R. Karbauskis teigė, kad Vyriausybė rinktųsi aikštės valdymą perduoti centrui.

„Yra du siūlymai darbo grupės: pirmas – pasirašyti naują sutartį su Vilniaus miesto savivaldybe labai aiškiai apibrėžiant, kad būtų laikomasi Seimo priimto įstatymo dėl aikštės statuso. O antras siūlymas – atiduoti aikštės priežiūrą Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui (LGGRTC). Kiek aš suprantu, tai Vyriausybė yra linkusi spręsti (problemą, aut. p.) antru pasiūlytu variantu“, – ketvirtadienį prieš Seimo posėdį žurnalistams sakė LVŽS vadovas.

Jis teigė, kad taip pasielgus, Vilniaus miesto valdžiai nebeliktų galimybės manipuliuoti įstatymais ir viešąja nuomone.

„Nes pirmu variantu – atnaujinant panaudos sutartį su Vilniaus miesto savivaldybe, mes susiduriame su problema, kad miestui vadovauja meras, kuris priklauso partijai, kuri nori legalizuoti narkotikus. Dėl to tikėti, kad šitie žmonės, su tokiu mąstymu, laikysis įstatymų, mums nėra savaime suprantame. Todėl bus daug mažiau rizikų ir galimybių kažkaip manipuliuoti įstatymų ir viešąja nuomone“, – žurnalistams savo požiūrį dėstė R. Karbauskis.

Politikas teigė, kad šioje aikštėje turi būti rengiami įvairūs renginiai.

„Ten ir ledo arena žiemą gali būti įrengta, bet pliažų ir tokių patyčių, kurios ten buvo iš žmonių, kurie buvo nužudyti, daugiau nebebus“, – kalbėjo Kultūros komiteto pirmininkas.

Kol kas nėra aišku ir dėl Lukiškių aikštės memorialo likimo.

„Mes tarpusavyje kalbėjomės, kad reikia valingų sprendimų, nežinau ar užteks laiko šioje Vyriausybėje juos priimti ir pastatyti tai, ką Seimas yra nusprendęs – Vytį. Ar tai bus jau kitos kadencijos klausimas, aš nežinau. Gali būti, kad Vyriausybė spės priimti sprendimą“, – žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Juliaus Kalinsko nuotr.

Kaip BNS skelbė trečiadienį, LGGRTC yra pasiruošęs perimti Lukiškių aikštę iš Vilniaus savivaldybės, sakė centro direktorius Adas Jakubauskas.

Anot jo, centras imsis šių pareigų, jei tokiam svarstomam siūlymui ketvirtadienį pritars kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko vadovaujama darbo grupė.

Nuo Lietuvos nepriklausomybės atgavimo pradžios vykstančios diskusijos dėl Lukiškių aikštės tvarkymo ir memorialinių akcentų paaštrėjo šią vasarą, kai Vilniaus savivaldybės valdžia birželio pabaigoje nusprendė čia įrengti dirbtinį paplūdimį su gultais, tinklinio aikštele – jis išardytas rugpjūčio pabaigoje.

Idėjos kritikai teigė, kad projektas netinkamas Lukiškių aikštei, nes ji istoriškai svarbi šalies rezistencinėms kovoms atminti, taip pat priekaištaujama dėl to, kad planuojant projektą nesitarta nei su visuomene, nei su savivaldybės taryba ar administracija. Sprendimą pasirinkti paplūdimiui šią vietą kritikavo tiek kai kurie Seimo politikai, tiek ir premjeras bei prezidentas.

Seimas reaguodamas į paplūdimį taip pat priėmė specialų Lukiškių aikštės įstatymą, nustatantį, kad tai yra pagrindinė šalies reprezentacinė aikštė su Vyčio monumentu, erdvė turi būti tvarkoma užtikrinant rimtį bei deramą pagarbą kovotojams ir sukilėliams, o jos naudojimas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei.