Žinoma, taip besielgiantieji padaro nedovanotinų stiliaus klaidų.

Patarti, kaip vyrai turėtų rengtis ir kokių aprangos detalių derėtų vengti, sutiko stilistas Mantas Petruškevičius.

Anot stilisto, Vilniuje ir Kaune jis pastebi nemažai stilingų vyrų. Tačiau prasitarė manantis, kad pastarųjų būtų dar daugiau, jei vyrai nebūtų tokie uždari. Norintiems tapti stilingais, M.Petruškevičius patarė atsisakyti kiaulės kanopas primenančių crocsų ir palaidoti sovietmetį simbolizuojantį basučių ir kojinių derinį.

Peikė vyrų avalynę

Stilistas patvirtino, kad šiais laikas visi drabužiai ir aksesuarai yra madingi. Tinkamas įvaizdis priklauso nuo to, kaip tie drabužiai bus suderinti ir kokioje erdvėje vilkimi. Tiesa, stilistas atskleidė, kad bene labiausiai vyrai klysta rinkdamiesi vyrišką avalynę. Jis tikino kasmet sulaukiantis klausimų apie kojinių ir vyriškų basučių derinį.

„Tai yra iš Tarybinių laikų atėjęs stilius. Aš tikiuosi, kad mes kojines basutėse taip pat pamiršime kaip ir Tarybinių laikų dešrą“, - pasakojo M. Petruškevičius.

„Crocsai man yra kiaulių kanopos. Aš niekada tokių kiaulių kanopų nerekomenduočiau, nes pas mus ir taip yra daug tvartų, kuriuose pilna kiaulių. Darbe galite avėti, ką jūs norite, bet jūs išeinate į gatvę, į viešumą. Norėtųsi, kad tos gatvės būtų gražios. Man visada maloniau, kai esu apsuptas gražių žmonių. Pradedant nuo proto, baigiant apranga“, - atviravo stilistas.

Piktų komentarų jis negailėjo ir kalbėdamas apie sportbačius. M. Petruškevičius patikino manantis, kad lietuviai neretai nesupranta, kad vieni iš jų skirti gatvės madai, kiti – tik sporto salei. Ir pabrėžė įdomią tendenciją – su kuo prastesne mašina vaikinas važinėja, tuo jis dažniau pasirenka sporto salių ir „kedų“ aprangą.

Renkantis vasarinę avalynę stilistas patarė atkreipti dėmesį į tai, kad ji būtų kuo lengvesnė bei prie jos priderinti tinkamas kojines.

„Įvaizdis turi būti toks, kad kojinės nešviestų ir nelįstų iš avalynės. Žmonės, kurie nežino, ką reiškia specialios puskojinės į avalynę, galvoja, kad tai nuoga koja. Esu ir aš gavęs tokių komentarų, bet jie nesupranta, koks yra tokios avalynės nešiojimo būdas“, - kojinių ir avalynės nešiojimo paslaptis atskleidė M. Petruškevičius.

Palangoje – prastas skonis

Paklaustas, kaip vertina vyrų aprangą Lietuvos kurortuose, jis patikino nuo bet kokių komentarų apie tai susilaikantis.

„Manęs nedomina J. Basanavičiaus gatvės įvaizdis, nes ten jo tiesiog nėra“, - patikino M. Petruškevičius.

„Paplūdimyje aš suprantu, kad vaikščioti su vyriškomis maudymosi trumpikėmis yra gerai. Bet pasižiūrėkime, kaip vaikšto žmonės užsienio kurortuose. Tokius variantus visiškai pigiai galima padaryti, be jokių išlaidų. Ten žmonės tikrai taip nevaikšto. Tam yra kažkokie šortai, marškinėliai, mokasinai. Čia nereikia persistengti. Pas mus pajūryje dominuoja daugiau tam tikra beskonybė“, - pabrėžė stilistas ir pridūrė, kad tokiais pareiškimais tikrai nenori nieko įžeisti.

Jis patikino, kad didelis karštis tikrai neturėtų pateisinti tam tikrų drabužių atsisakymo. O vyrus, kurie viešoje vietoje vaikšto be marškinėlių, pavadino „neturinčiais kultūros“.

Žurnalų fotosesijose vyrauja čigoniškas įvaizdis

Paklaustas, ar Lietuvoje dar vyrauja stereotipas, kad domėtis mada vyrui nederama, stilistas patikino, kad tokie atvejai egzistuoja, bet nebėra tokie dažni.

„Kalbant apie drabužius, šiais laikais daugelis vyrų neturi tabu. Yra dalis vyrų, kurie domisi tuo ir tikrai neturi jokių kompleksų. Todėl aš labiau palaikau jaunimą – jie turi mažiau kompleksų. Visiškai nereikėtų orientuotis į lietuvišką stilių ar tam tikrus gatvėje vaikštančius asmenis. Mes turėtume žiūrėti ne pagal Lietuvos mastelį, tai nėra pasaulis“, - pasakojo stilistas.

Vasaros metu dirbantiems ir tinkamos oficialios aprangos ieškantiems vyrams jis patarė rinktis ne šortus, o vasarinius kostiumus. M. Petruškevičius patikino, kad puikios kokybės kostiumų tikrai galima įsigyti ir Lietuvoje.

„Daugelis stilistų Lietuvoje nesupranta, nei kas tas įvaizdis, nei kas tas stilius. Mūsų žurnalų fotosesijose vyrauja absoliutus čigoniškas įvaizdis su pigiu prieskoniu. Linkėčiau pradėti nuo fotosesijų žurnaluose auklėti žmones. Ačiū Dievui, kad galima pažiūrėti pavyzdžių užsienyje“, - atviravo stilistas.

Giria italų įvaizdį

„Kuo žmogus daugiau pakeliauja, pabūna Italijoje ar bent jau Londone, tuo labiau jis pasikeičia. Pas mus Lietuvoje žmonės mąsto pernelyg siaurai. Jie yra nepakankamai tolerantiški ir pasaulietiški. Reikia žiūrėti plačiau. Nuo keliavimo, važinėjimo, bendravimo ne tik su Lietuvos publika, keičiasi ir skonis, ir požiūris į stilių“, - patikino M. Petruškevičius.

Jis prasitarė, kad lietuviai pavyzdį turėtų imti iš italų vyrų laisvalaikio stiliaus derinių. Anot stilisto, italas į miestą visada išeina švarus, skaniai kvepiantis ir su tinkama šukuosena bei apranga. Tačiau lietuviai dažniausiai bijo išsiskirti ir tinkamai savimi pasirūpinti.

„Vyras turi suvokti, kad yra salonai, kas tokie tie barzdaskučiai. Ačiū Dievui, kad Lietuvoje tai populiarėja. Pagaliau vyras gali pasitvarkyti ir eiti su šviežia barzda, o ne pats prie veidrodžio ją brūžinti su peiliukais už 2 litus. Tokios detalės ir formuoja įvaizdį“, - patvirtino stilistas ir patarė kuo greičiau atsikratyti provincialaus mąstymo.

Jis džiaugėsi ir tuo, kad Lietuva pradėjo pirmininkauti Europos Sąjungos Taryboje.

„Gal atvažiuos kažkokių pakankamai stilingų pavyzdžių, kad vyras suvoktų, kad vyrišku vyru, turint galvoje aprangą, net nemadinga būti“, - pabrėžė M. Petruškevičius.