Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Saulius Urbanavičius DELFI patvirtino, kad jo vadovaujamos tarnybos pareigūnai jau kurį laiką tiria sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės veiklą.

Įtariama, kad ji iš ligoninių vadovų reikalavo kyšių už ES paramą, kurią ligoninėms skirsto SAM.

S. Urbanavičius daugiau tyrimo detalių neatskleidė, motyvuodamas tuo, kad dar ankstoka tai viešinti.

Generalinė prokuratūra: ministrė apklausta kaip liudytoja

Reaguojant į viešai paskelbtą informaciją apie Sveikatos apsaugos ministrei Rimantei Šalaševičiūtei neva pareikštus įtariamus, Generalinė prokuratūra informuoja, kad ministrė Rimantė Šalaševičiūtė buvo apklausta kaip liudytoja ikiteisminiame tyrime, kuris atliekamas dėl galimų korupcinių veikų Šiaulių ligoninėje.

Aplinkybių, kurias apklausos metu liudijo ministrė, šiam ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų departamento prokuroro G. Ivanausko teigimu, šiuo metu viešinti negalima siekiant nepakenkti tyrimo sėkmei.

DELFI žiniomis, ministrę į STT akiratį pateko tiriant Šiaulių ligoninės generalinio direktoriaus Petro Simavičiaus veiklą.

Spalio pabaigoje jis buvo sulaikytas įtariant kyšininkavimu ir ligoninės lėšų grobstymu.

DELFI primena, kad ministrė R. Šalaševičiūtė ketvirtadienį interviu radijuje pareiškė, kad ir pati yra davusi gydytojui pakišą, kai vienas artimų giminaičių nesutiko operuotis, kol neatsilyginta gydytojui.

LSDP skaidrumo grupė siūlo ministrei R. Šalaševičiūtei atsistatydinti

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) skaidrumo grupė siūlo partijos narei sveikatos apsaugos ministrei Rimantei Šalaševičiūtei atsistatydinti.

„Lietuvos socialdemokratų partijos Skaidrumo grupė, įvertinusi sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės prisipažinimą apie jos pačios duotą kyšį medicinos personalui ir, ypač vėlesnę informaciją pasirodžiusią viešojoje erdvėje, rekomenduoja ministrei atsistatydinti iš einamų pareigų“, – teigiama penktadienį išplatintame pranešime.

Jį pasirašė LSDP skaidrumo grupės vadovas Julius Sabatauskas.

Minėta skaidrumo partijoje sudaryta pernai lapkritį. Jai priklauso LSDP pirmininko pavaduotojai.

Darbo partijos pirmininkas europarlamentaras Valentinas Mazuronis BNS sakė, kad R.Šalaševičiūtė visų pirma turi įvertinti pati partija, o iš turimos informacijos kol kas neaišku, koks jos vaidmuo korupcijos istorijoje. Pasak V.Mazuronio, ministrė privalėtų palikti postą, jei jai būtų pateikti įtarimai.

„Išskyrus informaciją, kad ministrė apklausta kaip liudininkė, (daugiau nėra), man labai sunku vertinti jos vaidmenį visame šiame procese, kadangi STT vadovas neatskleidžia daugiau detalių. Jei ten tikrai yra, kaip antraštės rašo, įtarimai, kad yra reikalavusi kyšių, mano nuomone, ji turi atsistatydinti. Bet jei tokių įtarimų nėra, man sunku (spręsti). Manau, kad partija, delegavusi ministrę, turėtų sureaguoti labai rimtai, ir kadangi ministrė žino, apie ką buvo kalbama, kame ten esmė, manau, socialdemokratams reikėtų tiesiog išsiaiškinti, kas ten yra. Ir jei iš tikrųjų įtarimai galimi arba tokie yra, mano nuomone, turi būti priimti sprendimai“, – sakė V.Mazuronis.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis europarlamentaras Rolandas Paksas laikosi pozicijos, kad ir įtarimai nebūtų pagrindas R.Šalaševičiūtei atsistatydinti iš posto.

„Aš nesu susipažinęs nei su viena faktologija, nei su kita, aš įsivaizduoju, kad turėtų būti daugiau informacijos, detalių, aiškumo, ir tada būtų galima pasakyti, kaip mes vertintumėm. (...) Jei žiniasklaida pati nustato, pati nuteisia, tegu taip ir būna, mano nuomonė šiek tiek kitokia. Kiek prisimenu mūsų teisinę bazę, ar kaltas žmogus, ar nekaltas, nustato teismai“, – BNS sakė R.Paksas.

R.Šalaševičiūtė nemano, kad jai yra pagrindo atsistatydinti, bet sako, kad partijos nuomonei paklustų

Sveikatos apsaugos ministrė R. Šalaševičiūtė sako, kad paklustų partijos sprendimui, jeigu ši nuspręstų, kad jai reikia atsistatydinti, nors pati pagrindo trauktis iš pareigų numato.

„Partijos nuomonės nekomentuosiu, nes praktiškai su partiečiais pati dar nekalbėjau, nieko nežinau. Aš tą raginimą išgirdau tik iš spaudos. Mūsų partija priėmė sprendimą mane skirti, partija turi priimti sprendimą ir dėl to, ar atsistatydinti man nepasibaigus tyrimams. Aš lauksiu mūsų partijos kolegialių organų sprendimų“, - BNS sakė ministrė.

Ji taip pat sakė, kad buvo informuota teisėsaugos, jog Šiaulių ligoninės ikiteisminiame tyrime, kuris atliekamas dėl galimų korupcinių veikų, buvo pasiklausyta jos pokalbių, tačiau juose neatsiskleidžia kokie nors jos netinkami veiksmai.

„Per visą laiką turbūt buvo penki pokalbiai su Petru Simavičiumi (nušalintu ligoninės direktoriumi), susipažinau su pokalbių išklotinėmis ir man nekilo jokių minčių, kad galėtų būti pareikšti įtarimai. Aš puikiai žinau, ką aš dariau, ką aš kalbėjau ir už savo veiksmus atsakau“, - aiškino R.Šalaševičiūtė.

Ji teigė, jog Šiaulių ligoninės ikiteisminiame tyrime ji apklausta praėjusią savaitę, o penktadienio rytą Specialiųjų tyrimų taryboje lankėsi dėl pareiškimo apie pačios medikui duotą kyšį.

„Šiandien ryte buvau Specialiųjų tyrimų tarnyboje iš pat ryto, kalbėjau apie tą galimą, kaip įvardijama, kyšio davimą“, - sakė ji.

Liberalai siūlo R. Šalaševičiūtei trauktis iš posto

Opozicinė Liberalų sąjūdžio partija kyšininkavimu įtariamai sveikatos apsaugos ministrei Rimantei Šalaševičiūtei siūlo trauktis iš pareigų.

"Sveikatos apsaugos ministrė, kuri įtariama reikalavusi kyšių, turi nedelsiant atsistatydinti. Aukščiausiojo rango politikams yra keliami patys aukščiausi reputacijos reikalavimai. Normalioje demokratinėje valstybėje žmogus, įtariamas kyšių reikalavimu, negali vadovauti ministerijai", - Liberalų sąjūdžio išplatintame pranešime cituojamas partijos lyderis Eligijus Masiulis.

Generalinė prokuratūra kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nuo pernai metų spalio tiria galimai korupcines veikas Šiaulių ligoninėje. Anot Generalinės prokuratūros, ikiteisminio tyrimo metu R. Šalaševičiūtė buvo apklausta kaip liudytoja, jai jokie įtarimai kol kas nėra pateikti. Žiniasklaidos duomenimis, ministrė iš ligoninių vadovų galėjo reikalauti kyšių už skirstomą ES paramą.

Prezidentė reikalauja tyrimo

Savo ruožtu prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pareiškė, kad teisėsaugos institucijos turėtų įvertinti sveikatos apsaugos ministrės R. Šalaševičiūtės teiginius apie kyšio davimą gydymo įstaigoje.

D. Grybauskaitė pabrėžia, kad kyšio davimas yra nusikaltimas.

„Kyšio davimas yra nusikaltimas. Todėl sveikatos apsaugos ministrės pareiškimus dėl galimo kyšio davimo turi įvertinti teisėsauga“, - prezidentės D. Grybauskaitės žodžius DELFI perdavė Spaudos tarnyba.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) paskelbė jau vertinanti R. Šalaševičiūtės prisipažinimą dėl kyšio davimo, tačiau kol kas neaišku, ar dėl to bus pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Ministrė pati ėjo į STT

Po pareiškimo apie tai, kad prieš kelerius metus vienam gydytojui už giminaičio operaciją dar prieš šią paslaugą davė kyšį, sveikatos apsaugos ministrė socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė penktadienio rytą pati nusprendė apsilankyti Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) ir duoti parodymus.

Rimantė Šalaševičiūtė

„Po kilusio triukšmo, kai savo interviu per radiją prisipažinau davusi kyšį medikui, nusprendžiau pati duoti parodymus STT tyrėjui. Tačiau savo pokalbio su juo komentuoti negaliu. Apie tai, kad esu davusi kyšį medikui, esu kalbėjusi ir anksčiau, bet tada niekas į tai neatkreipė dėmesio“, – kalbėdama su LRT.lt, sakė ministrė.

Vertindama kolegos partijoje ir Seime Algimanto Salamakino raginimus po tokių prisipažinimų atsistatydinti, R. Šalaševičiūtė teigė nenorinti vertinti jo nuomonės.

„Tik mane labai nustebino toks A. Salamakino pareiškimas“, – neslėpė apmaudo ministrė.

R. Šalaševičiūtė, vertindama tai, kad Lietuvoje jau labai seniai galioja nerašytas įstatymas už paslaugas vienaip ar kitaip atsilyginti medikams, sakė, jog pernai buvo bandoma dėl to imtis tam tikrų prevencinių priemonių.

„Išanalizavę esamą situaciją, medicinos įstaigoms siūlėme atsidaryti specialias sąskaitas, kad į jas dėkingi pacientai galėtų pervesti pinigų. Tačiau medikai nesutiko. Esą valdiškose medicinos įstaigose medikai gauna atlyginimus, o ne dirba privačiai“, – kalbėjo R. Šalaševičiūtė.

Ji taip pat teigė mananti, jog būtina keisti ir medikų, ir visuomenės požiūrį į nuo seno įsišaknijusią ir jau net psichologine problema tapusią nuostatą, jog, jei gydytojui neatsilyginsi, jis tavęs negydys arba blogai atliks savo pareigą.

„Tuo savo interviu būtent ir bandžiau paskatinti diskusiją visuomenėje bei tarp medikų“, – sakė R. Šalaševičiūtė.

Nauja informacija tik sustiprina poziciją dėl atsistatydinimo

Kitas partijos kolega, Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas, kaip ir A. Salamakinas, laikosi nuostatos, jog po prisipažinimo davus medikui kyšį ministrė turėtų atsistatydinti.

Algirdas Sysas

„Mūsų partijoje neseniai buvo sudaryta vadinamoji skaidrios veiklos grupė. Mes po bičiulės R. Šalaševičiūtės interviu radijuje, kurio metu ji prisipažino davusi kažkokiam medikui kyšį, pasitarę nusprendėme, kad garbingiausias sprendimas jai būtų atsistatydinti. Juk ji – ne eilinė pilietė, o ministrė, be to – teisininkė“, – teigė A. Sysas.

Vadinamajai Socialdemokratų partijos skaidrios veiklos grupei priklauso A. Sysas, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Julius Sabatauskas ir Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius.

Penktadienį taip pat paviešinta informacija, kad ministrė galimai pati reikalavo kyšių iš ligoninių vadovų. Pasak A. Syso, ši informacija tik sustiprina partijos narių poziciją, kad R. Šalaševičiūtė turėtų atsistatydinti. A. Sysas LRT.lt taip pat informavo, kad greitu laiku išplatinti pareiškimą turėtų ir atostogaujantis premjeras.

Paminėta ir skandalingoje „Aqua“ paslaugų istorijoje

Ministrė R. Šalaševičiūtė buvo apklausta ir dėl skandalingų privilegijų, kurias politikas teikės Druskininkų savivaldybei priklausantis sveikatingumo ir poilsio centras „Aqua“.

DELFI primena, kad į viešumą iškilo, kad „Aqua“ galėjo nemokamai leisti naudotis savo paslaugomis daugeliui politikų, tarp jų buvusiam Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovui, Seimo pirmininkės sekretoriato vadovui Žimantui Pacevičiui ir sveikatos apsaugos ministrei Rimantei Šalaševičiūtėi.

STT Kauno valdyba ir Kauno apygardos prokuratūra dėl piktnaudžiavimo ir neteisėto savivaldybės lėšų naudojimo pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Prokurorai pareiškė įtarimus „Aqua” centro direktoriui Edmundui Antanaičiui, tyrimo metu iš politikų apklausta tik sveikatos apsaugos ministrė R. Šalaševičiūtė.

Linas Urmanavičius, Juozas Bernatonis ir Rimantė Šalaševičiūtė

DELFI žiniomis, sveikatos apsaugos ministrė R. Šalaševičiūtė nemokamai ilsėtis „Aqua“ centre galėjo lankydamasi po vizito Lazdijų ligoninėje - 2015 m. gegužės 29-31 d., antrąjį kartą – 2015 m. liepos 31-ąją, kai oficialiai į Druskininkus buvo atvykusi apžiūrėti „Saulutės“ sanatorijos.

Teigiama, kad pirmąjį kartą savaitgalį apartamentuose ministrė ilsėjosi su sutuoktiniu. Paklausta apie sanatorinį poilsį Druskininkų kurorte ministrė R. Šalaševičiūtė teigė, jog Druskininkų poilsio ir sveikatinimo centre lankėsi ir paslaugomis naudojosi vieną kartą – šių metų paskutinį liepos savaitgalį. „Buvo mano atostogų metas, aš tvarkydamasi namuose radau šio centro dovanų čekį, jis buvo išrašytas šių metų vasario 8 dieną ir galiojo 6 mėnesius.

Aš jį buvau gavusi dovanų per savo gimtadienį, vasario 10-ąją, bet buvau jį pamiršusi. Kadangi dar buvo mano atostogos, aš net buvau sunerimusi, ar tas čekis neprapuls. Aš net skambinau Seimo narei Kristinai Miškinienei, klausdama, ar įmanoma čekio galiojimą pratęst, tačiau vėliau su vyru nusprendėme pasinaudoti šia mano dovana“, - DELFI sakė ministrė R. Šalaševičiūtė.