Zelenskis – Bachmute

Ukrainos kariškių teigimu, rusai jau kelis mėnesius bandydami užimti Bachmutą, kiekvieną dieną čia praranda po kelis šimtus prastai apmokytų karių. Kaip rodo ukrainiečių interneto kanalai, dauguma jų yra net ne mobilizuoti Vladimiro Putino įsakymu, bet oligarcho Jevgenijaus Prigožino privačios armijos „Wagner“ kovotojai, surinkti iš kalėjimų. Taip J. Prigožinas bando įrodyti, kad jo pajėgos gali kažką užkariauti.

Tokia patrankų mėsos ir nesiliaujančio apšaudymo taktika leidžia rusams pasistūmėti tik po 100, ar daugiausiai 200 metrų per dieną.

Būtent prie tokios fronto linijos neskelbtu vizitu antradienį apsilankė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Jis apdovanojo Bachmutą ginančius didvyrius ir padėkojo jų šeimoms.

„Man atrodo, kad Bachmuto kovotojams reikia to paties, ko ir visiems – linkiu, kad jų vaikams, šeimoms būtų viskas gerai, kad būtų šilta, visi būtų sveiki. Norisi palinkėti, kad būtų ir šviesu. Bet dėl šviesos padėtis tokia sunki, kad ji tai yra, tai nėra. Bet svarbiausia, kad šviesa būtų jūsų širdyje“, – sakė Ukrainos vadovas.

Beje, per šį vizitą paaiškėjo, kur pastarosiomis dienomis skraidė Rusijos karo ministras Sergejus Šoigu ir demonstravo savo rūstų veidą. Paaiškėjo, kad S. Šoigu visai ne kaip tvirtino propagandiniai kanalai, skraidė ne prie fronto linijos, o inspektavo statomus apkasus Krymo pusiasalyje. Ten, kur dar žaliuoja laukai.

Matyt, kad rusams tai yra svarbu, mat praėjusią naktį buvo apšaudyta karinė kolona siauriausioje Krymo pusiasalio dalyje, už kelių dešimčių kilometrų nuo fronto linijos ties Dniepro upe.

Praėjus 300 šio karinio konflikto dienų vis dar sunku pasakyti, kur pakryps šis konfliktas.

Putino vizitas Minske

Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką aplankęs V. Putinas matyt suprato, kad A. Lukašenka nerizikuos mobilizuoti ir apginkluoti eilinių baltarusių, tikintis, kad jie nuolankiai eis žudyti ir žūti kare prieš Ukrainą.

Matyt todėl V. Putinas dar kartą pagrasino atominiais ginklais.

„Be abejo, per derybas detaliai aptarėme vieningos gynybinės erdvės formavimą ir saugumo užtikrinimą sąjunginėje valstybėje.

Manau, kad galima įgyvendinti Baltarusijos prezidento siūlymus dėl Baltarusijos kariuomenės karo lėktuvų, įgulų parengimo. Lėktuvų, kurie jau yra pritaikyti galimam aviacinės amunicijos su koviniais užtaisais panaudojimui“, – sakė V. Putinas.

Kaip jau tampa įprasta, V. Putinas nedrįso pripažinti, kad tai yra jo paties planai. Kaip ir pati speciali operacija, pavadinta invazija į Ukrainą.

Bet Minsko diktatoriaus pašmaikštavimai karo tema, apie ką jie abu vengia kalbėti, atrodo, kad V. Putino nepradžiugino.

„Mes padedame Rusijai pačiu sunkiausiu momentu. Jūs gi žinote, mes abu bendraagresoriai – patys kenksmingiausi, toksiškiausi žmonės šioje planetoje. Tarp mūsų tik vienas nesutarimas – kuris iš mūsų blogesnis“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Traukinys veža dovanas

Eiliniai ukrainiečiai, pavyzdžiui, Kyjive, toliau bando išgyventi be elektros ir šilumos, nes rusai sudaužė didžiąją dalį Ukrainos elektros tinklo ir smarkiai apgadino elektrines.

Bet didelės remontininkų pastangomis, milijoninio miesto transportas vėl veikia ir net yra atidarytos centrinės stotys, kurios dėl saugumo problemų neveikė nuo karo pradžios.

Ukrainiečiai netgi pasiuntė į Donbasą ir Chersoną specialų Kalėdų traukinį, kuris veža gausybę dovanų.

„Traukins nuveš daugiau nei 30 tūkst. dovanų mūsų vaikams rytų ir pietų rajonuose“, – teigė Ukrainos geležinkelių vadovas Oleksandr Kamyshin.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: