Kontrolierė kreipėsi į UAB „Lotosų jūra“ vadovybę rekomenduodama nutraukti lygias galimybes pažeidžiančius veiksmus, skelbiama tarnybos pranešime žiniasklaidai.

Kaip praneša tarnyba, mugės interneto svetainėje buvo skelbta, kad į išankstinį privatų renginį kviestiniai svečiai ir viešnios gali atsivesti vaikus, tačiau tik tuomet, jei jie nėra mažamečiai.
„Šioje situacijoje įžvelgtina diskriminacija ne tik dėl amžiaus, bet ir dėl šeiminės padėties (tai sudedamoji socialinės padėties dalis).

Tėčiai ir mamos, turintys tikslą nupirkti savo mažamečiams vaikams rūbų ir kitokių prekių, negali to padaryti lygiaverčiai su tais, kurių vaikai vyresni – jiems nesudaroma galimybė patikrinti, ar tie rūbai ir prekės bus tinkami (tiks jų dydis, spalva, fasonas ir t.t.)“, – praneša tarnyba.

Tuo metu UAB „Lotosų jūra“ atstovai teigė, kad išankstinė galimybė apsipirkti sudaroma išskirtinai renginio partneriams ar partnerėms – kviestiniams svečiams, o ne jų šeimos nariams. Įmonės administracija taip pat atkreipė dėmesį, kad asmenims vis dėl to atvykus su mažamečiais vaikais, jų patekimas į patalpas nėra ribojamas – situacijos išsprendžiamos geranoriškai.

Visgi B. Sabatauskaitė pažymi, kad amžiaus apribojimai yra teisėti tik tuomet, jei jie įtvirtinti įstatymu. Esama išimčių, tačiau „Mamų mugės“ interneto svetainėje paskelbta informacija į jų sąrašą tikrai nepatenka.

„Tikėtina, jog ši amžiaus riba nustatyta dėl saugumo ar viešosios tvarkos užtikrinimo sumetimų. Pagal Lietuvos įstatymus, už nepilnamečių vaikų saugumą bei elgesį atsako tėvai arba globėjai.

Savo vaikus jie pažįsta geriau nei renginių organizatoriai, todėl tik jie ir gali nuspręsti, ar jų vaikai yra pakankamai brandūs lankytis šeimoms skirtuose renginiuose. Jie yra ir tie, kurie teisiškai ir finansiškai atsako už savo vaikų elgesio pasekmes“, – sako lygių galimybių kontrolierė.

Pagal Lygių galimybių įstatymą, pardavėjai (-os) ir paslaugų teikėjai (-os) suteikdami informaciją apie prekes bei paslaugas privalo užtikrinti, kad šioje informacijoje nebūtų išreiškiamas teisių apribojimas ar privilegijų teikimas dėl lyties, amžiaus, socialinės padėties ir kitų asmens tapatybės požymių. Taip pat privalu užtikrinti, kad visi vartotojai ir vartotojos, nepriklausomai nuo savo lyties, amžiaus, socialinės padėties ir t.t., turėtų vienodas prekių ar paslaugų įsigijimo sąlygas.

Kontrolierė taip pat pastebi, kad net jei geranoriškai susitarus mažamečiai realiai ir būtų įleisti, diskriminacinės informacijos skelbimas galėjo apriboti žmonių galimybes ir ketinimus sudalyvauti šiame išankstiniame išpardavime.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)