„Komisija svarstys partijos narių, pasisakiusių už frakcijų koaliciją, elgesį, šio elgesio atitikimą partijos statuto reikalavimams. Jei komisija nustatys, kad buvo pažeistas LSDP statutas, įvertins, kokios pasekmės turėtų būti. Etikos komisija gali taikyti papeikimą arba gali siūlyti šalinti narius iš partijos“, – BNS sakė komisijos pirmininkas Vainius Šarmavičius.

Etikos ir procedūrų komisija jau anksčiau yra konstatavusi, kad priešindamiesi partijos valiai politikai pažeidė LSDP statutą, ir davė jiems savaitę pažeidimams ištaisyti.

Etikos sargų svarstomi socialdemokratai savo ruožtu pažeidimais kaltina tarybą ir siūlo klausimą dėl koalicijos su „valstiečiais“ perduoti spręsti suvažiavimui.

Savo paaiškinimuose Etikos komisijai socialdemokratai ginčija LSDP tarybos sprendimo pasitraukti į opoziciją teisėtumą, teigdami, kad priimant nutarimą balsavime dalyvavo daugiau asmenų nei buvo posėdyje registruota LSDP tarybos narių.

Anot jų, posėdyje dalyvavo 167 partijos tarybos nariai, o balsuojant dėl koalicijos sutarties nutraukimo iš viso balsavo 195 asmenys.

„Tai įrodo, kad LSDP tarybos nario mandatai buvo išdalyti ne tarybos nariams. Komisija privalo išsiaiškinti, kas išdalijo LSDP tarybos narių mandatus kitiems asmenims ir panaikinti šio neteisėto balsavimo rezultatus“, – kontratakuoja dalis Seimo socialdemokratų.

Statuto laužymu apkaltinti politikai taip pat tvirtina, kad po rinkimų pasirašytą susitarimą dėl koalicijos sudarymo panaikinti gali tik suvažiavimas, tad statutą išties pažeidė ne jie, o taryba.

Prieš šeštadienį numatytą LSDP Etikos ir procedūrų komisijos posėdį kreipimąsi į suvažiavimą paskelbę socialdemokratai taip pat teigia, kad dabar „nėra galimybių Etikos ir procedūrų komisijai svarstyti nuobaudas už ginčijamo nutarimo įgyvendinimo trūkumus, kol LSDP suvažiavimas neišspręs šio nutarimo atitikimo LSDP statutui klausimo“.

Rugsėjo pabaigoje Socialdemokratų partijos taryba nutarė pasitraukti iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“, bet tokiam sprendimui nepritariantys Seimo Socialdemokratų frakcijos nariai pasirašė susitarimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga dėl frakcijų koalicijos sudarymo Seime.

Rugsėjo 25 dieną devyni Seimo socialdemokratai balsavo už tai, kad būtų tęsiamas bendradarbiavimas su „valstiečiais“, tai Juozas Bernatonis, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis, Gediminas Kirkilas. Keturi – Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algirdas Sysas ir Juozas Olekas – buvo prieš. Julius Sabatauskas susilaikė, o dar trys Seimo socialdemokratai posėdyje nedalyvavo.

Pagal LSDP statutą, aukščiausias partijos organas yra suvažiavimas. Jį šaukia LSDP taryba savo iniciatyva arba reikalaujant trečdaliui partijos skyrių. Tradiciškai partijos suvažiavimai vyksta gegužės pradžioje.