Skaičiuodamas būsimą biudžetą, kuris dabar sudaro kiek daugiau nei 40 mln., Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis teigia, kad būtina imtis pakeitimų. Tam pritaria ir LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė Budrienė.

Karbauskis: tai yra nerealu, tai visiškai prieštarautų bet kokiai logikai

R. Karbauskis sako, kad Vyriausybė dėl biudžeto formavimo kreipėsi į Konstitucinį Teismą. „Yra faktas tas, kad jei viskas liktų taip, kaip dabar parašyta įstatymuose, tai dėl mokesčių reformos, dėl GPM skaičiavimo tvarkos pakeitimo, 2021 m. LRT biudžetas pakiltų 1,6 karto, tai yra nerealu, tai visiškai prieštarautų bet kokiai logikai. Tai šitoje vietoje teks daryti pakeitimus pagal mokestinę reformą, kad tuos procentus kažkaip sureguliuoti“, – sakė jis.

Pasak R. Karbauskio, LRT biudžetas, pakilęs iki 69 mln, neatitiktų valstybės biudžeto galimybių.

„Čia nebuvo kažkokio prieštaravimo tam, čia tiesiog reikia atsižvelgti į mokesčių reformos pakeitimo principus. Visi supranta, kad reikia pakeitimus padaryti, bet kai kalbėjome apie pinigus, kuriuos papildomai susirenka į biudžetą LRT, čia klausimas labai rimtas. Mes matome, kad LRT biudžetas kyla kasmet tiek, ir manome, kad šitas klausimas turi būti išspręstas, kad LRT jokių kitų papildomų pajamų turėti negali. Manau, kad tai reikia padaryti, akivaizdu“, – teigė jis.

LRT generalinė direktorė: sutinkame su Vyriausybės siūlymu

LRT generalinė direktorė pritaria pokyčiams, kurie sumažintų tokį staigų biudžeto kilimą. „Mums tai buvo staigmena, čia net ne pono Ramūno Karbauskio skaičiavimai, čia tiesiog automatiškai biudžetas persiskaičiuoja, kadangi pasikeitė GMP skaičiavimas, o mūsų biudžeto procentas yra nuo GPM ir nuo akcizų. Mes suprantame, kad techninis tokio dydžio padidėjimas nelogiškas“, – kalbėjo LRT generalinė direktorė.

„Mes sutinkame su Vyriausybės siūlymu mažinti mūsų procentą nuo GMP nuo 1,5 iki 1 procento. Tai labai logiškas siūlymas“, – tvirtino M. Garbačiauskaitė Budrienė.

Širinskienė: yra ir antroji sudėtinė biudžeto dalis

Seimo narė Agnė Širinskienė teigė, kad klausimų apie galimą LRT leidimą skleisti mokamas reklamas negali būti. „Mano galva, LRT biudžetas yra pakankamas, kad ji galėtų pragyventi. Reikės, matyt, galvoti, registruoti pataisas dėl 2021-ųjų metų biudžeto formavimo“, – kalbėjo Seimo narė.

A. Širinskienė taip pat pridūrė, kad dar vienas neapžvelgtas aspektas – biudžetas priklausomas ir nuo akcizų, tad didės ir dėl to.

„GPM sumažinimas nuo 1,5 iki 1 jau reiškia tam tikrą kilimą, kuris, manau, kompensuotų rėmimo pranešimų praradimus, – kalbėjo A. Širinskienė ir pridūrė, kad yra ir antroji sudėtinė biudžeto dalis. – Tai akcizo procentas. Šiuo metu tai 1,3 nuo surenkamų valstybėje akcizų. Kaip žinia, 2017-2018 metais akcizai ir alkoholiui, ir tabakui reikšmingai kilo. Ir ta eilutė biudžete reiškia, kad LRT finansavimas labai reikšmingai didės, kai duomenys pateks į biudžeto formavimo eilutes.“

A. Širinskienė teigė, kad į tai tikrai bus atsižvelgta, nors dabar apie tai garsiai ir nekalbama. „Reikės ir akcizo eilutę peržiūrėti, kad būtų nuoseklus, o ne staigus augimas“, – kalbėjo Siemo narė.