Kaip praneša LRT, tokį sprendimą priėmė LRT taryba, apsvarsčiusi Seimo narių prašymą pateikti papildomą informaciją apie LRT veiklą. Posėdyje nuspręsta per 20 dienų atsakyti į 80 Seimo narių klausimų paketą laikantis teisės aktų reikalavimų.

Nemažai klausimų yra susiję su nepriklausomomis prodiuserinėmis kompanijomis, sutartis su kuriomis viešinti be jų sutikimo draudžia įstatymai. LRT taryba įpareigojo LRT administraciją derėtis su išoriniais prodiuseriais dėl jų sutikimo viešinti konfidencialią sutarčių su LRT informaciją.

„Puikiai suprantame skaidrumo, atvirumo visuomenei svarbą – tam čia ir esame, kad užtikrintume tai. Norėdami užbėgti už akių spekuliacijoms apie galimą visuomeninio transliuotojo neskaidrumą, siekiame suteikti visą informaciją, kokią tik galime, nepažeisdami įstatymų. Kadangi laidų finansavimas – vienas iš labiausiai akcentuojamų klausimų, pavedėme administracijai ieškoti sutarimo su išoriniais prodiuseriais viešinti jų duomenis, – sako LRT tarybos pirmininkas Žygintas Pečiulis. – Tikimės, kad gavę jų sutikimus, galėsime atsakyti Seimo nariams dar iki mūsų pageidaujamo valstybinio audito.“

Apie kreipimąsi į Valstybės kontrolę LRT taryba informavo ir Seimo narius.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę aštuoniasdešimt Seimo narių pateikė papildomų klausimų LRT tarybai, prašydami informacijos apie darbuotojų atlyginimus, sutartis su prodiuserinėmis kompanijomis ir turto nuomą.

LRT prieš kelias savaites Seimui pateikė apie 800 su prodiuserinėmis kompanijomis 2013-2017 metais sudarytų sutarčių sąrašą. Jose yra sutarčių datos ir kompanijų pavadinimai, tačiau nenurodytos konkrečios paslaugos ir sumos.

LRT ir LRT Tarybos vadovai tuomet paaiškino negalintys pateikti duomenų dėl sutartinių konfidencialumo įsipareigojimų ir nurodė, kad esant reikalui galėtų kreiptis į prodiuserines kompanijas ir prašyti sutikimo pateikti informaciją Seimo nariams.

LRT taryba – svarbiausia LRT valdymo grandis. Ją sudaro 12 narių – žinomų visuomenininkų, kuriuos po 4 deleguoja Prezidentas, Seimas ir visuomeninės organizacijos. Žiniasklaidos ekspertų vertinimu, LRT tarybos formavimo modelis – vienas demokratiškiausių Europoje, numatantis narių kadencijas ir rotaciją nepriklausomai nuo valdžios kaitos.

Valstybės kontrolė apsispręs iki sausio vidurio

Valstybės kontrolė žada iki sausio vidurio apsispręsti, ar atlikti auditą Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje.

Audito institucijos atstovas spaudai Justas Jaskonis BNS trečiadienį sakė, jog auditoriai gavo prašymą atlikti LRT patikrinimą.

„Tarybos prašymą gavome, svarstysime jį kaip ir kitus prašymus, o atsakymas, tikėtina, bus kitų metų sausio viduryje, kai bus patvirtinta kitų metų audito programa“, – sakė J. Jaskonis.

LRT Tarybos pirmininkas Žygintas Pečiulis BNS trečiadienį teigė, jog kreipdamasi į Valstybės kontrolę Taryba siekia nepolitizuoto tyrimo.

„Įstatymus tyrinėjom, ten labai aiškaus atsakymo nėra, bet iš esmės tai yra mūsų valios išreiškimas. Manyčiau, kad ir Seimas gali rekomenduoti (atlikti auditą), ir Seimo Audito komitetas ir Valstybės kontrolė pati imtis. Bet svarbiausia mūsų žinutė – kad mes už skaidrumą, mes norime, kad būtų patikrinta ir atsakyta į keliamus klausimus. Bet du dalykai – kad tai darytų ne politikai, kaip mums aiškina ir ES kai kurios institucijos ir kad tai atliktų įgaliotos kompetetingos organizacijos pagal tam tikras tvarkas. Nes dabar mes kažkur už penkerius metus turėtume vežti vos ne į sunkvežimį sukrovę dokumentus. O yra tvarkos, kada Valstybės kontrolė atvyksta į įstaigą, yra tvarkos, kaip paimami išduodami dokumentai“, – aiškino Ž. Pečiulis.