„VSAT šiais metais surinkti duomenys leidžia daryti išvadą, kad kontrabandos srautai šiemet į Lietuvą didėjo. Ir yra tam tikros tendencijos, sakykime, didėjo tiek apimtys cigarečių kontrabandos, tiek ir atvejų skaičius.

Bet atvejų skaičius, turbūt, išsiskyrė ir tą didėjimą sąlygojo tai, kad gabenamos kontrabandos kiekis yra mažesnis, tačiau bandymų yra daugiau“, – LNK sakė VSAT vado pavaduotojas.

Jis teigė, jog kontrabanda per sieną gabenama tiek dronais, tiek vandens telkiniais, per pasienio kontrolės punktus.

„Gabenamų cigarečių kiekis yra sumažėjęs, bet tokių atvejų skaičius yra išaugęs. Tai yra būdinga daugiau mažiau visam pasienio su Baltarusija ruožui“, – kalbėjo R. Petrauskas.

Baltarusijos pasienio pareigūnai, anot R. Petrausko, laikosi neutralios pozicijos ir jau vien tai yra neigiamas dalykas.

„Tai jau yra kaip tam tikra grėsmė. O kas liečia neteisėtą migraciją, tai mes turime duomenų, kad pareigūnai net ir konkrečiai prisideda tiek gadinant fizinį barjerą, tiek formuojant migrantų grupes, permetant jas į Lietuvos pusę“, – sakė VSAT vado pavaduotojas.

Jis teigė, jog per šiuos metus fiksuota apie 500 bandymų gadinti fizinį barjerą.

„Žinoma, žiemos periodu sumažėja ir migrantų srautas, mažėja ir tvoros gadinimų atvejų“, – sakė R. Petrauskas.

Vietos, kuriose dažniausiai bandoma sugadinti tvorą, yra ten, kur dar nėra vaizdo stebėjimo kamerų, tikino LNK pašnekovas.

VSAT vado pavaduotojas R. Petrauskas teigė, jog Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) atžvilgiu agresyvi Baltarusijos politika neteikia „jokių vilčių, atsipalaidavimo galimybės“.

„Manome, kad politika iš Baltarusijos pusės kitais metais niekaip nesikeis. Tiek kontrabandos, tiek ir neteisėtos migracijos atžvilgiu. Ir tie iššūkiai, kurie buvo šiais metais, išliks ir kitais metais“, – kalbėjo LNK pašnekovas.

Visą LNK pokalbį su R. Petrausku žiūrėkite čia: