Gudų kultūros draugijos Lietuvoje pirmininkas Aleksandr Adamkovič LNK laidoje vardijo dabar Baltarusijoje stiprėjančių represijų pavyzdžius.

„Manau, kad tam yra tik vienas tikslas – kad iš opozicijos nieko šalyje neliktų. A. Lukašenka labai bijo protestų. Todėl sustiprėjo represijos, žmonės sodinami į kalėjimą, tuos paskutinius, kurie nespėjo pabėgti, liko Baltarusijoje. Duoda dideles baudas, nežmoniškas.

Dabar yra noras paruošti įstatymą, kad gali atimti ir butus, jei žmogus pabėgo į užsienį. Jei negali atvykti į teismą, gali už akių priimti sprendimą ir panaikinti žmogaus turtą“, – teigė Gudų kultūros draugijos Lietuvoje pirmininkas.

A. Adamkovič teigė, jog A. Lukašenka nori išsaugoti savo valdžią, todėl ir imasi tokių priemonių.

„Jis nori likti prie valdžios ir toliau. Jam svarbūs tik du dalykai: pinigai ir valdžia“, – kalbėjo LNK pašnekovas.

Anot jo, laisvės Baltarusijoje sparčiai mažėja.

„Žmonės jau ir virtuvėje bijo kalbėti. Pažįstami žmonės pasakoja ir tokius dalykus, kad kalba telefonu apie A. Lukašenką ir kitą dieną jau juos pasikvietė tarnybos ir pasakė, kad jeigu toliau nori dirbti, taip nekalbėkite. Todėl žmonės ir virtuvėse jau bijo kalbėti“, – sakė Gudų kultūros draugijos Lietuvoje pirmininkas.

Baudos, už nepritarimą režimui, anot pašnekovo, svyruoja nuo 500 iki kelių tūkstančių.

„Priklauso viskas nuo kaltės. O kaltė tik viena – nepritarimas režimui“, – sakė LNK pašnekovas.

A. Adamkovič teigė manantis, kad iš Baltarusijos išvyko apie milijoną žmonių.

„Bet yra daug sunkumų. Pradžiai – sunku gauti vizą į ES. Bet antra kliūtis – pats A. Lukašenka neišleidžia iš šalies. Yra daug sunkumų, priežasčių, reikia, pavyzdžiui, patvirtinti, jeigu nori vykti per sieną – kur, kaip, už ką. Buvo ir iš viso siena uždaryta ir į Lietuvą, į Lenkiją, pavyzdžiui, nelegaliai žmonės bėgiojo“, – sakė jis.

LNK pašnekovas taip pat ragino atskirti režimą nuo Baltarusijos režimo.

„Čia ne Rusijos Federacijos piliečiai. Buvo atlikti tyrimai ir 97 procentai Baltarusijos piliečių nepalaiko karo Ukrainoje“, – teigė A. Adamkovič.

Jis taip pat ragino prisiminti protestus Baltarusijoje 2020 metų vasarą.

„Kai praktiškai visa Baltarusija išėjo protestuoti. Tai yra ženklai, kurie rodo, kad tauta nepalaiko režimo ir skiriasi nuo tos valdžios“, – teigė LNK pašnekovas.

Visą LNK pokalbį Gudų kultūros draugijos Lietuvoje pirmininku A. Adamkovič žiūrėkite čia: