Prie žemėlapio stojęs Aliaksandras Lukašenka galėjo visiškai netyčia atskleisti Rusijos numatytą Ukrainos puolimo planą, skelbia „Sky News“.

Baltarusių žurnalisto Tadeuszo Giczano paviešintame trumpame vaizdo įraše matyti, kaip A. Lukašenka rodo į žemėlapį, kuriame Ukraina pavaizduota padalyta į keturias dalis. Jis, iš visko sprendžiant, demonstruoja Rusijos veiksmų planą, numatytus taikinius ir aiškina apie tvarką, kurios bus laikomasi atakuojant Ukrainos miestus. Šią informaciją A. Lukašenka pateikė antradienį susirinkime dalyvavusiems Saugumo Tarybos nariams.

Vaizdo įrašas buvo paviešintas valstybiniame Baltarusijos „Telegram“ kanale.

Žemėlapyje pavaizduota atakų tvarka, pavyzdžiui, judėjimas link Kijevo iš Šiaurės ir link Chersono iš Krymo, atitinka ligšiolinius rusų manevrus, rašoma publikacijoje.

Vaizdo įrašas paskatino spėliones, jog A. Lukašenka galėjo atsitiktinai atskleisti svarbiausios kovos užimant Kijevą planą. Kol kas, nepaisant kraujo praliejimo ir masinio griovimo, visiškos teritorijos kontrolės užsitikrinti nepavyko.

Žemėlapyje taip pat pažymėtos kelios kol kas neįvykdytos atakos. Viena turėtų prasidėti Ukrainos uostamiestyje Odesoje ir būti nukreipta į Moldovą – buvusią Sovietų Sąjungos respubliką. Tai reiškia, kad Rusija gali norėti įvesti pajėgas į pietinės Ukrainos kaimynės teritoriją, taip pat į nuo Moldovos atskilusią Uždniestrę.

Konceptas ne naujas

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Matas Maldeikis aiškino, kad panašus Ukrainos suvokimas nėra naujas dalykas.

„Tai jau seniai girdėjome iš tokių žmonių kaip Žirinovskis lūpų, kurie visada buvo žinomi kaip siunčiantys tam tikrą žinutę ir žiūrintys, kaip žmonės ją priima. Rusai į Ukrainą nežiūri kaip į vieną teritoriją. Jie supranta, kad ukrainiečiai labai skirtingi“, – sakė M. Maldeikis.

Pasak politiko, rusai turi vadinamąjį Novorosijos konceptą, kuriam priklauso Donbasas ir dalis kai kurių kitų Ukrainos teritorijų.

Puolimo žemėlapis

„Jie ją įsivaizduoja kaip savo teritoriją, kur gyvena rusai, ir su Ukraina tai neturi jokio ryšio. Paskui yra Vakarų Ukraina, kurią jie įsivaizduoja kaip tam tikrą dalį Austrijos-Vengrijos, ir jie netraktuoja jos kaip teritorijos, kur gyvena rusai. Jie supranta, kad ten istoriškai per daug skirtingi žmonės. Istoriškai taip susiklostė.

Ir yra centras, kur jie, tiesą pasakius, patys nežino, ką reiškia kijevietis. Ar jis yra prorusiškas, ar vakarietiškas?“ – aiškino M. Maldeikis.

Pasak Seimo nario, tokie aiškinimai kyla iš istorijos, kaip jie įsivaizduoja Ukrainos sujungimą.

„Pats Putinas savo kalboje, kelios dienos prieš pradedant karą, ir kalbėjo, kad tai Leninas padarė Ukrainą tokią, kokia ji yra dabar. Tai visiška Putino propaganda, atskleidžianti, kaip Maskva įsivaizduoja Ukrainos teritoriją ir kas gali būti paskui“, – sakė M. Maldeikis.

Klausimas – ne tik apie dabartinę karinę operaciją

Pasak politiko, dabar sunku prognozuoti, kokie yra tikrieji V. Putino planai.

„Pagal tai, kaip vyksta puolimas, tiesą sakant, vakarinėje dalyje mes nematome nei išsilaipinusių kareivių, nei atskrendančių lėktuvų, nekrenta bombos. Yra kažkoks planas. Galbūt jie tiesiog žmonių kiekiu negali tos teritorijos paimti“, – svarstė M. Maldeikis.

Jis priminė, kad tuo metu, kai Rusijos karinės pajėgos telkėsi aplink Ukrainos sienas, daugelis spėjo, kad nebus puolimo, nes 200 tūkst. karių teritorijoje, kuri didesnė negu Prancūzija, yra mažai.

„Reikia suprasti, kad tai – ne tik miestų paėmimas, bet ir jų išlaikymas, ir tam 200 tūkst. yra mažai. Klausimas – ne tik karinės operacijos, kas vyksta šiuo metu. Klausimas, kas bus kitą dieną jiems pasisekus. Tu turėsi šalį, kurioje gyvena 20 mln. tavęs nekenčiančių žmonių“, – sakė M. Maldeikis.

Jam tas primena situaciją, su kuria JAV susidūrė Irake.

„Jie atėjo, nuvertė valdžią, ir žmonės buvo palankūs JAV kariuomenei. Bet po pusės metų prasidėjo tai, kas prasidėjo. Ukrainoje – panašiai. Ir Putinas tą supranta. Karių per mažai, jeigu nori okupuoti visą Ukrainą“, – teigė M. Maldeikis.

Sako, kad Rusija apsiskaičiavo

Politikas įsitikinęs, kad V. Putinas su savo strategais apsiskaičiavo manydami, jog Rytų Ukrainoje gyventojai labiau prorusiški.

