Politologai vienbalsiai tikina, kad esanti situacija nėra palanki Socialdemokratų partijai, nes negana to, kad partijos pirmininkas, premjeras Algirdas Butkevičius kaitalioja savo nuomonę, tai dar būdama svarbiausia valdžios partija ji nekontroliuoja situacijos taip, kaip derėtų. Dėl tvirtos pozicijos nebuvimo ir nevykusio manevravimo pasipylė klaidos. Tik neaišku, ar socdemai patys dėl to kalti, ar vis dėlto yra, kas kitas daro įtaką jų nesėkmėms?

Tris su puse metų stabiliai aukštus reitingus išlaikę socialdemokratai, užuot juos išsaugoję, artėjant rinkimams ėmė prarasti turėtas pozicijas. Per pastarąsias dvi savaites jų partijos reitingui suduotas dvigubas smūgis. Pirmiausia, partijos ir vyriausybės vadovas įklimpo su vidaus reikalų ministru Sauliumi Skverneliu ir jo įpėdiniu, o vėliau dar ir socialdemokratų vicepirmininkas Ričardas Malinauskas ne tik trenkė durimis, bet ir paskui save išsivedė du trečdalius Druskininkų Socialdemokratų partijos skyriaus narių. Premjeras, panašu, nenuoširdus pats sau, viešai sakydamas, kad socialdemokratų bastiono Druskininkuose griūtis – nereikšminga.

Nors partijos pirmininkas stengiasi demonstruoti ramybę, tačiau, pasak politologų, socialdemokratų vadovybė praranda kontrolę ne tik Druskininkuose, bet ir partijoje, o tarp jos narių jaučiamas nerimas.

Šis atvejis yra išskirtinis. Bent jau socialdemokratams, manau, tai yra didžiulė netektis. Jie iš karto praranda visą miestą, jo kontrolę. Atitinkamai tai jiems atsilieps ir Seimo rinkimuose, nes akivaizdu, kad Druskininkuose Malinausko žodis yra svarbesnis negu, tarkim, Butkevičiaus“, – samprotauja VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius dr. Tomas Janeliūnas.

„Čia reikėtų prisiminti, kad Druskininkai buvo visuomet žinoma kaip paradinė socdemų savivaldybė. Ir dabar, likus pusei metų iki rinkimų, akivaizdu, kad toje socdemų karalystėje ne viskas gerai, nes meras pasitraukia. Ir, manau, kad įvaizdis, jog kontrolė slysta iš rankų pačios partijos viduje, jiems tikrai yra negeras“, – teigia VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas dr. Mažvydas Jastramskis.

Socialdemokratų rinkimų štabo vadovas Algirdas Sysas pripažįsta, kad Druskininkų socialdemokratų skyriaus griūtis ir Ričardo Malinausko pasitraukimas – partijai didesnė blogybė nei toliau būtų tęsiamas Vijūnėlės dvaro skandalo eskalavimas. Algirdas Sysas dabar sako, kad Ričardas Malinauskas nebuvo verčiamas suspenduoti narystės partijoje ir į ją galįs grįžti nors rytoj. O dėl jo pasitraukimo kalta ir partijos vadovybė.

„Jokių įpareigojimų nebuvo. Taip, buvo prašymai ieškoti sprendimo iš tos susidariusios situacijos, bet jokio spaudimo iš partijos Ričardui Malinauskui nebuvo“, – pasakoja Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas.

Sekmadienį vykusiame valdybos posėdyje Ričardo Malinausko narystės partijoje suspendavimo klausimo darbotvarkėje nebuvo. Tą padaryti Druskininkų merui kartą jau buvo siūloma vasario mėnesį, tada jis atsisakė, pareikšdamas, jei narystė bus suspenduota, jis apskritai pasitrauks iš partijos.

Ir štai be išankstinio įspėjimo valdyboje vėl buvo inicijuotos diskusijos. Premjerui viešai pasisakius, kad Ričardas Malinauskas dar kartą turi pagalvoti ir apsispręsti dėl narystės suspendavimo partijoje, įvykiai pakrypo taip, kaip neplanavo net pats premjeras.

Politikos mokslininkus nustebino socdemų ataka prieš vieną stipriausių ir įtakingiausių savo narių iki rinkimų likus vos pusmečiui.

„Kai iškilo Vijūnėlės dvaro istorija, tuo metu galbūt ir reikėjo pagalvoti apie tai, kad R. Malinauskas galėtų suspenduoti savo narystę, ar bent jau laikinai pasitraukti iš politinės veiklos, ypač nemetant šešėlio politinei partijai. Dabar jau po visų teisėsaugos atsitraukimų šis paprašymas pasitraukti iš tiesų socialdemokratams yra gana neigiamas ženklas“, – teigia VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesorius dr. Mindaugas Jurkynas.

Sekmadienį partijos valdyba susirinko svarstyti visai kito klausimo: koalicijos partnerio „Tvarkos ir teisingumo“ siūlymo į vidaus reikalų ministro pareigas skirti Povilą Gylį, dėl kurio premjeras abejonių nepareiškė, tačiau viešoje erdvėje kilus dideliam triukšmui, Algirdas Butkevičius nusprendė išgirsti savo partijos nuomonę. Partija Gylį pripažino netinkamu kandidatu.

Taigi, socialdemokratų ir vyriausybės vadovas įklimpo ir su Sauliumi Skverneliu, kuris iki šiol nėra parašęs atsistatydinimo pareiškimo, ir su Povilu Gyliu, kuris buvo tinkamas, bet tapo netinkamas. Nepadėjo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri žadėjo išspręsti vidaus reikalų ministerijos vadovo klausimą šią savaitę, bet apsigalvojusi ir pratęsusi intrigą, ar bus atleistas Saulius Skvernelis, ir kas galėtų būti skiriamas vietoj jo. Tuo metu aiškėja, kad „Tvarkos ir teisingumo“ pasiūlyti kandidatai nesutampa su tais, kuriuos prezidentei pristatė premjeras.

„Socialdemokratų, dabartinių viceministrų tikrai nebuvo mūsų sąraše. Čia yra tam tikra intriga, kad apie tai daugiau kalbėtų“, – atskleidė Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Petras Gražulis.

Premjeras nepaneigė, kad kartu su „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatais prezidentei pateikė socialdemokrato, vidaus reikalų viceministro Elvino Jankevičiaus kandidatūrą. Tvarkos ir teisingumo prezidiumo nariai nežada deleguoti kitos partijos nario.

„Arba tai turi būti partietis žmogus, iš partijos atėjęs žmogus arba nepriklausomas, kuris nėra susijęs su visa partija“, – buvo kategoriškas Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Remigijus Žemaitaitis.

Premjeras penktadienį „Tvarkos ir teisingumo“ paprašė daugiau kandidatų. Ši partija pirmadienį ketina aiškintis, kuo neįtiko pateiktieji, ir ar ieškoti kitų. Politologas Mindaugas Jurkynas sako, kad socialdemokratai atsidūrė ne pačioje geriausioje padėtyje.

„Socialdemokratų partija ir premjeras ne taip kontroliuoja situaciją, kaip vyriausybės vadovas ir valdančioji ir pagrindinė koalicijos partnerė, socialdemokratų partiją turėtų. Vidinės situacijos nesuvaldymas, jos nesuvaldymas tariantis su partneriais, galų gale, premjero kalbos iš ryto tiek dėl ministro Skvernelio, tiek keičiant poziciją vėliau, tiek kaip galimo kandidato Gylio, rodo, kad iš tiesų yra tam tikras manevravimas, nuoseklios pozicijos nebuvimas, ką mes matome viešojoje erdvėje. Jeigu mes pažiūrėsime į viso Druskininkų skyriaus ir jo vadovo Malinausko išėjimą, tai irgi neprideda pliusų partijai ir premjerui“, – konstatuoja VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesorius dr. Mindaugas Jurkynas.

Tada, žinoma, kyla klausimas: socialdemokratai ir jų vadovas, nesugebantys kontroliuoti situacijos ir įkliūvantys į vieną nemalonumą po kito, patys „šaudo sau į kojas“, ar yra šešėlinis dirigentas, koks nors pilkasis kardinolas, kuris pasistengia, kad taip nutiktų?

„Kiekviena politinė jėga ar net tam tikros interesų grupės turi vienokį ar kitokį matymą, kaip politikoje turėtų būti sprendžiami klausimai. Interesų grupės, aišku, turi siauresnius interesus. Suinteresuotas galėtų būti bet kas, kam nepatinka premjero politinis vadovavimas ir Socialdemokratų partija““, – mano M. Jurkynas.