Interviu dienraščiui „Lietuvos rytas“ vienas iš buvusios Rusijos naftos bendrovės „Jukos“ kūrėjų sakė: „Jeigu V.Putinui Ukraina ar Vakarų šalys rimtai nepasipriešins, kitas jo taikinys iš tikrųjų gali būti Baltijos arba Balkanų valstybės.“ Tačiau jis taip pat pridūrė, kad Lietuvos vadovai tai supranta ir nesėdi rankų sudėję.

Pokalbio metu M. Chodorkovskis taip pat apgailestavo, kad Rusijai nepavyksta pasukti demokratijos keliu, o V. Putinas netgi suka atgal - gaivina buvusią SSRS. „Labiausiai gaila jaunų žmonių, kuriems kaip niekam kitam šiuolaikiniame pasaulyje reikėtų būti atviriems naujovėms. Tačiau V.Putinas jaunimą ugdo tokioje atmosferoje, kad jis nuolat jaustų, esą Rusija iš visų pusių puolama. O kas ją puola? Niekas. Bet aš tikiu, kad mano šalis sugebės atsitiesti“, - sakė jis.

DELFI primena, kad apie M. Chodorkovskio apsilankymą Lietuvoje jau pranešė ir LRT, pasidalinusi jo mintimis apie padėtį Ukrainoje.

Pasak M. Chodorkovskio, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekia sutrukdyti prezidento rinkimus Ukrainoje ir pasauliui įrodyti, kad Ukraina, kaip savarankiška valstybė, egzistuoti negali.

„Ukraina daugeliui rusų, tame tarpe ir man, ne svetima šalis. Mano močiutė ukrainietė, ir šiandien mano giminės gyvena Charkove. Ir negaliu ramiai žiūrėti, kaip iš rusų ir ukrainiečių daro priešus. Manau, kad tai visiškai neteisinga. Ir tai ardo mano šeimą. Negaliu žiūrėti į tai ramiai.

Buvau Donecke, bendravau su visais sutiktais žmonėmis, ir nejutau priešiškumo. Išskyrus vieną atvejį – kai bendravau su žmonėmis, kurie užėmė Donecko vietinės valdžios pastatą. Ten buvo daug tų žmonių, su kuriais bendrauti buvo normalu, jų požiūris suprantamas, tai galima svarstyti, jie pasakojo, kaip įsivaizduoja“, - sakė jis.