Naujienų portalo 15 min.lt vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis laidoje svarstė, jog Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos tikslas gana aiškus – turėti svertą.

„Man atrodo, kad abejonių didelių nėra – ir mums taip atrodo, ir A. Lukašenka pats tą patį sako, kad tai yra sąmoningi veiksmai. O ir A. Lukašenkos tikslas yra irgi gana aiškus – jis nori įgyti svertą derybose, ne tik ir ne tiek su Lietuva, bet su Europos Sąjunga (ES). Tam, kad galbūt būtų švelninamos sankcijos, ar bent neįvedamos naujos, kad prasidėtų kažkoks dialogas“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ sakė V. Beniušis.

Jis laidoje priminė, jog šiuo metu Baltarusijos vadovas yra izoliuojamas.

„Jis nori laikyti šį svertą rankose, matydamas, jog tai pasiteisindavo kartais Viduržemio jūros regione, kalbant apie tokias šalis kaip Turkija ar Libija, kur realiai ES nusipirkdavo, jog tos šalys stabdytų migrantų srautus“, – teigė naujienų portalo 15min.lt vyriausiasis redaktorius.

V. Beniušis teigė, jog migrantų srautus paprastai lengviau sustabdyti neišleidžiant jų, o ne tada, kai bandai jų neįsileisti.

„Šitą svertą savo rankose A. Lukašenka siekia turėti ir dabar laukia, kokia bus ES reakcija“, – teigė naujienų portalo 15min.lt vyriausiasis redaktorius V. Beniušis.

Latvija ir Lenkija nesusiduria su tokiu dideliu nelegalių migrantų srautu.

LRT žurnalistas Virginijus Savukynas laidoje teigė, kad į Lietuvą patenkančių nelegalių migrantų srautai negąsdina Briuselio ir ES.

„Mums tai yra didžiulė problema. Nes mūsų Vyriausybė nepasiruošė šitiems procesams. Kaip dabar matome iš viešų pasisakymų – visiškai nėra aišku, kas bus toliau. Gesina Vyriausybė šiandienos gaisrus, bet Vakarų valstybių požiūriu tai yra maža problema, kurią Lietuva turi išsispręsti. O kad tai paveiktų Europos galinguosius, kad jie pradėtų kalbėtis, jog Lietuva su Europos mastu mažu pabėgėlių skaičiumi nesugeba susitvarkyti, tai tikrai nemanau, jog tai yra rimtas argumentas Briuselio koridoriuose kažkaip derėtis su A. Lukašenka“, – teigė LRT žurnalistas V. Savukynas.

V. Beniušis laidoje kalbėjo, jog Lietuva neturi jokio aiškaus plano.

„Vienintelis veiksmas, kurį kol kas girdėjome – kažkada įvyksiantis užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio vizitas į Iraką. Nes tam, kad būtų galima išspręsti šią problemą yra keli keliai. Visų pirma – tartis su Baltarusija, ko turbūt nedarys mūsų valdžia bent jau viešai. Nes laikosi A. Lukašenkos nepripažinimo ir izoliavimo politikos.

Meduolio, panašu, kad nenorėsime duoti. Tada yra tas botago principas – dar griežtinti sankcijas ir žiūrėti, kokia bus reakcija. Trečias būdas – atgrasyti to kelio organizatorius. Ir čia vėl iškyla dilemos – žinome, kaip elgiasi kai kurios Europos šalys, kaip pavyzdžiui Vengrija parodomaisiais šiurkščiais veiksmais ir ar tai mūsų valdžiai priimtina ar ne. Ir tokie dalykai, kaip parodomasis neteisėtų migrantų susodinimas į lėktuvą ir išskraidinimas atgal, bet tam reikia susitarimo su Iraku. Jeigu būtų pasiruošta, tai mes irgi galėtume tą susitarimą ir mechanizmą turėti, jį derinti, o nedaryti visko pakniopstomis“, – laidoje tikino V. Beniušis.

Šios krizės akivaizdoje vis dažniau kalbama apie tvoros statymą. Tačiau tai, anot Žinių radijo laidos „Įvykiai ir komentarai“ pašnekovo V. Beniušio, nėra vienintelis sprendimas.

„Tvora negali būti panacėja. Nes pagal taisykles, supraskime, jei žmogus yra prie tvoros, tai yra Lietuvos teritorija. Tai grynai ant ribos, tai būtų 5 ar 10 metrų Lietuvos teritorijoje. Tai pagal visas taisykles, jei žmogus jau yra Lietuvos Respublikos teritorijoje ir pasiprašo prieglobsčio, tai turi būti svarstoma. Ir tas žmogus turi teisę į apgyvendinimą ir panašiai. Tvora yra tik tam, kad tie srautai būtų kontroliuojami“, – tikino jis.

Naujienų portalo 15min.lt vyriausiasis redaktorius teigė, kad tvora turi prasmę, kad migrantai laisvai nekeliautų, bet reikia ir kitų priemonių.

„Sprendimas gali būti – arba kažkoks susitarimo pasiekimas Baltarusijos pusės, kad jie nebepraleistų pabėgėlių – ar spaudimu, ar dialogu. Kitas būdas – bandyti atgrasymo metodą – siųsti žinias, geriausia – siųsti lėktuvus atgal. Bet tie procesai užtrunka ir mūsų valdžiai eiti vengrišku keliu labai neatitiktų to, ką jie deklaravo paskutinį pusmetį. Manau, kad ta retorika griežtės“, – laidoje „Įvykiai ir komentarai“ svarstė V. Beniušis.