Šį kreipimąsi partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė pristatė šeštadienį vykstančiame LSDP tarybos posėdyje.

LSDP taryba ragina Vyriausybę peržiūrėti ir taikliau naudoti socialinius ir finansinius instrumentus, didinančius gyventojų pajamas: per neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) korekcijas; taip pat socialiai teisingesnius mokestinius pakeitimus. Taryba akcentuoja, kad tokie pakeitimai sumažintų mažas ir vidutines pajamas gaunančiųjų nelygybę. Taip pat raginama didinti stambaus kapitalo ir didelio turto apmokestinimą siekiant didesnio biudžeto perskirstymo.

Taryba taip pat ragina Ministrų Kabinetą imtis planų nuo 2022 m. didinti minimalią mėnesio algą iki 730 eurų.

„Nors darbdavių atstovai nepalaiko, imtis planų nuo 2022 m. didinti minimalią mėnesio algą (MMA) iki 730 eurų, kaip ir sutarta su profesinėmis sąjungomis; darbuotojų, kurie gauna fiksuotą darbo užmokestį iš valstybės biudžeto, pajamas didinti koreguojant valstybės tarnautojų pareiginės algos (atlyginimo) bazinį dydį“, – rašoma LSDP tarybos kreipimesi.

Vyriausybė taip pat raginama išlaikyti egzistuojančią 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui; nustatyti lengvatinį 9 proc. PVM elektros ir dujų tarifams buitiniams vartotojams; bendradarbiaujant su savivaldybėmis, peržiūrėti priemonių, kurios padeda mažiausias pajamas gaunantiems asmenims padengti šildymo ir komunalines paslaugas, veiksmingumą ir prieinamumą; atkreipti dėmesį į smarkiai įsiskolinusių žmonių padėtį, peržiūrint egzistuojančias skolų išieškojimo tvarkas pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms.

Tuo metu valstybiniame energetikos sektoriuje LSDP taryba ragina skatinti konkurenciją ir peržiūrėti valstybės įmonių pelningumo kriterijus. Taip pat raginama „žaliuosius“ mokesčius įvedinėti tik užtikrinant, kad jie nesmogs silpniausiesiems.

LSDP taryba taip pat ragina Ministrų Kabinetą realiai įgyvendinti Vyriausybės susitarimus, kurie leistų didinti viešajame sektoriuje dirbančiųjų (mokytojų, medikų, dėstytojų, pareigūnų, kultūros srities, socialinių darbuotojų ir kt.) algas; spartinti senatvės pensijų didinimą; skatinti darbdavius, kurie sąžiningai elgiasi ir tariasi su savo darbuotojais.

Taip pat Vyriausybė raginama įgyvendinti kompleksines priemones dėl pagalbos šeimoms: nustatyti didesnę universalią išmoką gimus vaikui (ar įsivaikinus); užtikrinti bent jau vienos ar dviejų dienų per savaitę vaikų iki vienerių metų priežiūrą lopšeliuose; siekti, kad visos mokymo priemonės mokyklose būtų nemokamos; didinti nemokamo maitinimo mokyklose apimtį ir gerinti jo kokybę.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)