Stebėdami vis įžūlėjantį Kremlių ir kaip Ukrainos piliečiai beveik plikomis rankomis kovėsi Maidane ir dabar tebesikauna rytuose už savo tegu ir išvogtos, korumpuotos valstybės ateitį, suprasdami, kad Lietuva gali būti kita toje eilėje, juk turėjome susimąstyti, kokį pasirinkimą tokiu atveju darytume patys.

Lengvų pasirinkimų nebus – tai gerai supranta mąstanti visuomenės dalis: nuo verslininkų ir valstybės tarnautojų iki studentų ir vyresnių piliečių. Jie traukia į šaulius, renka labdarą Ukrainos kariams, netoleruoja Putino propagandos ir tampa vis labiau pilietiški. Esu tikra, tai dar kartą gali tapti tuo užtaisu, padėsiančiu Lietuvai išgyventi sudėtingą laikotarpį.

Man pačiai geriausia šiųmetinė Kalėdų dovana yra gerokai subrendusi mūsų visuomenė. Ramiai ir nesiblaškydama ji perėjo tikrai sunkius ir iššūkių kupinus metus, nesuabejojo savimi, savo europietiškumu. Kartu tvirtai pasakė, kokios jos vertybės ir kokios Lietuvos ji nori ir kad jos piliečiai sugebės susitelkti ir pažvelgti toliau savo siaurų interesų.

Tačiau tai dar ne pabaiga, ir bloga žinia yra ta, kad 2015-ieji tikrai nežada būti lengvesni. O gera žinia – kad ši situacija mus privers susitelkti, dar daugiau išmokti, dar greičiau mąstyti, labiau tikėti savimi. Į Lietuvos balsą įsiklausoma pasaulyje, mes drąsūs, mes talentingi ir darbštūs. Kaip norėsime gyventi ir kokia bus mūsų visuomenė, priklausys tik nuo mūsų pačių, ir jokia valia iš šalies negalės mums primesti savo žaidimo.

Šių metų dvasią taikliai užfiksavo DELFI autorius Romas Sadauskas-Kvietkevičius:„Kalėdų naktį patyliukais padėkosiu Dievui už tai, kad jau beveik ketvirtį amžiaus gyvenu laisvoje šalyje su visais demokratijos netobulumais, galiu viešai reikšti savo nuomonę nerizikuodamas už tai nukentėti, nepatiriu smurto, bado, epidemijų ar pabėgėlio dalios.“

Tad linkiu Jums ramių Kūčių, gražių, linksmų ir gausių šv. Kalėdų. Bendraukime, švęskime, atgaukime jėgas, padarykime atradimų, kaupkime įkvėpimą ateinantiems metams, pamirškime darbus, sunkius uždavinius, jie netruks mus pasivyti patys.