Pamatęs laidą apie ją savo feisbuko paskyroje parašė Andrius Tapinas.

„LRT per patį rinkimų įkarštį transliuoja ilgą interviu, kur Dainius Kreivys „Istorijos detektyvuose“ išsamiai aiškina Virginijus Savukynas apie savo vertybes, požiūrius ir principus.

Visaip taip netyčia toks va svečias pataikė gauti gabalą geriausio sekmadienio eterio visuomeniniame transliuotojuje

P.S. Laida nutrūko, dabar rodomas Klausimėlis, o Kreivys toliau kalba per LRT Lituanicą“, – rašė A. Tapinas.

Prodiuseris nieko apie tai nežinojo

Laidos „Istorijos detektyvai“ prodiuseris Virginijus Savukynas teigė nieko apie tokį televizijos pasirinkimą nežinojęs.

„Tai yra sena laida, kuri buvo transliuota rugsėjo 30 d. Šiandienos laida buvo paruošta apie sovietų karą Afganistane ir senovės lietuvių karių ženklus, kurie išliko iki mūsų dienų.

O ta laida – kodėl ji buvo kartojama, ir kodėl ji būtent šita pasirinkta iš visų „Istorijos detektyvų“, aš negaliu pakomentuoti, čia reikėtų klausti LRT programų direkcijos.

Nei manęs informavo, nei klausė mano nuomonės, kurią laidą kartoti. Aš pats sužinojau tik prieš valandą“, – DELFI sakė V. Savukynas.

Televizija pripažino klaidą

LRT TELEVIZIJA netrukus pripažino klaidą. LRT, sekmadienį rodydama papildomą „Istorijos detektyvų“ laidą, padarė agitacijos tvarkos pažeidimą ir labai dėl to atsiprašo, rašoma išplatintame pranešime spaudai.

„Klaida įvyko dėl to, kad vengdami politinių temų ir kandidatų minėjimo, nusprendėme „Dviračio žinias“ pakeisti neutralia laida „Istorijos detektyvai“. Buvo nuspręsta rodyti papildomą, anksčiau rodytą, „Istorijos detektyvų“ laidą.

Deja, netinkamai parinkome laidą su vienu iš kandidatų, kurio rodyti eteryje šiandien jokiais būdai nebuvo leistina“, – sakė LRT TELEVIZIJOS programų departamento vadovas Aldaras Stonys.
Klaida greitai buvo pastebėta ir laida per 7 minutes pakeista kita. „Prisiimame atsakomybę ir labai atsiprašome visų“, – sakė A. Stonys.

Gresia administracinė atsakomybė

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė teigė, kad tai, kad televizija nutraukė laidos transliavimą ir pripažino klaidą galėtų būti laikoma lengvinančia aplinkybe.

„Tai, kad laidos rodymas buvo nutrauktas, įrodo, kad televizija suprato, kad ne viskas vyksta taip, kaip turėtų vykti, ir nutraukė laidos rodymą. Tai būtų lengvinanti aplinkybė.

Mes iš savo pusės vertintume, koks yra laidos turinys, ar visa laida, ar tik dalis, buvo turinti agitacinių elementų, ir spręstume. Jeigu laidoje buvo agitacinių elementų, tokiu atveju spręstume, ar buvo padarytas agitacijos draudimo pažeidimas, ir spręstume dėl administracinės atsakomybės taikymo“, – sakė L. Matjošaitytė.

LRT gavo programų departamento vadovo raštą, kuriame pateikiami tie patys paaiškinimai, kurie buvo nurodyti ir pranešime spaudai.

Pasak VRK pirmininkės, už pažeidimą gresia administracinė atsakomybė.

„Tai būtų bauda viešosios informacijos rengėjų-skleidėjų vadovams (…) nuo 2700 iki 6000 eurų“, – sakė L. Matjošaitytė.