„O tai reiškia - absoliučiai jokių garantijų“, — interviu Žinių radijui antradienį teigė prezidentės patarėjas vidaus politikos klausimais M. Lingė.

„Matosi, koalicija nepriima vieningų sprendimų, todėl ta komunikacija, galimi sprendimai jie komunikuojami labai skirtingai, net sudėtinga suprasti, kokį kelią norima pasirinkti“, - teigė šalies vadovės patarėjas.

M. Lingė kritikavo premjero Algirdo Butkevičiaus susitarimus su profsąjungomis.

„Profsąjungoms siūlomas aukštai padangėse skraidantis žvirblis, tuo tarpu pačios profsąjungos jau laiko savo rankose su prezidentės veto briedį ir kaip galimybę jo nepaleisti, kad Seimas priimtų dabartiniame etape ir tai, kas yra naudinga tai socialiai pažeidžiamiausiai grupei“, - teigė M.Lingė.

Vyriausybės ir profesinių sąjungų susitarimus, kaip patobulinti prezidentės vetuotą Darbo kodeksą, premjeras pažadėjo patvirtinti savo parašu, kuris, pasak jo, būtų garantas, kad Seimas į susitarimus atsižvelgs ir jų neiškraipys. Tuo metu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas sako, kad jeigu Seimas į profsąjungų siūlymus neatsižvelgs, kodekso priėmimą reikia palikti kitam Seimui.

Praėjusią savaitę po valdančiųjų politinės tarybos premjeras pripažino, kad koalicijos partneriams nesutariant, kaip prieš artėjančius rinkimus elgtis su prezidentės vetuotu kodeksu, gali likti galioti dabartinis įstatymas.

„Darbiečiai“ siūlo palikti jį svarstyti naujos kadencijos Seimui, „tvarkiečiai“ — atmesti prezidentės veto ir priimti birželį Seimo jau patvirtintą kodeksą, o socialdemokratai neturi vieningos nuomonės.

Prezidentė liepos pradžioje vetavo Seimo birželį priimtą darbo santykius liberalizuojantį Darbo kodeksą, sakydama, kad jis nepakankamai užtikrina darbuotojų teises ir įteisina darbdavių dominavimą. Šalies vadovė pasiūlė Seimui atsisakyti vadinamųjų nulio valandų darbo sutarčių, griežčiau riboti terminuotas sutartis nuolatinio pobūdžio darbui ir numatyti didesnes išeitines kompensacijas. Iš viso prezidentė Seimui pateikė 22 pasiūlymus, ką taisyti priimtame Darbo kodekse.