„Civilinės sąjungos įstatymo reikėjo dar vakar, bet dabar Seimas turi progą taisyti padarytas klaidas, kad neprarastume dar daugiau žmonių, išvykusių šeimų kurti į užsienį, nes gimtojoje šalyje negalėjo to daryti oriai“, – išplatintame pranešime teigia B. Sabatauskaitė.

Ji pabrėžia, kad Lietuva jau kurį laiką vėluoja užtikrinti visų porų lygiateisiškumą, suteikiant joms teisę į teisiškai įtvirtinamą partnerystę.

„Nepaisant to, kad dabartinį Civilinės sąjungos įstatymo projektą vargiai galėtume vadinti kompromisiniu, jis vis tiek yra labai svarbus siekiant, kad visos poros Lietuvoje būtų traktuojamos vienodai. (…) Taigi, kyla klausimas, ar Seimo nariai pasiryš priimti teisingą sprendimą ir suteikti galimybę žmonėms tiesiog spręsti savo privataus gyvenimo klausimus (…) ar viršų visgi ims išankstiniai diskriminaciniai nusistatymai prieš LGBTI asmenis“, – klausimą kėlė B. Sabatauskaitė.

Ji atkreipė dėmesį, kad Lietuva užima 36 vietą iš 49 ILGA-Europe „Vaivorykštės žemėlapyje“, matuojančiame lesbiečių, gėjų, biseksualių, translyčių ir interlyčių žmonių (LGBTI) teisinę padėtį Europos valstybėse.

„Žvelgiant į žemėlapį giliau, prie šeimų teisių užtikrinimo matomi besipuikuojantys 0 proc. Tai reiškia, kad tos pačios lyties ir kitos LGBTI poros Lietuvoje negali susituokti ar kita forma įteisinti savo santykių ir naudotis garantijomis bei naudomis, kurios prieinamos heteroseksualioms poroms. Jos negali įsivaikinti, naudotis pagalbinio apvaisinimo paslaugomis, abiejų partnerių motinystė arba tėvystė negali būti pripažinta lygiaverte“, – pažymėjo B. Sabatauskaitė.

Pasak lygių galimybių kontrolierės, Lietuvos Seimas, svarstydamas Civilinės sąjungos įstatymo projektą turi progą parodyti teigiamą pavyzdį žmogaus teisių srityje.

„Dažnai bijome to, ko nepažįstame, bet kitų valstybių pavyzdžiai rodo, kad teisiškai pripažinus LGBTI+ asmenų poreikius, pasaulis sukasi toliau, tik jame daugiau laimingų žmonių. (…) Lietuvos Seimas taip pat turi progą parodyti teigiamą pavyzdį“, – pažymėjo B. Sabatauskaitė.

Ji taip pat pabrėžė, kad LGBTI+ asmenų teisių užtikrinimas turi būti sprendžiamas remiantis Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimais, kitų valstybių gerąja praktika bei ekspertų rekomendacijomis, o ne visuomenės nuomonės apklausomis, kurių rezultatams keistis erdvės labai daug nėra, „kai LGBTI teisių klausimas kaskart yra išnaudojamas gąsdinimui ir visuomenės priešinimui“.

„Teismo nuomone, jei visuomenės mažumos galimybės naudotis savo teisėmis priklausytų nuo to, ar joms pritaria dauguma, tai būtų nesuderinama su esminėmis Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos vertybėmis. Aš noriu tikėti, kad Lietuvai šios demokratinės vertybės svarbios“, – teigė B. Sabatauskaitė.

ELTA primena, kad pirmadienį Laisvės partijos frakcijos siūlymu iš Seimo antradienio darbotvarkės išbrauktas diskusijas keliantis Civilinės sąjungos įstatymo projekto svarstymas.

Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas teigė, kad projekto svarstymas iš darbotvarkės buvo pašalintas pačių „laisviečių“ iniciatyva.

Antradienį Seimas, pagal darbotvarkę, turėjo svarstyti valdančiosios koalicijos inicijuotą Civilinės sąjungos įstatymo projektą. Valdančiųjų teigimu, šis projektas yra kompromisinis iniciatyvos teisiškai reglamentuoti tos pačios lyties porų civilinius santykius variantas.

Dar pirmadienio rytą, numatyto svarstymo išvakarėse, Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė kreipėsi į valdančiosios koalicijos partnerius ir opozicinių partijų vadovus su prašymu palaikyti siūlomas pataisas.

Ji taip pat prašė paraginti partijoms savo narius balsuoti už įstatymo projektą svarstymo stadijoje.

„Laisvietė“ taip pat ragino pakviesti „skeptiškus kolegas nedaryti proaktyvių veiksmų“, siekiant pakenkti įstatymo priėmimui.

Nepaisant dviejų mažųjų koalicijos partnerių programinių nuostatų, dešiniųjų Seime iniciatyva teisiškai reglamentuoti tos pačios lyties porų civilinius santykius kelią skinasi sunkiai. Nesulaukusi parlamentarų paramos ši iniciatyva iki šiol nėra įveikusi nei vienos pateikimo stadijos. Reaguodami į tai, valdantieji pristatė Civilinės sąjungos įstatymo projektą.

Jų teigimu, tai kompromisinis variantas, parengtas įsiklausius į visuomenės nuotaikas. Valdančiųjų gretose pasirodančias iniciatyvas dėl tos pačios lyties porų civilinių santykių įtvirtinimo kritikuoja parlamentarai tiek iš opozicijos, tiek iš Seimo daugumos. Abejones dėl pasirodžiusių projektų yra išsakęs ir prezidentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)