Tam, kad jaunam žmogui būtų patraukti pozicija valstybės tarnyboje, pasak Vyriausybės kanclerės, atlyginimai turėtų siekti 1000 eurų „į rankas“.

„Bet realybė yra tokia, kad atlyginimai yra gerokai mažesni tiems, kurie ateina dirbti tik pabaigę universitetus. Didesnė problema yra vadovų lygmenyje, nes labai daug kas priklauso nuo gerų vadovų, kurie galėtų suformuoti savo komandą, sudėti jiems tikslus, sekti, kad jie būtų pasiekiami. Vadovų prisitraukti darosi labai sunku, kai skirtumas tarp kai kurių specialybių atlyginimų yra du ar net tris kartus didesnis“, - interviu DELFI sakė M. Dargužaitė.

Kandidatuojančių mažėja

Vyriausybės kanclerė pripažino, kad pritraukti žmonių į viešą sektorių nėra lengva.

„Jeigu pasižiūrėtume į statistiką, tai kandidatuojančių į kiekvieną vietą kasmet vis mažėja, ir, kiek mačiau paskutinę statistiką, apie 50 proc darbuotojų valstybiniame sektoriuje yra daugiau kaip 50 metų amžiaus“, - kalbėjo M. Dargužaitė.

Pasak Vyriausybės kanclerės, darbo vieta valstybiniame sektoriuje nei trokštama, nei laikoma prestižine.

„Prestižo nėra dėl daug priežasčių, viena iš jų, aišku - visos skambančios istorijos apie valstybinį sektorių ir korupciją, ir nepotizmą. Kitos yra ir nepagrįstos, kur, mano manymu, yra supriešinimas nuolatinis: „valdžiažmogis“, „valdžia, o čia žmogus“, „valdžia nesupranta žmonių, nesupranta, ko jiems reikia“. Didžioji dauguma žmonių čia dirba nuoširdžiai, su atsidavimu, ir kai nuolatos kartojamos tokios istorijos, tai ir viešumoje tu esi traktuojamas, kaip tas, kuris yra korumpuotas, nelabai suprantantis, ko žmonėms reikia, žmonės nesirenka eiti čia dirbti“, - kalbėjo M. Dargužaitė.

Vyriausybės kanclerės teigimu, besidarbinantieji tikisi panašių atlyginimų, kaip ir privačiame sektoriuje už tą patį darbą.

„Atlyginimų tikisi labai panašių, kiek jie gali gauti privačiame sektoriuje už tokį patį darbą. Čia priklauso nuo specialybių, ir mes turime būti realistai“, - sakė M. Dargužaitė, kaip pavyzdį minėdama IT sektorių, kur net ir privačioms įmonėms sunku prisitraukti specialistų.

Pasak jos, svarbu galvoti, kaip padaryti, kad viešasis sektorius taptų konkurencingesnis.