M. Adomėnas traukiasi iš partijos kandidatų sąrašo lyderio pozicijų, iš pretendentų tapti partijos kandidatu į Vilniaus merus bei iš rinkimų štabo vadovo pareigų sostinėje.

Kaip žinoma, įteisinus tiesioginius merų rinkimus, savivaldos rinkimuose atskirai bus renkamos miestų ir rajonų tarybos bei merai.

„Jums, ilgamečiai bendražygiai ir bičiuliai, ir noriu pirmiesiems pranešti apie savo sprendimą atsistatydinti iš kandidatų į merus ir sąrašo lyderio pozicijos. Šioje susipriešinimo ir nenumaldomo asmeninio puolimo situacijoje svarbu išsaugoti mūsų partijos perspektyvas ir galimybes vykdyti kampaniją Vilniuje. Nenoriu, kad Vilnius būtų paaukotas dėl partijoje išsikerojusių intrigų ir galios žaidimų", - laiške, kuris buvo perskaitytas sueigos tarybos nariams, rašė M. Adomėnas.

Politikas teigia iki šiol manantis, kad susitikimas su Vilniaus meru A. Zuoku, siekiant sužinoti tikrąją finansinę miesto padėtį, buvo teisingas ėjimas, kurį su partijos parama buvo galima pavaizduoti kaip konservatorių politinės jėgos laimėjimą.

„Tačiau tokioje atmosferoje, kai siekiama sužlugdyti, kai, vietoje paramos, sulaukiama tik užsipuolimų ir dūrių į nugarą, žymiai sunkiau nepadaryti klaidų – o nestandartinius žingsnius, primetus purvo ir šlykščių insinuacijų, lengva pavaizduoti kaip neatleistinas klaidas", - karčių žodžių negailėjo M. Adomėnas.

Jis pabrėžė, kad susitikime su A. Zuoku nevyko jokie pokalbiai dėl galimos koalicijos po savivaldybių rinkimų, nebuvo išreikšta jokios paramos susikompromitavusiam merui.

„Viešai prašydamas susitikimo ir kreipdamasis paramos, Artūras Zuokas parodė, kad nebepajėgus suvaldyti situacijos mieste. O pasiūlydami partinius skirtumus pranokstantį „Vilniaus gelbėjimo planą“ mes galėjome išeiti į priekį kaip konstruktyvi, vienijančią lyderystę rodanti politinė jėga, gebanti ne tik kritikuoti, bet ir siūlyti kūrybingus, nestandartinius sprendimus bei spręsti opias problemas. Tai mums būtų suteikę papildomos jėgos dabartinio Vilniaus mero pelnytai kritikai ir galimai interpeliacijai", - rašė konservatorius.

Aptaręs savo pasitraukimą ir susitikimą su A. Zuoku, M. Adomėnas priminė jau metus besirūpinantis konservatorių rinkimų kampanija Vilniuje, bet pripažino, kad pavyko toli gražu ne viskas. Kaip nesėkmę jis įvardijo buvusios finansų ministrės Ingridos Šimonytės apsisprendimą nesiekti Vilniaus mero posto.

Nepaisant šio sprendimo, M. Adomėno nuomone, konservatoriai galėjo turėti daugumą miesto taryboje. Šiame kontekste jis užsiminė ir apie nekonstruktyvų partijos vadovų elgesį, trumparegiškus veiksmus ir paramos stygių.

„Vilniuje dar niekas nėra pralaimėta – bet pirmiausia turime laimėti prieš isteriją, negatyvumą ir marazmą mūsų pačių partijos viduje. Linkiu Jums niekada nepamiršti, kad politika nėra vien intrigos ir susidorojimai su kitaip mąstančiais, vien šmeižtai ir galios manipuliacijos", - sakė M. Adomėnas.

Triukšmas konservatorių stovykloje kilo po to, kai ketvirtadienio rytą A. Zuoko kvietimu su meru susitikęs M. Adomėnas pareiškė užkasantis karo kirvį dėl Vilniaus finansinės padėties. Konservatorius, palaikomas A. Zuoko, paskelbė apie savo inicijuojamą „Vilniaus gelbėjimo planą“ ir paragino Vilniaus finansų klausimo netraukti į rinkimines batalijas.

Konservatorių gretose netruko kilti pasipiktinimo banga. Partijos rinkimų štabas kreipėsi į prezidiumą, neoficialiais DELFI duomenimis, apeliuodamas netvirtinti M. Adomėno kandidatu į merus. Rinkimų štabo vadovė Rasa Juknevičienė M. Adomėno vizitą pas A. Zuoką pavadino „apgailėtinu“ ir pareiškė, kad „Vilnių reikia gelbėti nuo Zuoko, bet ne su Zuoku“.

Pats M. Adomėnas viešame laiške socialiniame tinkle rašė, kad su A. Zuoku susitiko norėdamas išklausyti miesto problemas, nes „Vilniaus bankroto grėsmės suvaldymas – ne ta sritis, kur reikia laužyti ietis“.

„Nėra šis susitikimas ir jokia „parama“ ar „gelbėjimo ratas“ Artūrui Zuokui. Buvo, yra ir bus daug dalykų, dėl ko reikia kritikuoti dabartinį Vilniaus merą. Yra ir bus daugybė sričių, kur mes galime pasiūlyti – ir pasiūlysime – geresnius, skaidresnius sprendimus. Tačiau dabar „gelbėjimo rato“ pirmiausia reikia mūsų miestui“, - rašė M. Adomėnas.

DELFI primena, kad konservatoriai dar nėra apsisprendę dėl kandidato į sostinės merus. Buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė, neseniai atsisakiusi kandidatuoti, jau antrą kartą prašoma nešti konservatorių vėliavą. Be to, M. Adomėnui į kompaniją buvo pasiūlyti dar šeši kandidatai: Mykolas Majauskas, Stasys Šedbaras, Arvydas Anušauskas, Paulius Saudargas, Valdas Benkunskas ir Laurynas Kasčiūnas.

M. Majauskas iš pretendentų jau pasitraukė. Kiek kitaip elgiasi konservatorių frakcijos Vilniaus taryboje vadovas V. Benkunskas – jis šią savaitę atsistatydino iš Vyriausiosios rinkimų komisijos nario pareigų, taip tarsi signalizuodamas apie artėjančias permainas savo karjeroje.