pirmininkas.

Anot jo, žmonės, kurie buvo neįleisti į Kongresą, jame ir negalėjo teisiškai dalyvauti – jie esą nebuvo partijos nariai.

„Buvo 7 skyriai, kurie būtent šitą velnią virė ir virė su ponu Gražuliu. Pavyzdžiui, 3 Gražulio padėjėjai yra skyrių pirmininkai arba jų žmonos yra. Taip pat ir Šiaulių. Jūs Jūratės paklauskite, jos pavaduotojo Broniaus Krivio žmona dirba pas P. Gražulį padėjėja, ar ne? Iš 67 skyrių tik 7 skyriai, kuriuose buvo problemų. Tai yra Pagėgiai, Šiauliai, Gargždai, Marijampolė ir Vilniaus keli“, – tikina R. Žemaitaitis.

Anot jo, neteisėtas partiečių elgesys nebus toleruojamas ir savo dabartiniais veiksmai partija siekia apsisaugoti. „Jei jie įsivaizduoja, kad tai demokratija, kurioje galima klastoti dokumentus, tai man tokie partiečiai yra nepakeliui. Ir kaip gali būti išrinktas į tarybą žmogus, kai pats organizuoja neteisėtus posėdžius?“, – sako R. Žemaitaitis.

R. Žemaitaitis tikina, kad tie patys asmenys partijos Kongrese elgėsi neadekvačiai, net prireikė policijos įsikišo.

Dar neskelbia laidotuvių

Savo ruožtu Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė teigia, kad jau ir 2016 metais buvo manyta, kad „Tvarkos ir teisingumo“ partija Seimo rinkimuose pasirodys silpniau. Tada, teigia politologė, ji dar parodė gyvasties, tačiau dabar akivaizdu, kad partija išgyvena sunkų laikotarpį.

„Kai prasidėjo vidinės pertvarkos ir partijos viduje tam tikros įtampos, akivaizdu, kad partijai arba ateis laikas rimtai persigrupuoti, persiformuoti, galbūt daliai žmonių atskylant, arba partija gali sugriūti“, – sako politologė.

Rima Urbonaitė

Anot jos, dalis kaltės tenka buvusiam partijos lyderiui R. Paksui. „Jis pradėjo tolti nuo partijos ir pasakė, kad ją palieka ir, anot jo, partija nebėra tokia, kokia gali būti. Dar dalis narių turėjo pozityvų požiūrį į R. Paksą. Norime nenorime, bet ilgą laiką buvusi jo legenda ir bandymas vaidinti aukos vaidmenį turėjo tam tikrą efektą. Dabar akivaizdu – traukiasi R. Paksas, o R. Žemaitaitis partijos viduje nesuvaldo situacijos“, – sako R. Urbonaitė.

Anot jos, tokie procesai partijoms būna skausmingi.

„Partijos dažnai išgyvena vidinius žemės drebėjimus. Vienos atsilaiko, o kitos negali atsilaikyti. Kol kas nepulčiau skelbti jau dabar „Tvarkos ir teisingumo“ kaip partijos laidotuvių.

Manau, kad gerai padirbėjus R. Žemaitaičiui, jis dar partiją gali išsaugoti, tik nežinia, ar jis turi strategiją, kaip tai padaryti. Žiūrėsime, bet, kad partija išgyvena nelengviausius laikus, tai yra akivaizdu“, – sako R. Urbonaitė.