Taip atsitiko ir su buvusia LRT Administravimo ir veiklos vystymo departamento vadove Asta Nausėde.

Komisijos pirmininkas Arvydas Nekrošius per posėdį teigė, kad ji balandžio 20 dieną informavo, kad negalės atvykti į trečiadienio posėdį, nes su šeima atostogauja, ir pasiūlė susitikti kitu metu.

„Valstietė-žalioji“ Agnė Širinskienė teigė, kad tokia situacija kelia nerimą.

„Mes norime užduoti klausimus ir suteikti galimybę žmonėms pasiaiškinti, kad jie paskui nesakytų, kad mes dėl kažko kaltiname juos jų neišklausę. Tie žmonės neatvyksta, aš kalbu tiek apie direktoriaus pavaduotoją, tiek ir apie esamą situaciją.

Lygiai taip pat mes matėme, kad pas mus visi dokumentai buvo pateikti jeigu neklystu tris mėnesius vėluojant. Tokia situacija yra nenormali“, – sakė A. Širinskienė.

Parlamentarė vylėsi, kad situacija keisis, jei bus priimtos Vytauto Bako priimtos pataisos, kurios numato baudas už neatvykimą į laikinąsias komisijas.

Kaip rašė naujienų agentūra BNS, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas „valstietis“ V. Bakas kartu su kitais komiteto nariais yra registravęs Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, kad neatvykimas į laikinosios Seimo tyrimo komisijos posėdį ar atsisakymas teikti medžiagą jai grėstų 150-600 eurų bauda, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–900 eurų bauda.

Pakartotinis pažeidimas juridinių asmenų vadovams ar atsakingiems asmenims grėstų bauda iki 5 tūkst. eurų. Šias pataisas komitetas registravo pats nesulaukęs kelių kviestų liudytojų.

Komisijoje kilo diskusija, ar nevertėtų pratęsti komisijos darbo „bent jau tuo laikotarpiu, kiek buvo vėluojama pateikti dokumentus“, tačiau sprendimo dėl to nepriimta.

Komisiją LRT finansams tirti Seimas sudarė baigdamas rudens sesiją. Parlamentas yra nurodęs tyrimą atlikti iki birželio 1-osios.

Kitą posėdį komisija planuoja dar kartą kviestis Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovę Dianą Vilytę. Komisiją sudomino viešojoje erdvėje pateikta informacija, kad VPT po savo tyrimų planuoja kreiptis į prokuratūrą.

ELTA rašė, kad į prokuratūrą kreiptasi dėl Jogailos Morkūno viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ organizuotų „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ konkursų.

Į dar kitą posėdį komisija planuoja vėl pasikviesti specialiųjų tarnybų atstovus.

Komisijos iniciatoriai „valstiečiai“ teigia, kad komisija padės išsiaiškinti, ar nacionalinis transliuotojas tinkamai leidžia biudžeto lėšas. Tyrimo kritikai šios komisijos sudarymą vadina politiniu spaudimu žiniasklaidai, rašė BNS.

Komisijai pavesta nustatyti, ar LRT iš prodiuserių perkamos paslaugos atitinka rinkos kainas, ji taip pat turi nagrinėti LRT pirkimus, vadovybės struktūrą.

Grupė parlamentarų yra kreipęsi į Konstitucinį Teismą, kad šis įvertintų, ar komisijos sudarymas nepažeidžia Konstitucijoje įtvirtintų žodžio laisvės principų. Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas sakė, kad sprendimas bus paskelbtas rudenį.