„Čia yra įdomus epizodas: kelios dienos iki įsiveržiant į Ukrainą, jis surengė savo saugumo tarybos posėdį, kurį transliavo, jame kiekvienas turėjo parodyti, kaip įsivaizduoja, ką reikia daryti. Visi sakė, kad reikia ukrainiečius pamokyti. Tačiau jis pirmą kartą savo žvalgybos užsienyje vadovą Naryškiną viešai auklėjo ir iš jo tyčiojosi.

Manau, turbūt jam šnipai pasakė, jog Ukrainoje turės didelių problemų. Ir jis tiesiog netikėjo, dėl to norėjo viešai pažeminti, parodyti, kad jis blogai dirba, nedaro to, ką turėtų daryti“, – sakė M. Maldeikis.

Seimo nario įsitikinimu, tai, kad JAV nuo lapkričio žinojo apie tą operaciją, irgi yra iškalbingas faktas.

„Tai parodo, kiek Maskvoje galima gauti informaciją ir kiek ta informacija yra slapta. Toks jausmas, kad jis visiškai apsiskaičiavo. Manau, kad ir dabar sunkiai įsivaizduoja, ką darys užėmęs tuos miestus. Mato, kad žmonės priešiški, Ukraina – nuvaryta šalis. Jam visa tai reikės išlaikyti. Jis tiesiog neturi pinigų. Niekas pasaulyje neskolins. Jokios įmonės neateis. Įmonės iš ten eis, žmonės iš ten trauksis, ir ką jis darys su ta juodąja skyle Europoje, aš neįsivaizduoju, ir jis pats nežino“, – kalbėjo M. Maldeikis.

Jo nuomone, V. Putino veiksmai demonstruoja jo asmeninę ambiciją.

„Jis nori įeiti į istoriją kaip žmogus, kuris yra Rusijos vienytojas. Po Krymo tiesiog pajautė adrenaliną. Tokias sankcijas, kokias jis dabar pasaulyje gauna, turėjo gauti iš karto po Krymo, ir tada neturėtų tokių ambicijų“, – sakė M. Maldeikis.

Tikslai – maksimalūs, bet gali keistis

Buvęs kariuomenės vadas gen. ltn. Vytautas Jonas Žukas mano, kad Rusijos tikslas nuo pat pradžių yra pakeisti Ukrainos Vyriausybę.

„Tai yra paimti visą Ukrainą. Toliau, aišku, pagal situacijos vystymąsi, jam dabar svarbu paimti Luhansko ir Donecko sritis, kurios paskelbė nepriklausomybę. Tai reiškia – paimti visas administracines sritis, taip pat paimti Kijevą, administracinius centrus ir diktuoti savo sąlygas, pakeitus Vyriausybę, o tada pabandyti laimėti visą Ukrainą.

Jeigu nepavyksta, aišku, atriboti Ukrainą pietuose nuo Juodosios ir Azovo jūros, išplėsti Donecko ir Luhansko administracines sritis, o paskui, kaip jie ir minėjo, užimti Ukrainos pagrindinius miestus – Kijevą ir Charkovą. Toliau – dėl Lvivo, Ivano Frankivsko jau bus galima derėtis. Viskas priklauso nuo sėkmės“, – sakė V. J. Žukas.

Pašnekovo nuomone, minimalus siekis – kad būtų įkurta Novorosija, tai buvo 2014 metų planas.

„Tikslai yra maksimalūs, bet viskas gali keistis derybų metu, jeigu matys, kad puolimas praranda iniciatyvą ir jie negali pasiekti visų savo tikslų“, – teigė V. J. Žukas.

Kol kas iniciatyva – Rusijos rankose

Buvusio šalies kariuomenės vado vertinimu, šiuo metu Rusija dar turi iniciatyvą.

„Šiaip ar taip, visur ten tos kolonos juda. Nuostoliai dideli, kareivių motyvacija krenta, aprūpinimas labai sudėtingas. Yra daug pasidavusių į nelaisvę. Ir paskutinę parą buvo daug nuostolių – ir Šiaurėje, ir prie Sumų, ir prie Charkovo, ir pietuose buvo sudaužyta kolona.

Gynyba vyksta sėkmingai, bet dar persilaužimo nėra. Lyg pirmą kontrataką pavyko įgyvendinti, atsiimti Horlivkos miestą, bet, sunku pasakyti, dar tie duomenys nepatvirtinti“, – kalbėjo V. J. Žukas.

Pasak jo, ukrainiečiai ginasi labai sėkmingai.

„Labai tikiuosi, kad persilaužimas ukrainiečių naudai gali įvykti artimiausiu metu“, – sakė V. J. Žukas.

Klausimas – dėl neskraidymo zonos

Pašnekovas abejojo, ar artimiausiu metu Vakaruose pasiektas politinis sprendimas dėl neskraidymo zonos užtikrinimo, ko labai nori ukrainiečiai.

„Rusai neturi lemiamos oro erdvės kontrolės. Vyksta oro mūšiai. Daug numuštų lėktuvų, sraigtasparnių. Ir jų lėktuvai veikia, puola kolonas. Nėra taip, kad rusai yra visiškai užėmę Ukrainos oro erdvę“, – teigė V. J. Žukas.

Nesusipratimas išėjo dėl Lenkijos karo lėktuvų.

„Vakar buvo informacija, kad jie duos, kad leis savo oro uostais. Ir lyg ukrainiečių pilotai buvo išvykę į Lenkiją. Prezidentas Duda į dienos pabaigą priėmė sprendimą, kad aerodromais naudotis neleis, o dėl lėktuvų dar nėra iki galo aišku“, – sakė V. J. Žukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją