„Labai gerai, kad šitą ataskaitos dalį VSD paskelbė. Anksčiau šito nebuvo daroma. Nors buvo taip ir rašoma. Tiesa buvo rašoma. Taip, mes žinodavome, bet tai nebuvo skelbiama“, - sakė M. Laurinkus.

Laidos vedėja Indrė Makaraitytė buvusio VSD vadovo pasiteiravo, kokios buvo tokios tylėjimo politikos priežastys. M. Laurinkus atsakė lakoniškai: „Tokia buvo valstybės pozicija, ir aš matau, kad keičiasi ji“.

Paklaustas, ar tokios informacijos paviešinimas nereiškia, jog VSD atvirai įvardija Rusiją Lietuvai priešiška valstybe, tiesaus atsakymo jis išvengė. „Priešas, ne priešas – bet veikia aktyviai“, - sakė M. Laurinkus.

Pasak jo, rusų tarnybos vykdo ir kibernetinį šnipinėjimą, ir priedangos operacijas, taikomasi tiek į politikus, tiek į verslininkus. Buvęs VSD vadovas teigė žinantis tiek verslininkų, tiek politikų, kurie turėjo glaudžių ryšių su Rusijos tarnybomis. Tiesa, nė vienos pavardės jis nenurodė.

M. Laurinkaus teigimu, kuomet VSD sulaiko Rusijos šnipą, jis išsiunčiamas iš šalies. Tačiau visuomenė informuojama toli gražu ne apie visus tokius atvejus.

Anot buvusio VSD vadovo, Saugumo departamentui reikia didinti finansavimą. „Pasipriešinti įmanoma, bet tam reikia daugiau lėšų“, - teigė M. Laurinkus.